Uusien pelaajien hankkiminen on vaikeaa, mutta Jyväskylä Rugby Club havittelee silti mestaruutta – "Sarja on kovatasoinen"

Pelaajistoltaan viime kesästä uudistuneen jyväskyläläisseuran kausi alkoi kolmella tappiolla, mutta nyt oppi on mennyt perille ja peli parantunut.

Huhtasuon nurmikentällä on vielä alkuillasta hyvin kuuma, kun Jyväskylä Rugby Club (JRC) aloittelee harjoituksiaan. Paikalla on valmentaja Robert Husseyn lisäksi noin viitisentoista pelaajaa, lomakaudella jokunen pelaaja on aina poissa.

– Kun on kuuma, niin harjoitellaan hieman kevyemmin, enemmän tekniikkaa, Hussey sanoo.

Pelaajien opittava ottamaan vastuuta

Jyväskylä Rugby Club on pelannut mestaruussarjan runkosarjassa nyt kuusi ottelua. Joukkue hävisi ensimmäiset kolme, mutta voitti sitten seuraavat kolme peliä.

Viime kaudella JRC voitti Suomen mestaruuden, minkä jälkeen kuusi pelaajaa joukkueesta lopetti. Valmentaja Husseykin oli vielä viime kaudella joukkueen avainpelaajia, mutta nyt loukkaantumisten vuoksi pelit taitavat häneltä olla ohi. Joukkuetta on pitänyt rakentaa uusiksi.

– Uusien pelaajien mukaantulo on aina prosessi. Ensimmäiset pari peliä joukkue oppi, ja nyt olemme jo menneet eteenpäin. Tiesin kyllä, että ensimmäisten kolmen ottelun jälkeen peli alkaa sujua paremmin, 34-vuotias Hussey sanoo.

Voittaminen tai häviäminen eivät ole Husseyn mukaan kaikkein tärkein asia. Kehittyminen ja joukkueen hyvä henki ovat ensisijaisia. Uusien pelaajien on opittava ottamaan vastuuta.

– Jos häviämme, niin sitten häviämme. Pelaajien olisi opittava ottamaan vastuuta ja tulemaan peliin mukaan. Viime kaudella vastuuta ottaneita pelaajia on lopettanut, nyt muiden pitää tulla ensimmäisenä tilanteeseen.

Sarja on kovatasoinen, mutta mestaruutta haetaan

Rugbyn mestaruussarja on tällä kaudella Husseyn mukaan kovatasoisempi kuin ennen. JRC on hänen mielestään aikalailla samantasoinen joukkue kuin viime kaudella. Tänä vuonnakin Jyväskylän tavoite on Husseyn mukaan mestaruus.

– Jokainen ottelu tällä kaudella on tiukka. Mestaruussarjassa on kuusi joukkuetta ja kaikki ovat nyt hyviä. Aikaisemmin oli kolme hyvää ja kolme selvästi huonompaa.

Mestaruussarjaa johtaa heinäkuun lopussa helsinkiläinen Warriors Rugby Club, toisena on Virosta mukana oleva Tallinnan Kalev ja kolmantena Helsinki Rugby Club. JRC on neljäntenä, Kuopio ja Porvoo ovat selvästi perässä. Neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin.

– Helsingistä tulee aina kaksi hyvää joukkuetta. Tallinnan joukkueessa pelaa viisi–kuusi maassa olevaa NATO:n brittisotilasta, ja se on kova joukkue, Hussey sanoo.

Uusien pelaajien saaminen on hankalaa

Rugby-ottelussa kentällä on 15 pelaajaa. Jyväskylän miehistössä on kaiken kaikkiaan reilut 30 pelaajaa. Uusien pelaajien saaminen lopettaneiden ja poismuuttaneiden tilalle on hankalaa.

– Usein tulee pari uutta pelaajaa vuodessa, hyvänä vuonna voi tulla viisikin. Jyväskylä ei ole iso kaupunki, tänne ei tule useinkaan uusia pelaajia, jotka ovat ennen pelanneet rugbya, Hussey sanoo.

JRC on kansainvälinen joukkue. Hussey itse on syntynyt Britanniassa, ja joukkueesta löytyy pelaajia myös Saksasta, Ranskasta, Chilestä ja Romaniasta. Seura järjestää myös kiinnostuneille nuorille juniorikursseja, joissa on käynyt tänä kesänä vajaa kymmenen nuorta.

JRC on yksi Suomen vanhimpia rugby-seuroja. Se perustettiin jo vuonna 2000.

– Jyväskylässä ollaan onnistuttu pitämään seura koko ajan toiminnassa, ja se on kova juttu. Usein käy niin, että joukkue pelaa yhden hyvän vuoden, mutta sitten pelaajat lähtevät muualle, ja seura hiipuu, Hussey sanoo.

 

Jyväskylä Rugby Club – Warriors Rugby Club lauantaina 4.8. klo 15 Hippoksen kentällä. Klo 13 JRC:n  naisten joukkue kohtaa Hippoksella Warriorsin naisten joukkueen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .