Yaon esikoisen kansalaisuus puhuttaa Kiinassa

Kiinalainen NBA-koripallotähti Yao Ming on ammatissaan arvostettu tähti ja lähes kaiken arvostelun yläpuolella, mutta kentän ulkopuolella hänen tekonsa eivät jää huomiotta. Jotkin Yaon kannattajista ovat huolissaan siitä, että Yaon vielä syntymätön esikoinen saattaa saada Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Yhdysvalloissa syntyneille on tapana antaa maan kansalaisuus vanhempien kansalaisuudesta riippumatta. Tämä tapa on osalle Yaon faneista vaikea sulattaa. Yao ja hänen vaimonsa ovat palaamassa Kiinasta takaisin kotiin Houstoniin Yhdysvaltoihin. Perheen esikoisen on määrä syntyä kesällä. Yaon fanit pelkäävät, että tuleva supertähti pelaa tulevaisuudessa Yhdysvaltain eikä Kiinan joukkueessa.

- Tämä ei ole pelkästään suuri menetys kiinalaiselle koripalloilulle, vaan myös hyvin vaikea asia kiinalaisten hyväksyä tunteiden tasolla, kertoo Chongqing Business Daily -lehti netin keskustelupalstoihin viitaten.

Osa kannattajista on toista mieltä.

- On tyhmää olla olematta yhdysvaltalainen. Kiina on viranomaisten paratiisi, mutta helvetti tavallisille ihmisille, yksi keskustelijoista kirjoitti.

Shanghailainen keskustelija sanoi, ettei muilla ole oikeutta puuttua Yaon vauvan tulevaisuuteen.

- Kun hän kasvaa, hänellä on oikeus valita kansalaisuus ja ammatti.

Yao on asunut vaimonsa kanssa kuukausia Kiinassa, missä hän on ollut auttamassa kiinalaisjoukkue Shanghai Sharksin johtamisessa. Yao omistaa seuran. Koripallotähden oma kausi NBA:ssa meni pilalle murtuneen jalan takia.

Yaon asiainhoitaja Zhang Mingji sanoi, että lapsen synnyinpaikka on perheasia, eikä siitä keskustella.