Tähen Toivomus nousi ravikuninkaaksi – ”Kyyneleet on kuivattu, vaikka hetken aikaa tuntui aika liikuttavalta”

Lahdessa ravatussa kuninkuuskilpailussa avauspäivän jälkeen johtopaikkaa pitänyt Tähen Toivomus taipui vain hetkeksi, kun maililla juoksunkulku ei onnistunut. Hankasalmelta saapunut ori paikkasi menetetyt kymmenykset päätösmatkalla ja nousi uudeksi ravikuninkaaksi.

– Kyyneleet on kuivattu, vaikka hetken aikaa tuntui aika liikuttavalta. Kyllähän sitä aika puupää varmaan olisi, jos ei miltään tuntuisi, valmentaja Pauli Raivio nieleskeli muutama minuutti voittajan vahvistamisen jälkeen.

– Onhan tämä yleisön edessä minun raviurallani semmoinen piste, josta olen todella kiitollinen. Kannustus on ollut sen tuntuista, että olen ollut tervetullut vieras.

Tähen Toivomus on rekisteröity Pauli Raivion ja Teri-tallin nimiin.

Tallinimen taustalla on jyväskyläläinen Kari Hintikka. Kahdeksanvuotias ori tienasi viikonlopun aikana yhteensä 74 500 euroa. Valmentaja totesi, että raha ei tunnu miltään juhlahetkellä eikä sitä ole millään tavalla edes ajateltu. Huippusaavutus on henkisellä puolella paljon tärkeämpi.

Vakio-ohjastaja Henri Bollström koki luonnollisesti onnistumisen uransa ylivoimaisesti tärkeimmäksi saavutukseksi.

 

– Olen aina toivonut, että voittaisin joskus kuninkuuden. Se on isointa. Nyt se onnistui vielä ensimmäisellä kokeilulla. Aivan mieletöntä, vaikka nyt on vielä tosi hiljainen olo.

– Pauli on antanut hienon mahdollisuuden. Hänen hevosillaan on helppo ajaa, kun ne ovat hyvin treenattuja ja terveitä. Hän hoitaa treenaamisen eikä paljon puutu kilvanajoon. Kun kengitetään, yhdessä mietitään balansseja.

Bollström kehui Tähen Toivomusta uransa selvästi tärkeimmäksi hevoseksi. Hän on sillä voittanut aikaisemmin muun muassa Kriteriumin ja Suur-Hollola- sekä Suurmestruus-ajot.

– Ori tekee juuri niin kuin kuski haluaa. Sillä voi ajaa mitä vauhtia vaan, ja hevoselle käyvät kaikki juoksupaikat. Se on todella nöyrä työmies. Edelleen tuntuu koko ajan, että se kehittyy vuosi vuodelta.

Pauli Raivio myönsi avauspäivän jälkeen ajatelleensa, että voitto ensimmäisellä matkalla jo pelasti viikonlopun, joten toisen päivän suhteen ei ole mitään paineita. Ennen päätösmatkaa hän kuitenkin joutui perumaan puheitansa, sillä jännitystila oli melkoinen.

Pauli Raiviolla vaihtuivat metsätyöt kolmisenkymmentä vuotta sitten hevosiin. Näin hänestä tuli ravi-alan ammattilainen ja miehestä on tullut maanlaajuisesti arvostettu osaaja.

– Reilut kymmenen vuotta meni harjoitellessa, mutta siitä se lähti pikkuhiljaa elpymään. Varmaan sitkeys ja rakkaus tähän urheiluun ovat tehneet nämä jäljet tähän päivään. Sitten minulle on sattunut hyvät hevosenomistajat samoin kuin hyvät hevoset.

 

Tallissa on ollut vuosien aikana monta sellaista ravuria, jotka olisivat mahtuneet kuninkuuskisaan. Ainakin Visul ja Välkyn Tuisku ovat sellaisia nimiä. Myös Vipanterille ja Tähen Topeliuksellekin olisi varmaan paikka ollut avoinna. Vasta nyt oli kuitenkin oikea hetki.

