Urheilijoille varoitus ja vuoden koeaika Trump-protesteista – Kaksi yhdysvaltalaista urheilijaa arvosteli presidentin politiikkaa Pan-Amerikan kisojen palkintojenjaossa

Presidentti Donald Trumpin politiikkaa vastaan protestoineet yhdysvaltalaisurheilijat ovat saaneet nuhteita Perun pääkaupungissa Limassa järjestetyissä Pan-Amerikan kisoissa. USA Today kertoi keskiviikkona, että miekkailija Race Imboden ja moukarinheittäjä Gwen Berry saivat joukkueen johdolta varoituksen Trumpin vastaisista mielenilmauksistaan.

Imboden kuunteli palkintojenjaossa kansallislaulua toinen polvi maassa. Berry kohotti ilmaan nyrkkiin puristetun kätensä. Lisäksi Berry puhui mitalihaastattelussa sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta ja "presidentistä, joka pahentaa tilannetta".

Urheilijat välttivät pahemmat seuraamukset, mutta Yhdysvaltain olympiakomitea ja paralympiakomitea julkaisivat myöhemmin tiedotteen, jossa he ilmaisivat "pettymyksensä urheilijoiden protesteihin".

Lehden mukaan Yhdysvaltain olympiakomitean toimitusjohtaja Sarah Hirshland oli kirjoittanut sovittelevaan sävyyn viestinsä Imbodenille ja Berrylle. Hirshland kertoi arvostavansa kaksikon kansalaisaktiivisuutta, mutta varoitti vakavista seuraamuksista, jos protestointi jatkuu seuraavien 12 kuukauden aikana.

Tokion 2020 olympiakisat järjestetään ensi vuonna heinä-elokuun vaihteessa, joten Yhdysvaltain olympiakomitea haluaa määräajasta päätellen kitkeä kritiikin olympialaisista.

Hirshlandin viestin perusteella Imboden ja Berry ovat nyt koeajalla.

Trump vastaan urheilijat

Trump on joutunut somessa toistuvasti sanasotasille yhdysvaltalaisten ammattiurheilijoiden kanssa.

Vastakkainasettelu alkoi, kun Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liigan pelaajat polvistuivat kansallislaulun ajaksi protestoidakseen rodullista epäoikeudenmukaisuutta. Trump syytti protestoijia epäisänmaallisuudesta.

Useat Yhdysvaltain mestaruuden saavuttaneet urheilujoukkueet ovat kieltäytyneet Valkoisen talon vastaanotosta Trumpin valinnan jälkeen.

Poliittiset, uskonnolliset ja rodulliset mielenosoitukset on kielletty olympialaisten yhteydessä. Hirshland kertoo tukevansa urheilijoiden oikeutta mielipiteisiinsä, muttei hyväksy protesteja urheilutapahtumien eikä palkintojenjakojen yhteydessä.

–  Osallistuminen paremman maan ja paremman maailman rakentamiseen on perusoikeus ja tärkeä velvollisuus mielipiteestä riippumatta. Kunnioitan tätä asennetta, mutten hyväksy tätä ajankohtaa enkä tapaa, jolla ilmaisitte mielipiteenne, Hirsland ilmoitti viestissään urheilijoille.

–  Kyse ei ole arvostelun hiljentämisestä. Itse asiassa, pyrin selvittämään, miten urheilijat saisivat sopivassa tilanteessa äänensä paremmin kuuluviin.

Trumpin ja huippu-urheilijoiden vastakkainasettelu sai runsaasti julkisuutta myös jalkapallon naisten MM-kisojen yhteydessä. Sanavalmis yhdysvaltalainen tähtipelaaja Megan Rapinoe ilmoitti kisoissa, ettei hän osallistu Valkoisen talon tapahtumiin Trumpin presidenttiyden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.