Värikkään ottelun tarjonnut JBA nousi voittoon jatkoajalla

Kun joukkue on miesten sarjoihin vielä kokematon ja kärsinyt paljon loukkaantumisista, saattaa tekeminen ottelusta toiseen ja pelien sisälläkin ailahdella rajusti.

Tästä nähtiin malliesimerkki eilen trillerissä Monnarilla, kun JBA isännöi koripallon 1A-divarissa Pyrintö Akatemiaa. Sairastuvan puolella oli jälleen useampi avausviisikon pelaaja: Timi Puittinen, Anton Kankaanpää ja Niilo Kärkkäinen.

Pyrinnön Korisliiga-joukkueestakin kokemusta omaavat tamperelaiset johtivat ensimmäisen neljänneksen jälkeen 9-25. Kummoisesti ei Pyrintökään puolustanut, mutta JBA:n heitoista oli suunta hukassa. Ensimmäisen kympin aikana JBA sai 12 pelitilanneheitosta koriin kaksi. Täysin vapaat lay up -heitotkin kimpoilivat raudoista.

– Alussa tuli lukko, kun ei saatu palloa koriin ja vastustaja onnistui vaikeistakin paikoista. Otti aikaa löytää sellainen viisikko, jolla saadaan peli rullaamaan, pohti hankalaa starttia JBA:n päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Toisella neljänneksellä ero kaventui ja tauon jälkeen JBA kipusi pian jo ohitse. Kun pelimiehiä on loukkaantuneena, tarjoaa se mahdollisuuksia uusille vastuunkantajille. JBA:n takaa-ajossa oman ruutunsa kantoivat 2000-syntyneet Ville Virtaharju ja Tiitus Kuukkanen.

Molemmat ovat kuluvalla kaudella tehneet debyyttinsä 1A-divarin tasolla. Enemmän he saavat peliaikaa HoNsUn riveissä A-poikien SM-sarjassa ja Virtaharju on vielä pelannut JyWen 1B-sarjan joukkueessa.

– Kiva, että valmentaja luotti ja antoi minuutteja. Mielestäni käytin saamani peliajan hyvin. Onhan tässä edelleen hurjasti totuttelemista tempoon ja etenkin puolustusvastuun lisääntymiseen verrattuna A-junnujen peleihin, kesällä U18-maajoukkueen mukana leireillyt Kuukkanen kommentoi.

Myös päävalmentaja Tupamäki korosti nuorten pelaajien tuomaa energiaa.

– Kaverit tekivät huikean duunin siinä, että päästiin peliin mukaan. Samalla he tarjosivat lepoaikaa meidän avausviisikon pelaajille, jotka olivat sitten terävämpänä kentällä loppuhetkillä.

Rallatellen voittoon JBA:n peli selvästi paremmalla toisella puoliajalla ei suinkaan kulkenut.

Kolme minuuttia ennen loppua JBA johti viidellä pisteellä, mutta Pyrintö rimpuili. 2,5 sekuntia ennen loppua JBA sai sisäänheiton hyökkäyspäässä. Koripallossa tuossa ajassa ehtii paljon. JBA sähläsi pallon rajoista yli. Pyrintö otti aikalisän ja rakensi viimeisen 1,5 sekunnin aikana tasoituskorin. Mentiin jatkoajalle.

– Kun kellossa oli 2,5 sekuntia, puhuttiin, että heitä pallo ilmaan, jos olet vaarassa ajautua rajoista yli. Siinä olisi kello kulunut loppuun. Se ohje jäi ajatuksen tasolle. Lopussa huomasi, että kova jännitys nuorilla miehillä, päivitteli Tupamäki.

Sitten JBA osoitti, että henkistä kanttia myös löytyy. Pyrintö johti viiden minuutin jatkoajan aikana parhaimmillaan kuudella pisteellä, mutta nyt oli JBA:n vuoro osua sukkaan kriittisillä hetkillä. Sen sijaan Pyrinnön Erik Harju ei enää toistamiseen onnistunut viimeisellä sekunnilla. Kotivoitto 91-89 – JBA-leiri tuuletti raivokkaasti.

– Näitä pelejä pitää oppia voittamaan. Se tulee kokemuksen kautta. Tämä oli erittäin arvokasta meidän joukkueen tarinan kannalta, myhäili päävalmentaja Tupamäki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .