Yle: Vaajakosken painilegenda viihtyi heinäpellolla

Vaajakosken painilegendaa Lenni Viitalaa muisteltiin sunnuntaina Ylen Radio Suomen Kiveen hakatut -ohjelmasarjassa. Arto Terosen ja Jouko Vuolleen toimittamassa sarjassa vieraillaan suomalaisten urheilumenestyjien haudoilla. Viitalan viimeinen leposija on Lohikoskella.

Painin olympiakultaa vuonna 1948 Lontoossa voittaneen Lenni Viitalan hautakiveen lisättiin olympiarenkaat marraskuussa 2010 Lions Club Vaajakosken aloitteesta. Renkaiden lisääminen tapahtuu Suomen olympiakomitean suostumuksella.

Lenni Viitala voitti olympiakultaa vapaapainin 52 kilon sarjassa. Hän kukisti ratkaisevassa ottelussa Ruotsin Thure Johanssonin pistein 3–0.

Viitala oli voittanut ennen olympiakultaansa vapaapainin Euroopan mestaruuden vuonna 1946. Seuraavana vuonna hän voitti EM-pronssia kreikkalais-roomalaisessa painissa. Suomen mestariksi 165-senttinen Viitala paini vapaapainin 52 kilon sarjassa vuosina 1946–49 ja 1956 sekä kreikkalais-roomalaisessa painissa vuonna 1953.

Viitala syntyi Nurmossa vuonna 1921 ja vuoteen 1947 asti hän edusti Seinäjoen Sisua. Vaajakoskelle muutettuaan hän työskenteli SOK:n tehtailla konepuuseppänä, varastonhoitajana ja trukinkuljettajana. Viitala kuoli vatsasyöpään  44-vuotiaana 24. helmikuuta 1966.

Kaukopartiosta painimaailman huipulle

Nuorena kuolleen Viitalan elämäntavat eivät ehkä vastanneet atleettisia nykyihanteita: tupakkaa kului, minkä lisäksi tehtaan myrkyillä saattoi olla osansa kohtalokkaan taudin puhkeamisessa.

Jatkosodassa Viitala palveli kaukopartiomiehenä, samoissa porukoissa presidentti Mauno Koiviston ja Lauri Törnin kanssa.

Yksi ohjelman mielenkiintoisista Viitala-anekdooteista oli Lontoon olympialaisten palkintojenjakoon liittyvä mysteeri: palkintopallin keskipaikka komeiili tyhjyyttään, kun Viitala ei ilmaantunut palkintoaan noutamaan. Katoamisen syistä liikkuu urbaaneja legendoja, niin Lontoon metroverkkoon eksymisestä kuin Sohon yöelämän houkutuksiin lankeamisesta.

Jättipä Viitala väliin myös visiitin Buckinghamin palatsiin, jossa kuninkaalliset olisivat tervehtineet olympiasankareita.

- Lenni Viitalan tekniikka ei ollut maailman huippuluokkaa, mutta nopeus oli kova, tiivisti Viitalan ohjelmassa haastateltu Timo-poika isänsä menestyksen salaisuuden.

Hän myös muisteli Lenni Viitalan nauttineen pitkistä päivistä heinäpelloilla.

Puuppolassa asuva Timo Viitala on pitkän linjan uintivalmentaja. Arto Teronen mainitsi iltapäivällä lähetetyssä ohjelmassa Timo Viitalan säilyttävän isänsä olympiakultaa pankkiholvin suojissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .