Venäjän dopingpaljastaja sanoo piileskelevänsä hengenvaarassa: "Kreml haluaa minun lopettavan puhumisen"

Grigori Rodtshenkov on Venäjän dopingskandaalin avaintodistaja.

Venäjän ex-antidopingjohtaja Grigori Rodtshenkov sanoo vaarantavansa henkensä dopingpaljastustensa takia. Hän elää tällä hetkellä piilossa Yhdysvalloissa.

Rodtshenkov on Venäjän dopingskandaalin avaintodistaja. Hän on muun muassa sanonut, että Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingin olympialaisissa 2008 ja että presidentti Vladimir Putin tiesi Sotshin 2014 talviolympialaisten testihuijauksesta.

Rodtshenkov astui julkisuuteen yhdysvaltalaisessa 60 Minutes -ohjelmassa sunnuntai-iltana. Ohjelmassa hänet nähtiin kävelemässä luotiliivit päällä. Hän oli myös muokannut ulkonäköään muun muassa hiukset värjäämällä.

– Kreml haluaa minun lopettavan puhumisen, hän sanoi ohjelmassa.

Rodtshenkov sanoi, että presidentti Putin haluaisi hänen kuolevan. Kremlin vastaus tuli nopeasti.

– Hänen (Rodtshenkov) presidentti Putinista sanomansa asiat ovat pelkkiä valheita, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi.

"En ole valehtelija"

Yhdysvaltoihin loppuvuodesta 2015 loikannut ja liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelmassa piileskelevä Rodtshenkov on Venäjän dopingskandaalin avaintodistaja, sillä hän oli valtiojohtoisen dopingohjelman pääarkkitehti.

– En ole valehtelija. En kertonut totuutta Venäjällä ollessani, mutta Yhdysvaltoihin tuloni jälkeen olen sen kertonut.

Rodtshenkov pyytää anteeksi aiempaa toimintaansa.

– Olen pahoillani tällaisen ongelman luomisesta kokemukseni ja tietojeni avulla, hän sanoi.

Pyeongchangin olympialaisissa on 168 venäläisurheilijasta koostuva Olympiaurheilijat Venäjältä -ryhmä (OAR). Venäjää maana ei kisoissa sen sijaan ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.