Toni Kuusela kiskaisi voittoon kauden keihäsavauksessa Jyväskylän Harjulla – kyynärpään "nipistys" keskeytti kisan: "Ei kannata riskeerata"

Keihäänheittäjä Toni Kuuselan kesäkauden avauskisa poikkeuksellisen kevään jälkeen toi sekä hyvää että huonoa. Kuortaneen Kunnon mies nakkasi Jyväskylässä maanantaina odotetun voiton, mutta "ihan hyvät bileet" päättyivät kuitenkin jo kolmen heiton jälkeen kyynärpäässä tuntuneeseen "nipistykseen".

Kuusela avasi kisan tuloksella 76,60 ja toisella lensi voittoheitto 78,77. Jo avausheitossa kuitenkin nipisti.

– Ei kannattanut riskeerata (heittämällä kaikkia heittoja). Ei se nyt liian pahalta tunnu, mutta tuntemuksia on. Mutta kyllä tästä vielä käsi saadaan, Kuusela totesi kisan jälkeen.

– Kyynärnivelen alapuolella, lihaksen ja luun taipeen tienoilla pientä nipistystä. Ei kuitenkaan puutumista tai jomotusta. Uskon, ettei siinä ole kummempaa, mutta tarkastettava se kuitenkin on. Lepoa ja fysikaalista hoitoa, ja jatketaan eteenpäin, Kuuselan valmentaja Petteri Piironen täydensi nopeaa diagnoosia.

Kuuselan suunnitelmissa on heittää seuraavaksi Kuortaneella 13. kesäkuuta, mutta kyynärpään tilanne ratkaisee, nähdäänkö mies siellä. Avauskisa jätti joka tapauksessa hyvää makua kunnon suhteen, vaikka takana onkin koronaviruksen takia normaalista poikennut harjoituskausi. Helmi-maaliskuussa Kuusela heitti Etelä-Afrikassa päälle 80-metrisiä, mutta koronan myötä kevään lämpimät leireilyt ulkomailla jäivät käymättä. Pari kuukautta on treenattu normiohjelmaa muunnellen.

– Kunnossa ei ole mitään vikaa, tänäänkin olisi voinut nasahtaa kunnolla (ilman kyynärpäänipistystä), Kuusela sanoi.

– Harjoituskausi sujui tilanteeseen nähden hyvin, on pysytty terveenä ja paljon on heitetty. Treeneissä on käytetty luovuutta, eikä koronatilanne ole vaikuttanut tekemiseen (niin paljon), Kuusela kertoi.

Ja kaikesta huolimatta kesäkauden avaus maistui.

– Ihan hyvät bileet, Kuusela myhäili tunnelmaa poutaisen lämpimässä Jyväskylässä.

Miesten kisan kakkoseksi heitti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lassi Saarinen ennätyksellään 76,67. Kälviän Tarmon Jarmo Marttila oli kymmenen heittäjän kisassa kolmas tuloksella 76,56.

Valtanen paransi roimasti ennätystään

Naisten kisassa iloittiin Rauman Urheilijoiden 19-vuotiaan Julia Valtasen ennätyksestä, joka vei samalla lähelle 19-vuotiaiden maailmantilaston kärkipaikkaa. Viime vuonna Kalevan Kisoissa hopealle ennätyksellään 54,78 sijoittunut Valtanen tempaisi 57,84 eli omaan parhaaseen tuli kerralla lisää yli kolme metriä.

Julia Valtanen heitti Harjulla naisten kisassa pisimmälle. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva
 

Tulos on 19-vuotiaiden kotimaan kaikkien aikojen tilaston toiseksi paras riuhtaisu. Valtasen seuraava tähtäin on tasaluvussa.

– Kyllä odotukset ovat, että tulisi pitkiä heittoja jokaisessa kilpailussa. Ja myös sitä toivoisin, että 60 metriä tulisi, Valtanen sanoi tiedotteessa.

Seuraavat sijat menivät Turun Urheiluliitolle, jonka Jatta-Mari Jääskeläinen mittautti 55,86 ja Sanne Erkkola ennätyksensä 55,58.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotimainen keihäskausi käynnistyi Jyväskylän Harjulla – Julia Valtaselle oma ennätys ja 19-vuotiaiden maailmantilaston kakkossija