Urheiluselostajalegenda Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut –  13 Telvis-patsasta voittanut Häyrinen oli tunnettu etenkin puhenopeudestaan

Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut. Alzheimerin tautia sairastanut Häyrinen kuoli 79-vuotiaana kotonaan Helsingissä keskiviikkona. Asian vahvistaa Häyrisen toisena edunvalvojana toiminut Juhani Lavén.

Häyrinen työskenteli Yleisradiossa 1965–1997. Hän oli aikansa suosituimpia radioääniä, joka oli selostamassa Ylelle yhdeksät talviolympialaiset ja yhdeksät kesäolympialaiset. Hän sai kansan äänestämänä Telvis-patsaan parhaasta radioäänestä 13 kertaa vuosina 1977–1990.

–  Annan Höyryn verbaalisuudesta täydet pisteet, tv-selostajana tunnettu Seppo Kannas muisteli STT:lle Yle-kollegaansa.

Radiossa Häyrisen työtoverina 90-luvulla toiminut Pertti Tapola muisteli entistä kollegaansa haikeudella, mutta myös kiitollisuudella. Häyrinen korosti nuoremmalle kollegalleen rikkaan kielen merkitystä.

–  Hänellä oli mieletön sanavarasto, mikä lähti siitä, että hän luki paljon. Hän kehotti meitä muitakin lukemaan ja täyttämään sanaristikoita, Tapola kertoi.

Häyrinen painotti nuoremmille kollegoilleen myös sitä, että radiotoimittajan on oltava kuuntelijan silmät. On kerrottava esimerkiksi tarkasti, missä kohtaa viimeistä kierrosta juoksija menee.

Puhenopeus teki tunnetuksi, selostuksessa sävyjä

Kannas, 87, tunsi Häyristä jo ennen Yle-vuosia, sillä Kannaksen veli oli Häyrisen luokkatoveri Munkkivuoren yhteiskoulussa. Kannaksen työvuodet Ylellä osuivat samoihin aikoihin Häyrisen kanssa. Toimittajat olivat yhtiössä kuitenkin eri osastoilla, sillä Kannas oli urheilutoimittajana tv:ssä ja Häyrinen radiossa.

–  Meillä oli eri työpisteet radiolle ja televisiolle, toisin kuin nykyään. Aika paljon kävimme kuitenkin samoilla työkeikoilla, Kannas kertoi ja totesi, että Häyrinen sopi hyvin radioon.

Häyrinen oli tunnettu etenkin puhenopeudestaan, ja Turun yliopistossa hänen puhenopeudekseen on mitattu parhaimmillaan yli 440 sanaa minuutissa. Häyrisen selostuksissa puhe karkasi monesti varsinaisten urheilutapahtumien ulkopuolelle, mutta kansa tykkäsi.

–  Vaikka hänen puhenopeudestaan puhutaan paljon, hän pystyi säätelemään myös äänenkäyttöään, Tapola muistutti ja kuvasi Häyristä selostajana omaan luokkaansa kuuluvaksi.

Kannas muisteli takavuosien jääkiekon MM-kisoja, joissa television ja radion selostuspisteet olivat lähekkäin.

–  Meillä oli radio auki, ja samalla nauhoitettiin kuvanauhalle tv-lähetystä. Tulostaululla tilanteet vaihtelivat, mutta ei Höyryllä ollut aikaa niitä selostaa, kun hänellä oli omat jutut. Hän oli sitoutunut kertomuksiinsa.

–  Hän oli erikoislaatuinen kaveri, ja radio menetti paljon, Kannas sanoi.

Häyrinen antoi hyvät radio-opit

Kannas ja Tapola pitivät Häyristä sydämellisenä ihmisenä, kun tämän kanssa pääsi keskustelemaan kahdestaan. Isossa joukossa suuren egon suosikkiselostajan rooli oli erilainen.

–  Hän oli kiistelty persoona, jossa oli kuitenkin myös aitoa herkkyyttä, Tapola sanoi.

Häyrinen opetti Tapolaa paljon muun muassa Urheiluradio-lähetysten teossa.

–  Jos Rammy oli jossain tapahtumassa, hän kysyi, miten pitkän raportin tarvitset. Jos oli sovittu 52 sekunnista, häneltä tuli 52 sekunnin raportti. Hän vaati samaa muilta, ja se oli hyvä koulu, Ylen radiourheilussa 1994 aloittanut Tapola sanoi.

Häyrisellä oli laaja urheilun tuntemus, ja hän selosti lukuisia lajeja. Parhaiten hän tunsi jääkiekkoa ja nyrkkeilyä, jossa nousi kehään myös urheilijana. Vahvoihin lajeihin kuului myös yleisurheilu.

Häyrinen oli syntynyt 31. heinäkuuta 1940 Savonlinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Podcast: Korpilahtelaislähtöinen selostaja Aleksis Ärje kommentoi Raimo "Höyry" Häyrisen merkitystä suomalaiselle urheiluselostamiselle