Venäjän hallitus puolustaa urheilijoita "viimeiseen patruunaan"

Sanallinen laukaustenvaihto kiihtyy ennen ensi viikon olympiapäätöstä.

Venäjän varapääministeri Vitali Mutko kiistää taipumatta maan ylhäältä johdetun dopingjärjestelmän, vaikka maan urheilijoiden dopingrikkomuksia paljastuu lähes päivittäin. Venäjän Sotshin 2014 olympialaisissa saavuttamista mitaleista jo 11 on mitätöity ja maa on tipahtanut mitalitaulukossa ykköstilalta kolmanneksi.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päättää ensi viikolla, voiko Venäjä osallistua Pyeongchangin olympiakisoihin ja millä ehdoin.

– Kyse on yrityksestä luokitella meidät jonkinlaiseksi pahuuden akseliksi, mutta se johtuu vain siitä, että olemme urheilun suurvalta, Mutko kommentoi tilannetta perjantaina.

Mutkoa on tentattu aiheesta jo vuosia, sillä hän toimi Venäjän urheiluministerinä 2008–2016. Hän kuuluu edelleen Venäjän urheilun napamiehiin, sillä hän on jalkapallon 2018 MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

 

Panokset vähissä

 

Dopingasioihin Mutko palasi jalkapallon MM-kisojen lohkoarvonnan lehdistötilaisuudessa Moskovassa. Hän uskoo vankasti, että Venäjä osallistuu helmikuussa talviolympialaisin normaaliin tapaan.

– Luotamme maalaisjärkeen, KOK:n sääntöihin sekä periaatteeseen, että jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan, Mutko perusteli.

Samalla Mutko vahvisti, että urheilijat saavat Venäjän hallitukselta täyden tuen.

– Hallitus on ottanut tiukan linjan ja puolustaa urheilijoita viimeiseen patruunaan.

Puolustautumista on riittänyt kerrakseen. Tällä viikolla on paljastunut tukku hiihtäjien ja kelkkailijoiden dopingrikkeitä. Lisäksi Britanniassa leviää huhu venäläisten jalkapalloilijoiden käryistä.

Mutko kuittasi huhut pötypuheeksi.

– Mitään Venäjän joukkueeseen liittyvää näytteiden manipulointia ei ole tapahtunut, eikä tule, Mutko vakuutti.

– Tämä ei silti tarkoita, etteikö yksittäisten urheilijoiden rikkomuksia paljastuisi myös jatkossa. Rikkomuksista seuraa sitten rangaistus kyseiselle urheilijalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.