– Kun Tähen Toivomus on nyt kahdeksan vanha, alkoi tuntua siltä, että voisi lähteä opintomatkalle, joka onnistuikin aika hyvin, Pauli Raivio hymähti.

– Vaistot ovat vaan olleet sellaiset, jotka ovat sanoneet, että älä lähde hölmöilemään. Mene sitten, kun se tuntuu oikealta.

Tähen Toivomus johti lauantaisen avausmatkan jälkeen kolmella kymmenyksellä, mutta mailin jälkeen ero oli kääntynyt yhtä suureksi tappioksi. Selitys oli lähinnä siinä, että ori joutui pakittamaan alussa hännille, mistä kiri vahvasti viimeiselle totosijalle. Kyseisen matkan voittanut Välkyn Tuisku oli siirtynyt johtoon.

– Hevonen oli jättihyvä, Henri Bollström vahvisti.

Tähen Toivomus eteni päätösmatkalla ensimmäisessä kaarteessa kärkeen ja piti kaikki loppuun saakka takanaan. Kun Välkyn Tuisku ei pysynyt riittävästi ratkaisuvaiheessa tuntumassa, kokonaiskilpailu kääntyi kaksi matkaa voittaneen Tähen Toivomuksen eduksi. Itse asiassa aivan peesissä pysyminenkään ei ehkä olisi riittänyt, sillä Välkyn Tuiskun olisi todennäköisesti pitänyt päästä edes hieman kupeelle.

 

Toto75 lähtö lähdöltä:

 

Lähtö 1, nro 1 Virin Camilla: Johti maaliin saakka.

– Oli tsemppaamista loppuun asti, vaikka voitto oli selvä jo aikaisemmin, Hannu Torvinen totesi.

Eniten pelattu, 34,39 %. Rivin arvo 0,53 euroa.

 

Lähtö 2, nro 2 Välkyn Tuisku: Piti toiset takanaan.

– Hevonen teki valtavan hyvän juoksun, Kimmo Taipale tiivisti. Eniten pelattu, 53,51 %.

Rivin arvo 0,95 euroa.

 

Lähtö 3, nro 6 Flexible Journey: Näytti neljävuotiaiden sarjassa kirivoimansa neljännestä parista ulkoa.

– Ajattelin, että jollain on tänne viikonlopun aikana koukattava juttelemaan, Juha Utala räväytti.

Neljänneksi pelatuin, 10,89 %. Rivin arvo 3,42 euroa.

 

Lähtö 4, nro 5 Iikori: Ei päästänyt lopussakaan ketään ohi.

– Kyllä se oli tosi hallittua. Yksi hevosen helpoimpia voittoja, Markus Porokka vakuutteli.

Viidenneksi pelatuin, 5,61 %. Rivin arvo 61,90 euroa.

 

Lähtö 5, nro 4 Willow Pride: Kukaan ei päässyt avoimen luokan tammojen kilpailussa edes loppusuoralla ohi.

– Hevonen tsemppasi hienosti maaliin asti, Mika Forss kehaisi.

Neljänneksi pelatuin, 7,38 % ennen suursuosikki Ranch Kellyn pois jäämistä. Rivin arvo 476,89 euroa.

 

Lähtö 6, nro 7 Landen Paukku: Laskeutui viisivuotiaiden Pikkukunkussa alkumatkalla piikkipaikalle.

– Kyllä se sai juosta sen, minkä kintuista pääsi, Jani Suonperä myönsi.

Eniten pelattu, 40,71 %. Rivin arvo 643,25 euroa.

 

Lähtö 7, nro 2 North Lexus: Loppusuoralla ei ollut uhkaajia.

– En ole ikinä ollut tähän pettynyt, Olli Koivunen mainitsi. Eniten pelattu,

33,65 %. Rivin arvo 867,75 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .