Vesku Loirin hevonen voitti Derbyn: "Olen aivan sekaisin onnesta"

Epävakainen lauantaisää Vermossa kääntyi kirkkaaksi auringonpaisteeksi erityisesti pitkän linjan ravimiehille Vesa-Matti ”Vesku” Loirille ja Christer "Kicke" Bergholmille. Heidän omistamansa ori Fabrice Duo voitti Suuren Suomalaisen Derbyn, melkein suurinta mitä kotimaisessa raviurheilussa voi saavuttaa.

Hevosen kolmas osakas ja mies ”kaiken” takana on Pekka ”Kultasormi” Korpi. Korpi on kasvattanut Fabrice Duon, valmentaa sitä, ja ohjasti sen 100 000 euron suuruisen ykköspalkinnon saajaksi.

– Olemme tunteneet ja tehneet yhteistyötä Korven kanssa jo kymmeniä vuosia, Loiri kertoi.

– Olen aivan sekaisin onnesta.

Tämän vuoden Derby oli dramaattinen tapaus, sillä voittaja ratkesi yhdennellätoista hetkellä ja monen käänteen jälkeen. Yksi ratkaisun hetki oli ensimmäinen kaarre, missä suurin suosikki, Jorma Kontion ohjastama Araw Hoss pyrki keulaan ohi sinne kiihdyttäneen Ranch Newmanin.

Timo Nurmoksen valmentama Araw Hoss oli puoli hevosenmittaa edellä, mutta sotkeentui laukalle ja jäi porukan hännille. Seuraavaksi keulan rinnalle nousi kakkossuosikki Proud Leader. Taivallettuaan johtavan rinnalla se väsyi kuitenkin täysin, eikä ori voinut olla terve.

Loppusuoralla verekset voimat vyöryivät kärkeen. Ensin kärkeen kurotti Mika Forssin ajokki Incredible Ironman. Araw Hoss paikkasi laukkansa kuin Lasse Virén ja nousi Incredible Ironmanin peesistä loppumetreillä kärkeen, mutta takana vaani vielä yksi uhka.

Fabrice Duo tuli loppumetrit kuin myrskytuuli ja eteni niukasti mutta kuitenkin selvällä erolla ykköseksi ulkoa. Pekka Korpi sai tuulettaa taas yhtä merkkipaalua jo legendaarisella urallaan.

– Kyllä sellainen kuitina olikin, että jos Fabrice saa tuolta sisäradalta paikan kiriä, niin se tulee lujaa. Vaikka jo pääsy tänne finaaliin oli niin iso elämys, että huh huh!

Vermossa kirjoitettiin siis ravihistorian lisäksi melkoista kulttuurihistoriaa. Veskun tuntevat kaikki, ja Loirin ravikaveri Bergholmkin on vaikuttanut basistina merkittävissä yhtyeissä, kuten Pepe & Paradise ja Jormas.

Seabiscuit teki kovan tuloksen

Päivän toisessa suuressa kisassa Suomen Mestaruudessa mentiin eikä meinattu. Ari Moilasen ohjastama Seabiscuit tuntui hallitsevan tapahtumia, mutta loppumetreillä muut lähestyivät ja Air Gunner oli lähellä ehtiä ohi. Ivar Holmlundin valmennukseen siirtynyt ruuna Seabiscuit pysyi kuitenkin ykkösenä kovalla tuloksella 12,6/2100 metriä.

Viime vuonna Holmlundin tallista menestyi Seabiscuitin pikkuveli Tarantino, joka kuitenkin menehtyi traagisesti radalle Turun 75-kilpailuissa sydämen rytmihäiriöihin. Nyt Holmlund sai Seabiscuitilla uransa suurimman saavutuksen.

– Aikamoinen hevonen tuo Seabiscuit on. Se on ihan erilainen tosin luonteeltaan kuin rajumpi veljensä Tarantino. Kova taistelutahto tälläkin on. Sen kenkä irtosi ensimmäisessä kaarteessa, ja kavio ei ollut hyvä sen jälkeen, mutta hevonen vain taisteli voittajaksi silti.

Jokivarren Kunkku on suomenhevosten kruunattu kuningas tällä hetkellä. Seitsenvuotias avasi Vermossa ulkoradaltakin keulaan ja hallitsi varmoin ottein. Antti Ojanperän tallin superhevosta ajoi tällä kertaa Santtu Raitala. Oriin kuninkaaksi ajanut Jorma Kontio ei saanut ohjastaa Vermossa, sillä hän oli Ruotsin raveista saadussa ajokiellossa. Derbyn Araw Hossin ohjiin hän pääsi poikkeusluvalla hevosen vakio-ohjastajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.