Eeppinen sulaminen ja tuomarifarssi, tässä järjestyksessä - "Ihan selvä juttu"

Leijonien kolmen maalin johto kuihtui reilussa kymmenessä minuutissa tasapeliksi ja lopulta tappioksi voittomaalikisassa.

Jääkiekko on joskus varsin eriskummallinen peli. Susiruman Ranska-tappion jälkeen Suomi paukutti yhtäkkiä vajaassa 14 minuutissa tulivoimaisen Tshekin reppuun kolme kiekkoa. Näytti, että peli oli ohi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Tshekki kun ei ole tunnettu maailman kiimaisimpana takaa-ajojoukkueena silloin, kun peli karkailee heti kättelyssä. Mutta sitten. Se todellinen nuha tuli kolmannen erän jälkimmäisellä kympillä ja kunnolla tulikin. Tshekkimylläkät pysyivät jollain tavalla kurissa aina 54 minuutille saakka, kunnes Topi Jaakola vippasi kiekon katsomoon ja joutui kaksiminuuttiselle. Leijonat tappoi alivoiman, mutta Tshekki sai otteen.

Se jauhoi väkevästi viidellä viittä vastaan ja lopulta Radko Gudas tulitti hirmuisella lämärillä 3-2 -kavennuksen reilut kaksi minuuttia ennen loppua. Jan Kovar puolestaan iski tasoituksen vain 23 sekuntia kavennuksesta. Tshekki ei tullut ottaneeksi edes Petr Mrazekia pois maaliltaan tässä vaiheessa, vaan osumat tosiaan syntyivät tasakentällisin.

Suomi hävisi päätöserän 0-3 ja lopulta voittomaalikisassa voittomaaliksi jääneen ensimmäisen ja ainoan osuman viimeisteli Robin Hanzl.

Tshekiltä epäonnistui Tomas Hyka. Leijonista Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen eivät saaneet kiekkoa maaliin.

"Vaarallinen tilanne"

Jatkoaika jätti jossiteltavaa. Tshekkipelaaja sipaisi Jesse Puljujärveltä jalat alta maalipaikassa, mutta aitoon IIHF:n tapaan tuomareille sattuu useimmiten joka pelissä ainakin yksi melkoisen iso virhe. Daniel Piechaczek ja Stephen Reneau eivät tehneet tässä poikkeusta.

Pilli ei soinut, Puljujärvi törmäsi tshekkimaalia päin ja hetken päästä jatkettiin aloituksella kuin mitään ei olisi tapahtunut.

- Ihan selvä juttu. Jäähy tai jopa rankkari siitä olisi pitänyt antaa, Puljujärvi totesi.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki oli luonnollisesti samoilla linjoilla.

- Puljujärvi kaadettiin läpiajossa. Se oli vaarallinen tilanne, jossa olisi voinut käydä todella huonosti, Marjamäki sanoi.

 

- Sitäkin voi jokainen miettiä, mitä Gudas teki Filppulalle ennen 3-2 -kavennusta, Marjamäki murahti viitaten tilanteeseen, jossa Gudas pyyhkäisi Filppulalta jalat alta.

Mitään uuttahan tässä ei ole. Kokonaisuutena MM-kisojen tuomaritoiminta on heikkoa vuodesta toiseen.

- Nämä eivät edes muistaneet, montako laukojaa on voittomaalikisassa. On tämä ihan käsittämätöntä hommaa välillä, päävalmentaja vielä tuhahti.

Julma fakta on, että ottelun ei olisi koskaan pitänyt edetä jatkoajalle ja siihen on syyllinen ainoastaan leijonalauma itse. Mutta tuomarivirhe mikä tuomarivirhe. Tuon kaltaisissa tilanteissa niitä ei saisi MM-tasolla tulla.

Vaikeampaa reittiä

Ranskaa vastaan koomailleet Valtteri Filppula ja Sebastian Aho olivat heti ottelun alkuun elementissään, kun saivat ketjun kolmanneksi lenkiksi Mikko Rantasen. Filppulalle kirjattiin tehot 1+1, tosin Topi Jaakolalle merkitty 2-0 kimposi maaliin hänen selästään, joten oikea saldo olisi ollut 2+0. Mutta samapa tuo.

Ville Lajunen pamautti vielä 3-0, kun Tomas Plekanec oli juuri päässyt rangaistujen aitiosta pois. Se ei kuitenkaan riittänyt, ei lopulta yhtään mihinkään.

Kolmannen erän puoliväliin saakka Suomen trap-pelaaminen toimi selvästi paremmin kuin Ranskaa vastaan ja kiekollisessa pelissäkin oli selvä ero. Kiekot eivät hukkuneet enää keskialueella, vaan ne toimitettiin hyökkäyspäätyyn. Joskus fiksusti, välillä vähemmän fiksusti, mutta kuitenkin.

- Täytyy kiittää pelaajia hyvästä valmistautumisesta. Pelasimme hyvän ottelun. Se taistelu, joka meiltä puuttui Ranskaa vastaan kaivettiin nyt esiin, Marjamäki kiitteli.

Lopussa leijona ui kuitenkin liiaksi puolustusmoodiin, panikoitui ja ojensi voiton pois. Voittamisen pelko hiipi puseroon ja se on harvinaisen ikävä vieras. Eeppinen sulaminen on lätkäjargonissa puhkikulunut ilmaus, mutta nimitettäköön tätä nyt sellaiseksi.

- Toisessa erässä aloimme jo valua liiaksi puolustuskannalle. Siitä puhuttiin ja kolmanteen erään tultiin hyvin, mutta jääkiekko on joskus tällaista. Kuljemme tässä turnauksessa nyt vähän vaikeampaa reittiä, Marjamäki summasi.

Katso kirvelevän Tshekki-tappion maalikooste alla olevalta videolta!

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Pöytä on katettu kriisijoukkueelle - Vaihtuuko päävalmentaja?

Odottavan aika on kuolettavan pitkä - "Pääsisipä vaan pellaamaan"