Urheilun Pride-ilmiö näyttää jäävän Jyväskylässä pienemmäksi kuin pääkaupungissa – Seta haastaa paikalliset urheilujoukkueet mukaan nopealla varoitusajalla

Urheiluväki oli mukana kesäkuussa järjestetyssä Helsinki Pride -tapahtumassa näkyvämmin kuin koskaan. Urheilun lajiliitot, liigat ja urheilijat osoittivat tukensa muun muassa marssimalla kulkueessa. Jyväskylä Pride -tapahtumassa samanlaista ryntäystä ei todennäköisesti nähdä.

Jyväskylän Setan puheenjohtajan Petri Janhusen tiedossa ei ole, että lauantain marssille olisi osallistumassa urheiluväkeä.

– Ei ole ihan vielä satavarmaa, lähteekö yksi harrastejalkapallojoukkue mukaan. Olen kovasti yrittänyt tyyppejä lämmitellä, että innostuisivat, hän kertoo.

Toisaalta Janhunen myöntää, että urheiluseuroja ei ole edes erityisesti pyydetty mukaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Pride-tapahtuma järjestetään Jyväskylässä nyt ensimmäistä kertaa yli kahdeksaan vuoteen.

Janhusen mukaan urheiluväen kanssa keskusteluja ei ole havaittu käydä, sillä tapahtuma on kasattu kokoon pikavauhdilla.

– Kyllähän jos olisi ollut pitempi aika miettiä tätä kokonaisuutta, niin olisi heitetty haastetta jo aikaisemmin.

Janhunen uskoo, että joukkueurheilussa heteronormatiivinen näkökanta on usein läsnä, vaikka poikkeuksia voi löytyä.

– Varsin mainiota olisi, jos joku joukkue tulisi urheiluasuissa oikeasti kulkueeseen, koska se rohkaisisi nuoria urheilijoita. Sehän olisi aivan mahtavaa, omaan blokkiin marssimaan sinne muiden kanssa.

Janhunen innostuu haastamaan nopealla aikataululla kaikki paikalliset urheilujoukkueet. Hän ottaa esimerkiksi JYPin miesten jääkiekon liigajoukkueen.

– Nyt joukkueenjohtaja ottaisi pelaajat puhutteluun, että aamujäiden jälkeen vaikka pelipaidat päällä kulkueeseen tuomaan sitä moninaisuutta, hän sanoo.

JYP sattuu valitettavasti olemaan lauantaina turnausreissulla, mutta toimitusjohtaja Risto Korpelan mukaan seura tukee Priden sanomaa.

 – Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita, hän toteaa.

Korpelan mukaan JYP olisi voinut olla mukana tapahtumassa, jos asia olisi tullut ilmi aikaisemmin.

Jyväskylässä eräänlaisena vähemmistöurheilijoiden esikuvana on ollut uimari Ari-Pekka Liukkonen, joka tuli ensimmäisenä suomalaisena huippumiesurheilijana ulos kaapista vuonna 2014.

– Tällaisia urheilijoita tarvitaan lisää. Se antaa sen kuvan, että hei, sä voit olla menestyä, sä voit olla loistava urheilija, ja sua ei syrjitä siellä, sanoo Janhunen.

Janhusen mielestä ilmapiirillä on joukkueurheilussa tärkeä rooli.

– Miten kohdellaan, miten suhtaudutaan, tuleeko härskiä huumoria pukukoppitilanteissa, hän luettelee vaikuttavia tekijöitä.

Pahimmassa tapauksessa negatiivinen suhtautuminen voi Janhusen mielestä jättää uuden huippu-urheilijan kehittymättä.

– Kun he avoimesti sanoisivat, että toivotaan ihmisiä ihan kaikista ryhmistä. Se antaisi hyvän signaalin monelle.

Pride-kulkue järjestetään lauantaina 24. elokuuta Jyväskylässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .