Ei mitään pelättävää - Leijonat paiskoo finaaliin!

ASETELMA: Leijonilla ei pitäisi olla mitään pelättävää. "Puulaakijoukkueesta" hämmästyttävällä tavalla mestariehdokkaaksi kasvanut ryhmä kohtaa Globenissa kahdeksan NHL-pelaajan vahvistaman Ruotsin, jolle ei kotirakennuksessaan kelpaa mikään muu kuin mestaruus.

Vaikka Tre Kronor on nimivahva, sen pelaaminen ei ole tässä turnauksessa vakuuttanut. Itse asiassa, ilman Kanadan puolivälierän loppupuolella ottamaa kahta joutavanpäiväistä jäähyä kisaisännät saattaisivat hyvinkin olla jo lomilla. Härmässä kansa vaatii toki voittoa, mutta jääkiekkoilullisesti ajateltuna huomattavasti suuremmat paineet ovat Pär Mårtsin suojattien leirissä.

Suomi kuuluu jo nyt tämän turnauksen voittajiin.

Leijonien ilme tässä turnauksessa on ollut ajoittaisista pelillisistä vaikeuksista huolimatta rento. Se on heijastunut jopa yleensä melko yrmyyn päävalmentajaan Jukka Jaloseen, joka äityi puolivälierän jälkeen vitsailemaan jutidogeista ja toimittajien lakosta. Doug Sheddenin kakkosvalmentaja Jalonen heitti kaudella 2007–08 hyvinkin rentoa läppää, mutta päävalmentaja Jalonen ei ole sellaista tehnyt käytännössä lainkaan. Se kertonee omaa kieltään joukkueen ilmapiiristä.

Yksilötasolla Ruotsi pesee Suomen mennen tullen, mutta jääkiekko on edelleen joukkuepeli. Vancouverissa Sedininin veljesten kanssa tahkoavan Alexander Edlerin turnauksen loppuun kestävä pelikielto puraisee takalinjoja osaltaan. Ja mikäs on Suomelle sen mieluisampaa, kuin hyökätä Globenin laatikkoon altavastaajan asemasta?

ARVIO: Kaiken järjen mukaan Ruotsin pitäisi tämä hoitaa, mutta leijonien osalta harva asia on tässä turnauksessa mennyt kaiken järjen mukaan. Globen on taas sinivalkoinen, kun Suomi rankoo 3-4 häkkiä Ruotsin jäädessä yhteen tai kahteen.

SEURAA HEITÄ: Kun ratkaisupeliä pelataan, katseet kohdistuvat väistämättä elämänsä turnausta pelaavaan Petri Kontiolaan. Latvia-nuhjausta lukuun ottamatta Kontiola on käyännössä omakätisesti ratkonut voitot leijonille. 8+7 tehoilla kisojen pistepörssiä johtava Konna on ollut mukana yli puolessa Suomen 28 maalista. Jos Ruotsi saa Kontiolan katoamaan kuvasta, se voittaa ottelun.

Ruotsalaismediakaan ei aina osaa erottaa, kumpi on Daniel ja kumpi Henrik, noin niin kuin kaukalon ulkopuolella. Askissa kaksoset erottaa siitä, että Daniel tekee maaleja ja Henrik peliä. Tosin tarvittaessa kumpikin pystyy kumpaankin. Henrik on Vancouverin kapteeni, Daniel varakapteeni. Näissä kisoissa kummankin saldo kahdessa ottelussa on 1+3. Sukunimi on Sedin, jos joku ei sitä vielä hoksannut. Nämä miehet ovat ainoa syy siihen, että Ruotsi on mukana neljän sakissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Liveblogi: Tre Kronor sivalsi viimeisen tyhjiin

Leijona ei kaarra enää kulmalipulle

Ei ne maalipaikat vaan se voitto

Puulaakiporukan resepti: "Me vaan mennään ja pelataan"

Ruotsin Edlerin kisat päättyivät törkytaklaukseen

NHL:n nuorin kapteeni: "Suomi ei täältä voittoa hae"

Viekö Suomi tuplapotin länsinaapurissa lauantaina?