Uuden olympialajin SM-kiertue tuli ryminällä Jyväskylän keskustaan – kesän osanottajaennätys meni rikki

Aren aukiolla saatiin lauantaina ihastella huipputason koripalloa, kun 3x3-katukoriksen SM-kiertueen osakilpailu pelattiin ensimmäistä kertaa Jyväskylässä. Turnaus rikkoi kesän osallistujaennätyksen, kun miesten ja naisten sarjoissa pelasi yhteensä 26 joukkuetta. Sarjojen voittajat nappasivat paikan ensi viikonloppuna Espoossa pelattavaan SM-lopputurnaukseen.

Miesten turnauksen voitti paikallisista pelaajista koostunut Bella Roma, joka nujersi jännittävässä loppuottelussa Naughty Brgr:n jatkoajan jälkeen pistein 13–11. Joukkueiden nimet selittyvät sillä, että paikalliset anniskeluravintolat tukivat tapahtumaa maksamalla joukkueiden osallistumismaksut.

Voittajajoukkueessa pelasivat alle 20-vuotiaiden maajoukkuepelaajat Niilo Kärkkäinen ja Aleksi Liukko, sekä Veeti Amegbedzi ja Hein Htet-Aung. Kolme ensiksi mainittua pelaavat tulevalla kaudella Jyväskylä Basketball Academyn riveissä. Finaalissa ratkaisevan donkin iskenyt Liukko siirtyi seuraan viime kauden jälkeen helsinkiläisestä HBA-Märskystä. 3x3-turnaus oli joukkueelle uusi kokemus.

– Siinä on iso ero, että peliä ei avata päädystä korin jälkeen. Se vaati vähän totuttelua, kun pelaaminen alkaa niin nopeasti. Mutta tämä oli ihan hauska tapahtuma ja vähän erilainen kokemus, Kärkkäinen pohti.

– Pelaaminen ei ole ehkä niin organisoitua kuin tavallisessa koriksessa. Se on jossain tilanteissa plussaa ja jossain miinusta, Amegbedzi kommentoi.

Pelaajat eivät ehtineet vielä uhrata juurikaan ajatuksia tulevalle SM-finaaliturnaukselle, jossa kohtaavat SM-kiertueen seitsemän osakilpailun voittajajoukkueet.

– Kai sinne täytyy lähteä, Amegbedzi tokaisi.

Naisten turnauksen voitto meni Lappeenrantaan Kulkukissoille. Finaalissa kaatui JBA-pelaajista koostunut Hemingway’s Ladies. Kulkukissoja olivat Annika Lönnroth, Johanna Timperi ja Maiju Virtanen. He pelasivat kaikki viime kaudella ykkösdivaria Lappeenrannan Catzin kakkosjoukkueessa.

– SM-finaalipaikkaa lähdettiin täältä hakemaan, niin tosi iloisilla fiiliksillä ollaan. Tämä on vähän arvaamaton laji. Peleissä voi käydä oikeastaan miten tahansa. Ei voi tietää tasoa ennakolta, vaikka vastustajilla olisikin kovia pelureita, Lönnroth kuvaili.

Lönnroth ja Virtanen saavuttivat jo viime vuonna pronssia SM-finaaliturnauksessa Kulkukissojen riveissä. Pääpaino on heilläkin edelleen koripallon perinteisessä versiossa, mutta katukoris tarjoaa hyvää vaihtelua kesäkaudelle.

– Kyllä sitä voisi harkita, että panostaisi tähän ihan kunnolla viisi vastaan viisi -koriksen ohella, Virtanen mietti.

– Tämä tukee hyvin viisi vastaan viisi -pelaamista. Voimme suositella kaikille, Lönnroth sanoi.

3x3-koripallo eli kansankielellä katukoris tekee ryminällä tuloaan huippu-urheilukartalle, sillä laji on ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa ensi kesänä Tokiossa. Suomessa 3x3-toimintaa organisoi Suomen Koripalloliitto, joka järjesti myös Jyväskylän SM-kiertueen osakilpailun yhteistyössä JBA:n kanssa.

– Meillä ei vielä ole maajoukkuetoimintaa, mutta etenkin naisissa liigapelaajat ovat innostuneet tästä ja taso on ollut tosi kova, Koripalloliiton tapahtumakoordinaattori Pihla Nikkarinen kommentoi.

JBA järjesti jo viime vuonna 3x3-katukoristurnauksen, mutta ilman SM-statusta. Nyt hommat tehtiin astetta isommin.

– Tämä oli jo kova ponnistus, kun täällä oli kaikkiaan 55 joukkuetta juniorit mukaan luettuna. Haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, turnauspäällikkö Ilkka Hyppönen sanoi.

SM-kiertue huipentuu 17. elokuuta Espoon Metro Areenan edustalla pelattaviin SM-finaaleihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .