Tämä nainen hoitaa lentopallomaajoukkueen arjen – maksoi pelaajan hammaslääkärilaskunkin

Suomen lentopalloliiton huippu-urheilun hallintopäällikkö Jaana Laurila haluaa, että lentopalloperheessä kaikki voivat hyvin. Muuten peli ei kulje. Miesten maajoukkue pelaa parhaillaan MM-kisoissa Bulgarian Varnassa.

Suomen lentopalloilu ei kilpaile huikeilla voimavaroillaan, mutta silti Suomi on murtautunut lajin arvokisoihin jatkuvasti. Suomi ei voi kilpailla rahalla, mutta se ei sulje ovia menestykseen.

– Meidän pitää olla ihan kaikessa missä voimme maailman parhaita, sanoo motokseen Suomen lentopalloliiton huippu-urheilun hallintopäällikkö Jaana Laurila.

– Hyvä huolenpito pelaajista on se, missä pystymme olemaan parhaita. Kun pelaaja liittyy maajoukkueeseen, on hänellä oltava tunne, että teemme kaiken voitavamme hänen hyväkseen.

Laurilan tehtävien kenttä liitossa on laaja. Käytännössä hän hoitaa kaikki järjestelyt, kun maajoukkueet lähtevät edustustehtäviin.

– Vastaan naisten ja miesten A-maajoukkueiden sekä beach volleyn taloudesta. Samalla kaikki pienetkin asiat kuuluvat minulle ja haluan hoitaa ne kuntoon.

Haastattelukin keskeytyi Varnan liepeillä olevassa Suomen joukkueen hotellissa.

– Yksi joukkueemme jäsenistä joutui käymään hammaslääkärissä. Ja minun piti maksaa lasku, kertoo Laurila keskustelun välillä.

Käytännössä tämä tietää pitkiä päiviä, jotka koostuvat niin pienten kuin isojen asioiden huomioimisesta. Aikaa kuluu paljon maajoukkueiden valmentajien kanssa.

– Miesten valmentaja Tuomas Sammelvuo, naisten Tapio Kangasniemi sekä biitsin Kai Liukkonen esittävät toiveitaan. Palavereissa rakennetaan tarkat vuosisuunnitelmat. Lisäksi matkustan usein maajoukkueiden mukana hoitamassa joukkueenjohtajan velvoitteet.

Talvisin Laurila hoitaa yhteyksiä kansainvälisiin liittoihin ja auttaa suomalaisia seuroja matkoillaan Euroopan cupeihin.

Maajoukkueiden pelaajat eivät saa liitolta kuin pienet kulukorvaukset.

– Suomen maajoukkueissa ei makseta palkkaa pelaamisesta. Korvaukset rajoittuvat esimerkiksi kotimaassa matkakuluihin ja päivärahoihin. Käytännössä pelaajien palkat maksavat heidän seuransa. kertoo Laurila.

Maajoukkuepelit ovat urakehitykselle kaksipiippuinen juttu. Nuorille pelimiehille pääsy arvokisajoukkueeseen avaa ovia ulkomaisille ammattilaiskentille, joilla lentopallossakin liikkuu kohtalaisia rahoja. Pelaamisen estävä loukkaantuminen saattaa viedä seurajoukkueen tilipussin.

– Meillä on ollut muutaman vuoden käytössä aika kallis vakuutus, jonka antaa pelaajille hyvän turvan, jos pelit jäävät pelaamatta. Se kattaa jopa kolme vuotta, kertoo Laurila.

Huippulentopallon kulut ovat kasvaneet, kun naisten maajoukkueen toimintaa alettiin panostaa pari vuotta sitten tosissaan.

– Olemme tiukalla, mutta pärjäämme, sanoo Laurila, joka on maajoukkueissa pidetty ihminen.

– Yritän olla aina avoin ja rehellinen kaikille. Yksi hymykin saattaa auttaa joskus paljon.

– Koetan tuoda tiimeihimme iloisuutta.

Leirien ja ottelumatkojen aikana Laurila on tutustunut pelaajiin ja heidän perheisiin.

– Jokainen on oma yksilönsä ja tarpeet ja toiveet ovat erilaisia. Jotta pelaaja voi antaa kentällä kaikkensa, pitää elämän pienten asioiden olla kunnossa, Laurila huomauttaa.

Hyvä verkostoituminen on Laurilan vahvuus. Ulospäinsuuntautunut ihminen on tutustunut uskottomaan määrään lajin ihmisistä.

– Esimerkiksi Sammelvuo ja Kangasniemi ovat maailman lentopallopiireissä hyvin sisällä. Kun emme päässeet enää maailmanliigaan, niin Sammelvuo pystyi järjestämään meille Iranin ja Japanin tasoiset huippujoukkueet Suomeen pelaamaan ja harjoittelemaan.

– Maajoukkueiden on luotava pelaajille mahdollisuudet kehittyä. On hienoa, että olemme saaneet niin miehiin kuin naisiin paljon nuoria tulokkaita. He voivat kehittyä valtavin harppauksin jo yhden kesän aikana päästessään maajoukkuetason harjoituksiin ja peleihin.

Naisten maajoukkue sai menestyksistään 50 000 euron bonuksen Kultaisesta liigasta, mutta pelaajien tileissä se ei näkynyt.

– Sekin raha meni suoraan joukkueen toimintaan.

Sunnuntaina Varnassa Jaana Laurila palkitsi miesten joukkueen omalla tavallaan.

– Luovutin heille kaikille Kalevala-korun. Se oli Elämän roihu, jota Duudsonit olivat myös suunnittelemassa.

– Toimintamme tavoitteena on tietysti menestyä, mutta ehkä kuitenkin tärkeintä ovat yhdessä eletyt hienot hetken, joita kelpaa sitten joskus kiikkutuolissa muistella.

– Varnan turnauskin on varmasti tällainen loppunumeroista riippumatta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .