Venäjän antidopingtoimiston uusi johtaja: Uskottavuuden palauttaminen on nyt etusijalla

Juri Ganus antaa ymmärtää, että Venäjän pitäisi vihdoin tunnustaa dopingin käytön järjestelmällisyys.

Venäjän antidopingtoimiston Rusadan uusi johtaja Juri Ganus haluaa pikaisesti palauttaa uskottavuuden maan antidopingtyöhön. Elokuun lopusta tehtävää hoitanut Ganus tunnusti keskiviikkona R-sportille antamassaan haastattelussa, että Richard McLarenin raskauttava raportti vuonna 2015 kyseenalaisti Rusadan työn täydellisesti.

– Uskottavuuden palauttaminen on työssäni etusijalla. Toistaiseksi meiltä puuttuu luottamus, Ganus kertoi.

McLarenin raportti paljasti Venäjän ylhäältä johdetun dopingohjelman ja se johti muun muassa Venäjän sulkemiseen Rion olympialaisten yleisurheilusta. Samalla Rusadalta vietiin toimivalta.

Ganus antaa ymmärtää, että Venäjän pitäisi vihdoin tunnustaa dopingin käytön järjestelmällisyys. Toistaiseksi maan korkeimmat urheiluviranomaiset ovat sanoneet, että Venäjään kohdistetut rangaistukset ovat olleet sitä syrjiviä ja epäoikeudenmukaisia.

Venäjä on kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman.

– Mielestäni raportissa listatut faktat ja vaatimukset ovat varsin vakuuttavia, ja McLaren on kiistatta kunnioitettu henkilö maailman antidopingtoimistossa Wadassa. Meidän on ymmärrettävä ja hyväksyttävä tämä, Ganus ehdotti.

Selittämättömät kuolemantapaukset

Venäjän olympiakomitea ja paralympiakomitea äänestivät Ganusin Rusadan johtoon elokuussa. Wada palautti samaan aikaan Rusadalle oikeuden alkaa kerätä dopingnäytteitä.

Rusada oli ennen Ganusin valintaa lähes kaksi vuotta ilman johtajaa. Tehtävä jäi avoimeksi, kun edellinen johtaja Nikita Kamajev erosi tehtävästä McLarenin raportin julkistuksen jälkeen. Kamajev kuoli irtisanoutumisensa jälkeen yllättäen helmikuussa 2016.

Ganus ei pidä sattumana Kamajevin ja toisen Rusadan johtajan kuolemia muutaman viikon välein.

– Tunnen nämä tapaukset. En tiedä kaikkea, mutta on selvää, ettei kaksi ihmistä kuole tuosta vain. Ilman todisteita en voi kuitenkaan sanoa asiasta enempää, Ganus sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.