Valmentajan lipsahdus suorassa TV-lähetyksessä: "Pitää olla ky**ää" – onko kiroilu pelikentillä sallittavaa?

Valmentajan tsemppaus lähti lapasesta sunnuntaina Pesäkarhujen ja Kirittärien välisessä ottelussa, kun porilaisjoukkueen pelinjohtaja Sami Österlund vaati pelaajiltaan enemmän.

– Sitten tytöt, jos annetaan noin paljon siimaa, niin pitää olla kyrpää täällä itsekin tehdä, Österlund sanoi joukkueelleen.

Miehen kommentti pelaajilleen päätyi selväsanaisesti kuultavaksi suoraan tv-lähetykseen. Österlund pitää alatyylistä kommenttiaan ylilyöntinä.

– Ei se tietenkään ole sopivaa kielenkäyttöä. Eivätköhän kaikki ymmärrä, että kun pelataan kärkiottelua, tunnelataus on tosi korkealla ja tulee sanottua asioita, joita ei tarkoita, Österlund kommentoi sanomisiaan.

Pesäpalloliitto on ottanut kantaa pelikenttien ärräpäihin jo aiemmin: liitto julkaisi vuonna 2013 ohjeen epäurheilijamaisesta käytöksestä pelikentillä. Kiroilu ja haistattelu on aina kitkettävä pois, jos ne kuuluvat katsomoon, ohjeessa todetaan.

Jutun lopussa kysymme lukijoilta, onko kiroilu urheilussa sallittavaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää urheilun kiroilukulttuuria ongelmallisena. Urheilijat ovat paitsi urheilijoita myös esikuvia nuorille, ja yksi urheiluseurojen tehtävistä on nuorten kasvattaminen.

– Tämäntyylinen kielenkäyttö pitäisi aina pyrkiä kitkemään pois lasten suusta. Ja ensimmäinen juttu siinä on aikuisten esimerkki. Jos sanasto on niin rajallinen, ettei ole muita ilmaisukeinoja, niin sitä sanastoa pitäisi kehittää.

Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen ei ole yli 30-vuotisen uransa aikana nähnyt juuri muutosta pelikenttien kielenkäytössä.

– Ihmiset siellä pelaavat, oli sitten kyseessä lätkä, futis tai pesis. Joskus räiskyy yli. Tässä kävi huono tuuri, kun tv-kamera oli juuri siinä. Ehkä tuo on sellainen juttu, joka olisi kuulunut pukukopin puolelle, Viljanen kommentoi Österlundin puheita.

Myös Kurttila ymmärtää, että välillä ärräpäät lentelevät pakostikin.

– Liiallinen tiukkapipoisuus kiroilun suhteen ei kauheasti auta. On ymmärrettävä, että näitä tilanteita on, mutta niihin on vain kasvatuksella puututtava.

Kirjailija Jari Tammi ei koe, että yksittäiset, televisiosta kuullut kirosanat olisivat kovin vakava asia. Tammi on kirjoittanut muun muassa Suuren kirosanakirjan ja sen jatko-osat.

Hän pitää tärkeänä, että kiroilu eritellään voimasanoihin ja solvauksiin. Solvaukset Tammea huolettavat erityisesti juniorivalmennuksessa.

– Junioritoiminnassa on valmentajia, jotka käyttävät hyvin ahdistavaa, solvaavaa ja mitätöivää kieltä. Se on suoraan sanottuna kiusaamista, Tammi toteaa.

Pahimmillaan huonon valmentajan kommentit saavat lapsen lopettamaan urheilu-uran nopeasti. Kurttila on huolissaan samasta asiasta. Hän arvioi, että ulkomailla juniorivalmennuksessa on osattu ottaa nuorten kannustus paremmin huomioon.

– Siellä on lähdetty siitä, että urheilu ei saa olla liian ryppyotsaista. Minusta alatyylinen kielenkäyttö valmennuksessa kertoo siitä, että aikuiset ovat liian ryppyotsaisesti siellä mukana.

Suomalaisessa urheilukulttuurissa kiroilu on ollut aina tietynlaisten huippu-urheilijapersoonien heiniä. Tammen mukaan rajan yli mennään siinä vaiheessa, kun kirosanoja aletaan käyttää solvaamiseen.

– Suomessa arvostetaan tällaista äijämäisyyttä miesurheilijoissa. Urheilijan kiroilu on heijastanut jollain lailla itsevarmuutta ja voitontahtoa.

Toisaalta Tammi näkee, että muutosta on tapahtunut jo paljon.

– Ennen vanhaan kirjailijat ja taiteilijat istuivat baareissa, ja nyt he tekevät töitä kahdeksasta viiteen. Samalla lailla urheilijoiden boheemius ja kiroilu on vähentynyt. Nykyurheilija on aika tiedostava, myös puhetyyliltään.

Pesäkarhujen Österlundin sutkautusta Tammi ei näe valtavan ongelmallisena, mutta hieman tarpeettomana.

– Värikäs tyyppi, ja jollain tavalla jopa hauska heitto. Toisaalta samalla täytyy miettiä, onko tuollainen voimasanojen käyttö tarpeellista ja edistääkö se urheilua. Vastaava tsemppaus onnistuu kyllä asiallisemmallakin kielellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .