Tutkimus: Urheilun keskusjärjestön rooli on jäänyt epäselväksi

Tutkimuksen mukaan keskusjärjestön rooli kaipaa selkeyttämistä Valon ja Olympiakomitean yhdistymisen jälkeen.

Liikunnan ja urheilun yhteensovittaminen on osoittautunut vaikeaksi urheilun keskusjärjestöille. Tutkimuksen mukaan keskusjärjestön rooli kaipaa selkeyttämistä Valon ja Olympiakomitean yhdistymisen jälkeen.

Asia tuli esiin Likes-tutkimuskeskuksen tutkijan Kati Lehtosen tutkimuksessa, joka on julkaistu European Journal of Sport and Society -lehdessä. Lehtosen väitöskirjakokonaisuuteen liittyvä tutkimus pohjautuu järjestöjohtajille ja valtionhallinnon virkamiehille tehtyihin haastatteluihin.

– Liikunnan ja urheilun yhteensovittaminen onnistuu hyvin juhlapuheissa, mutta käytännössä se on vaikeaa. Kyse on kahden erilaisen identiteetin yhteensovittamisesta. Toisen tehtävä on saada ihmiset motivoitumaan liikunnasta ja toisen tehtävä on huippu-urheilijoiden auttaminen kohti maksimaalista suorittamista. Näille kahdelle erilaiselle perustalle pitäisi sitten rakentaa koko keskusjärjestö toimintoineen, Lehtonen taustoittaa ongelmaa.

Lehtosen mukaan liikunnasta on kehittynyt 1990-luvulta alkaen yhä selkeämmin terveys- ja hyvinvointipoliittinen asia. Samalla urheilun keskusjärjestö on ottanut roolia tärkeäksi koetussa aiheessa.

Valon ja Olympiakomitean toimintojen yhdistymisen jälkeen Olympiakomitean roolia tulisi Lehtosen mielestä selkeyttää.

– Olympiakomitean toiminnan sisältöjen ja tavoitteiden rajaus mahdollistaisi sen, että järjestölle löytyisi selkeämpi asema suhteessa liikunta- ja urheilujärjestelmään. Nyt tilanne on jatkuvaa tasapainon ja toimintasisältöjen määrittelyä, mikä ei ole pidemmän päälle kenenkään etu, Lehtonen arvioi.

– Ei ole helppoa ratkaista organisoitumista yhtälössä, jossa päätöksenteko periaatteessa rakentuu järjestödemokratian ehdoille, mutta rahoitusta pitäisi saada yhä enemmän markkinavetoisesti.

Lähde: Likes

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.