Viimeisiä kisoja viedään ja tutuilla laduilla – Anssi Pentsinen haastaa ykkössuosikit Matti Heikkisen kanssa parisprintissa Äänekosken SM-hiihdoissa

Iivo Niskasen Puijo ja Ristomatti Hakolan Jämi ovat ykkössuosikit Äänekosken SM-hiihdoissa tänään perjantaina hiihdettävässä miesten parisprintissä, mutta sanansa on sanottavana myös Vantaan Hiihtoseuralla.

Vantaa haastaa Puijon, Jämin ja 50 muuta miesten joukkuetta erittäin kokeneella maajoukkuekaksikolla. Uransa tähän kevääseen lopettavat Matti Heikkinen, 35, ja Anssi Pentsinen, 32, jahtaavat parisprintistä SM-mitalia Keski-Suomeen.

Heikkinen asuu Jyväskylässä ja helsinkiläistynyt Pentsinen on kotoisin Jämsästä, missä hän nukkui viime yön.

– Odotukset ovat hyvät. Totta kai lähdemme taistelemaan kaikenvärisistä mitaleista. Rata on sinänsä aika helppo, joten tulee varmaan loppukiritaisteluita. Tapahtumiakin voi olla, Pentsinen arvioi.

Parisprintissä joukkueen molemmat hiihtäjät kiertävät 1,4 kilometrin radan kolme kertaa. Helpohkoa rataa ei saa hiihtää pelkällä tasatyönnöllä. Se on estetty merkitsemällä kahteen radan kohtaan alue, jossa pitää käyttää vuorohiihtoa.

 

Äänekosken maastot ovat Pentsiselle huomattavasti tutummat kuin monelle hänen kilpakumppaneistaan. Siitä huolimatta Keski-Suomen kasvatti kävi ottamassa ratoihin tuntumaa jo torstaina.

– Äänekoskella olen hiihtänyt pienestä pojasta lähtien, kohta 25 vuotta. Ihan mukava tulla hiihtämään tänne pitkästä aikaa.

Pentsisen palkintokaapista löytyy peräti kaksi parisprintin SM-kultaa. Ne hän hiihti Jämsänkosken Ilveksen Petoteamin oranssiväreissä 2013 ja 2015 Henri Jelosen kanssa.

Heikkisen partnerina Pentsinen on hiihtänyt kilpaa vain yhden parisprintin. Kevään 2016 SM-kisoista Taivalkoskelta käteen jäi vaatimaton kahdeksas sija.

– Emme kumpikaan olleet oikein hyvässä kunnossa ja minä olin vielä huonommassa kunnossa. Minulla oli ollut keuhkotulehduksia ja muuta, enkä päässyt sinä keväänä tasan mihinkään.

Pentsinen kilpaili viimeksi keskiviikkona iltahiihdoissa Kiteellä. Kolmas sija vapaan hiihtotavan 10 kilometriltä Perttu Hyvärisen ja Juho Mikkosen jälkeen tuotti niin paljon palkintoja, että Pentsinen rahtasi ne Äänekoskelle isältään lainaamalla pakettiautolla.

– Kumivene, pari lipastoa, akkuporakone ja pinnasänky, hän luetteli autoon lastattujen ruskeiden pakettien sisällön.

Äänekoskelta Pentsisen on teoriassa mahdollisuus napata useampikin SM-mitali. Parisprintin jälkeen lauantaina ohjelmassa on vapaan hiihtotavan 15 kilometriä: tuolla matkalla mies puolustaa Suomen mestaruutta. Kisat huipentuvat vielä sunnuntaina 15 kilometrin takaa-ajoon perinteisellä hiihtotavalla.

– Nyt hiihdetään viimeisiä kisoja ja nautitaan. Viimeiset pari viikkoa eivät ole enää olleet niin kurinalaista treenaamista, mutta kunto vaikuttaa ihan perushyvältä. Sanotaanko niin, että kaikki on mahdollista ja parisprintin mitaleista lähdetään ihan realistisesti taistelemaan.

 

Äänekosken pitkän viikonlopun jälkeen Pentsinen kilpailee vielä ainakin seuraavana viikonloppuna Ylitornion SM-kisoissa, joissa ratkotaan 50 kilometrin hiihdon SM-mitalit.

Urheilu-uransa jälkeen rakennusinsinööri Pentsinen siirtyy HB Betonin palvelukseen jossain vaiheessa tulevaa kesää. Hänestä tulee myös oman, hiihdon opettamiseen pääkaupunkiseudulla keskittyvän yrityksensä toimitusjohtaja. Maistiaiset hän antaa jo Äänekoskella lauantaina vetämällä yhden hiihtokoulun.

Hiihtokoulu.fi-sivusto aukeaa viikonlopun aikana. Opetusta löytyy kaikentasoisille. Laitamme voimat yhteen Vantaan Hiihtoseuran valmennuspäällikön Laura Liikasen kanssa ja katsomme, saammeko opetettua Suomen kansaa uudelleen hiihtämään, Pentsinen kertoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .