Dany Heatley murskaa Kanadan ennätyksiä

MM-kisojen avauskierrosten parasta pelaajaa ei tarvitse kauan pohtia.

Sellaisissa liekeissä Kanadan Dany Heatley on kahdessa ensimmäisessä pelissä ollut.

27-vuotias hyökkääjä aloitti turnauksen takomalla 3+1 pistettä Sloveniaa vastaan. Sunnuntaina hän jatkoi täsmälleen samaa neljän pisteen tahtia ja teki 1+3 pistettä Latvia-ottelussa.

Kahdeksan pistettä kahdessa ottelussa. Vaikka vastustajat eivät olleet kovimpia mahdollisia, Heatleyn tahti on silti ollut hurja.

Samalla Ottawa Senatorsin hyökkääjä siirtyi sunnuntaina historiatilastojen kärkinimeksi Kanadan maajoukkueen parhaana pistemiehenä.

Heatleyllä on nyt kasassa yhteensä 40 tehopistettä viidestä MM-turnauksesta, yksistä olympialaisista ja yhdestä maailmancupista.

- Se tuntuu mahtavalta, paljon paremmalta kuin olisin osannut arvatakaan, Heatley hymisi ottelun jälkeen.

- Samalla se kertoo tietysti jotain myös siitä, että olen ollut mukana MM-kisoissa muutaman kerran, hän jatkoi.

Vauhdilla ohi legendojen

Ehkä vielä makeammaksi ennätyksen teki Heatleylle se, että hän ei sivuuttanut tilastojen kärjestä aivan ketä tahansa. Ennen sunnuntaita Kanadan kaikkien aikojen paras pistemies oli 39 pisteellään legendaarinen Steve Yzerman.

Yzerman on tietysti yksi Kanadan kaikkien aikojen kunnioitetuimmista ja palvotuimmista jääkiekkoilijoista. Sen lisäksi hän on nykyisen maajoukkueen johtaja, general manager.

- En edes tiennyt, että ennätys oli minun nimissäni. Luulin, että Ryan Smyth oli pisteen edelläni, Yzerman tunnusti.

- Olen kuitenkin todella iloinen siitä, että Dany ohitti minut tilastoissa. Hän ansaitsee sen, Yzerman sanoi.

Ennen Yzermanin piste-ennätyksen rikkomista Heatley ehti särkeä jo lauantaina yhden ennätyksen. Hattutempullaan hän siirtyi toisen legendan, Marcel Dionnen, ohi maajoukkueen kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä.

Heatleyllä on nyt kasassa 24 maalia. Dionnen vanha ennätys oli 21.

Seuraavaksi vuorossa on Kanadan syöttöennätys. Sitä pitää yhä hallussaan Yzerman 21 syöttöpisteellä. Heatleyllä on nyt kasassa 16.

Tällä tahdilla sekin ennätys siirtyy Heatleyn nimiin näissä kisoissa.

Suomella katkerat muistot

Calgarysta kotoisin oleva Heatley pelaa Halifaxissa viidettä MM-turnaustaan. Hänen palkintokaapistaan löytyy siitä osoituksena kaksi kultamitalia (2003, 2004) ja yksi hopeinen (2005).

Suomalaiset muistavat varmasti Heatleyn parhaiten vuoden 2004 puolivälieristä.

Eivätkä muistot ole parhaat mahdolliset.

Juuri Heatley oli se pelaaja, joka laukoi jatkoajalla ajassa 65.33 kiekon rannelaukauksella siniviivalta Mika Norosen taakse. Suomi lähti kotimatkalle, Kanada jatkoi mestaruuteen asti.

Kanadan parhaana pistemiehenä Heatley valittiin silloin - samoin kuin vuotta aiemmin - MM-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

- MVP. Sellainen Dany on - aina yhtä hyvä illasta toiseen. Hän on loistava kiekkoilija ja loistava maalintekijä. Hän löytää aina tavan saada kiekko verkkoon, ketjukaveri Ryan Getzlaf mietti.

- Minun ei tarvitse kuin saada kiekko hänelle ja yleensä hän toimittaa sen maaliin, Getzlaf jatkoi.

Heatleyllä itsellään on yksinkertainen selitys sille, miksi pisteitä ropisee hänen tililleen niin paljon MM-kaukaloissa.

- Minulla on aina ollut hauskaa MM-kisoissa. Se on tärkein tekijä menestykselleni, hän väitti.

Kanadan ykkösketju - Heatley, Getzlaf, Rick Nash - on ollut kisojen avauspeleissä pelottavassa vedossa. Ketju on tehnyt yhteensä 16 pistettä kahdessa pelissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.