"Yhtenä päivänä hain keihään varastosta ja menin nakkelemaan" – Keuruun heittäjä Lassi Saarinen ei lopettanutkaan uraansa vaan piti kahden vuoden tauon

Se tavallinen tarina. Lahjakas nuori urheilija kokee läpimurron kynnyksellä vastoinkäymisiä ja laittaa uransa pakettiin jo ennen aikuisikää. Näitä tapauksia on nähty vuosien varrella niin Suomessa kuin maailmalla.

Näin kävi myös Keuruun Kisailijoiden keihäänheittäjä Lassi Saariselle, joka vuonna 2013 kiskaisi 17-vuotiaiden MM-kisoissa viidenneksi oltuaan ensin karsinnassa koko porukan paras.

– Juuri siellä MM-kisoissa kipeytyi selkä. Sitten tuli vähän kyynärpäävaivaa ja lopulta meni usko koko touhuun, kesällä 2015 keihäänsä varastoon vienyt Saarinen muistelee.

Näin oli yksi lupaavalta näyttänyt urheilijatarina päättynyt aivan liian aikaisin jo 18-vuotiaana.

Tai siltä näytti.

 

Saarisen tarinassa on myös epätavallinen osa. Kesällä 2017 nuoren miehen elämässä käännettiin uusi sivu.

– En itsekään tiedä miksi, mutta yhtenä päivänä hain keihään varastosta ja menin nakkelemaan, Saarinen kertoo.

– Heittäessä en tuntenut kipua ja kun keihäs tuntui lentävän ainakin samoille pituuksille kuin ennen taukoa, päätin ilmoittautua Keuruun juhannuskisoihin.

Tuolloin Saarinen asteli kotikentälleen tasan kaksi vuotta kestäneen kilpailutauon jälkeen. Tuloksena oli perinteisten juhannuskarkeloiden voitto omalla ennätystuloksella 72,55.

Se oli uusi lähtö keihäsuralle, jonka päätepiste on tuntematon.

 

Siirrytään tähän päivään. Tällä hetkellä Saarinen valmistautuu 22-vuotiaiden EM-kisoihin. Gävlessä pidettävien kisojen karsinta on torstaina. Eli keuruulaisheittäjä edustaa Suomea nyt toisen kerran nuorten arvokisoissa pidettyään välillä kahden vuoden tauon urallaan.

– Hyvillä mielin lähden kisoihin. Siitä on aikaa, kun olen viimeksi arvokisoissa ollut, mutta suurin piirtein tiedän, mitä siellä pitää tehdä, Saarinen muotoilee.

– Minulla on hyvät mahdollisuudet päästä finaaliin. Sitten jos ennätyksen saisin heitettyä, voisin olla ihan tyytyväinen.

Kuluva kesä on ollut Saariselle erinomainen. Hän heitti jo toukokuussa Vantaalla nykyisen ennätyksensä 76,47 ja varmisti sillä kisalippunsa. Mainio heittovire on ollut yllätys Saariselle.

– Viime kausi oli pohjanoteeraus. Silloin ei vain lentänyt. Ja vielä talvellakin oli välillä tosi vaikeita aikoja. Tuntui, että tästä ei tule yhtään mitään. Toki se sitten lämmitti mieltä, kun sain heti ekassa kisassa EM-rajan rikottua.

Viime kesänä Saarinen haisteli Kalevan kisoissa finaalitunnelmaa, mutta kausi oli muuten todella vaisu. Syksyllä hän päätti vaihtaa Harri Leivosen valmennukseen, ja se on tuottanut hyvää tulosta.

– Ei mitään hirveitä muutoksia ole tehty. Harjoittelu on ollut ehkä vähän monipuolisempaa kuin ennen. Tekniikkaa on tietysti yritetty kehittää.

 

Kaksi vuotta on pitkä aika olla sivussa siinä vaiheessa, kun urheilija elää merkittäviä kehitysvuosia. Saarinen palaisi mielellään ajassa taakse päin, jos vain voisi.

– En treenannut kahteen vuoteen ollenkaan. Jos sen ajan olisi tehnyt vaikka lihaskuntoa, tilanne olisi nyt parempi. Mutta menneisiin ei voi palata, Saarinen miettii.

Toisaalta kaksi vuotta ilman harjoittelua tarkoittaa myös sitä, että 22-vuotiaan Saarisen koko potentiaalia ei olla vielä lähellekään nähty.

– Nuorihan minä vieläkin olen. Yleensä keihäänheittäjät ovat parhaimmillaan noin 25-vuotiaana, mutta ME:kin on heitetty 30-vuotiaana.

Jos kahden vuoden paussia ei huomioida, on Saarisen tie keihäänheittäjäksi kulkenut melko perinteistä reittiä. Lapsena keuruulaisen kädestä lähtivät lentoon kivet ja lumipallot, minkä jälkeen keihäänheitto oli luonnollinen lajivalinta.

–  Wirkkalan Teemua fanitin jossain vaiheessa. Tykkäsin sen heittotyylistä.

– Joskus 13 vuoden vanhana tajusin, että keihäänheitto on se laji, jossa suomalaiset pärjäävät. Totta kai teen parhaani, jotta olisin joskus keihäsperinteiden jatkaja.

Eli yllättyä ei kannata, jos Lassi Saarinen edustaa Suomea esimerkiksi Pariisin olympialaisissa 2024. Se olisi melkoinen temppu heittäjältä, joka ehti lopettaa uransa kertaalleen jo 18-vuotiaana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .