Britannia on muuttunut niistä ajoista, kun Jukka Jalonen siellä valmensi – "Ei siellä nyt joka pelissä tapeltu, mutta..."

Britannia kuuluu maailman vanhimpiin jääkiekkomaihin, mutta nykyajan huippukiekossa siitä voi hyvällä syyllä puhua eksoottisena tapauksena. Vielä toissa keväänä britit pelasivat MM-kisoja kolmostasolla, ja edellisistä A-sarjan MM-kisoista maalla on 25 vuotta.

Tänään Suomi pelaa Britanniaa vastaan. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on tehnyt kotiläksynsä, mutta tuntee brittikiekkoa siksikin, koska valmensi saarivaltakunnassa vuosina 1999–2001.

– Parhaat seurajoukkueet ovat todella hyviä tänä päivänä. Hyvinhän sieltä on pari–kolme joukkue per vuosi pelannut Euroopan parhaita joukkueita vastaan. Mennyt tosi paljon eteenpäin 20 vuoden aikana, Jalonen arvioi.

Jalonen kuvailee, että hänen valmennusaikanaan Newcastle Riverkingsissä ja Newcastle Jestersissä oli "ihan ammattilaistouhua", mutta:

– Olihan se fyysisempää lätkää kuin nykypäivänä. Ei siellä nyt joka pelissä tapeltu, mutta kyllä siellä joku pieni hässäkkä saattoi olla.

Pohjoisamerikkalaisia pelaajia oli silloin Britanniassa paljon, ja on myös nykyään. Se näkyy myös maajoukkueen pelityylissä.

– He pelaavat pohjoisamerikkalaista lätkää. Se on selvä juttu, sen näkee kaikesta, Jalonen sanoi.

– He vetävät todella isolla sydämellä. On liikkuvia ja aggressiivisia pelaajia. Kyllä pitää pelata todella hyvin tänään. Ei kannata kuvitella mitään.

MM-jäillä britit ovat panneet Saksan (1–3) ja USA:n (3–6) yllättävän tiukoille, mutta toisaalta saaneet kunnolla selkäänsä Tanskalta (0–9) ja Kanadalta (0–8).

Päävalmentaja oli silti varoituksensa kanssa vakavissaan. Hän totesi, että Leijonien torstain vastustaja Tanska sai tasakentällisin kolme maalipaikkaa, mutta brittejä vastaan pitää varautua enempään.

– Nämä ovat paljon vaarallisempia yksilötasolla.

Suomen maalille Britannia-peliin luistelee MM-debyyttinsä tekevä Jussi Olkinuora. MM-Leijonien kassareista kukaan ei siis jää näissä kisoissa luukkumiehen ja katsomossa istujan rooliin.

– Jussi on ollut koko leirityksen mukana ja olisiko 4–5 peliä pelannut ja voittanut ne kaikki. Eiköhän se riitä selitykseksi, Jalonen perusteli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .