Tanja Kylliäinen ui Suomelle – muttei puhu suomea

Supisuomalainen nimi ja useita edustuksia Suomen uintimaajoukkueessa. Silti Tanja Kylliäinen osaa puhua vain muutaman sanan suomea.

Kylliäisen äiti on amerikkalainen ja isä suomalainen. Kylliäinen, 23, asuu Yhdysvalloissa Louisvillessä, ja Helsingin SM-kilpailuissa hän edusti isänsä kotiseudun mukaisesti Lappeenrannan Uimareita.

Maanantaina hän jäi päälajissaan 200 metrin sekauinnissa toiseksi, kun Jenna Laukkanen vei SM-kultaa.

– Olin uupunut kovasta harjoittelusta ja siitä, että takana oli jo useita startteja näissä kisoissa. En ole kuitenkaan pettynyt, koska harjoitteluni tähtää arvokisoihin, Kylliäinen sanoi.

SM-kilpailujen lisäksi Kylliäinen vierailee toisessa kotimaassaan Suomessa muun muassa perheen mökillä Savitaipaleella.

Lajiniiloille Kylliäisen nimi on ollut tuttu jo vuosia, mutta suuren yleisön silmissä hän on niin sanotusti katsomaton kortti.

– Olen asunut koko ikäni Yhdysvalloissa, mutta rakastan käyntejä Suomessa. Minulla on paljon enemmän sukulaisia Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Suomen kieleni on tosin huonontunut viime aikoina, joten tarvitsen lisää harjoitusta!

Pieni tehopakkaus

Kylliäinen ei ole vartaloltaan tyypillinen nykyuimari, sillä hän on 155 senttiä pitkä. Esimerkiksi lyhyen radan EM-tuplamestarin Jenna Laukkasen pituudeksi ilmoitetaan 182 senttiä, ja hänellä on selvästi pidemmät raajat kuin Kylliäisellä.

Veteen päästyään Kylliäinen kiitää silti vinhaa vauhtia. Osoituksena tästä on Rio de Janeiron olympialaisten A-rajan rikkominen 200 metrin sekauinnissa.

– Olen aina joukon lyhyin joka paikassa. Se antaa kuitenkin minulle henkistä etua, koska muut kilpailijat tuntuvat kiinnittävän asiaan huomiota. 

Kuntoaan Kylliäinen kertoo herkistelevänsä vasta toukokuisiin Lontoon EM-kisoihin. Kauden päätavoite hänellä siintää luonnollisesti olympialaisissa.

– EM-kisoissa yritän uida lähelle ennätyksiäni jo alkuerävaiheessa, koska Riossakin pitää uida kovaa alkuerissä, jotta paikka välierissä heltiäisi.

Korjattu aiempaa uutista: SM-kisan päätöspäivän uinnit olivat maanantaina, ei sunnuntaina.