Herr Nummelin, otaksun?

Kölnin monitoimihallin takapihalle pysäköidystä bussista purkautuu ulos samaan muottiin valettuja jääkiekkoilijoita. Suomen MM-joukkueessa yksi erottuu joukosta.

Leijonien nestori, ensi marraskuussa 38 täyttävä Petteri Nummelin, herättää huomion jo pelkällä hipahtavalla pehmoversiollaan irokeesikampauksesta. Mutta oli hiusmalli mikä hyvänsä, Nummelin erottuu joukosta.

Hän lähenteli legendaa jo pelatessaan yhdeksän vuotta sitten, kun Kölnissä viimeksi miteltiin jääkiekon maailmanmestaruudesta. Nummelin oli silloin maailmanmestari kuuden vuoden takaa ja oli MM-Saksassa 2001 lähellä toistakin MM-titteliä, mutta loppuottelussa Tshekki vei David Moravecin jatkoaikamaalilla kultamitalit parempaan talteen.

Nyt Nummelinilla on vyöllään 96 MM-kisaottelua ja edessään 15. MM-turnaus.

- Se on kuulemma ennätys, mutta ei se sen ihmeemmältä tunnu. Ehkä en vielä osaa arvostaa sitä, Nummelin sanoo.

Hänen kanssaan aiemman ennätyksen 14 MM-turnauksella jakaneet Ruotsin Sven Tumba ja Tshekkoslovakian Jiri Holik jäävät taakse lauantaina, kun Suomi aloittaa kisansa Tanskaa vastaan. Legendaksi tituloitunut isä Timo Nummelin pelasi puolustajana kahdeksat MM-kisat.

- En ole koskaan miettinyt tuollaisia tilastoja. MM-kisoihin olen kyllä aina lähtenyt mielelläni, Nummelin nuorempi kommentoi.

Leijonissa yhä vetoa

Nummelinin uskollisuus Leijonia kohtaan oli koetteella tänä keväänä, kun tuli puhe Saksan MM-turnauksesta. Hän ei mahtunut päävalmentaja Jukka Jalosen valitsemaan Vancouverin olympiajoukkueeseen.

- Pari kuukautta meni miettiessä, lähdenkö vai en. Tuli mieleen, että tämä oli tässä. Sitten aloin ajatella, että kun on tehnyt ison työn, miksi antaa sen valua hukkaan.

Nummelinilla oli viime syyskaudella nivusvaivoja, mikä saattoi vaikuttaa lopullisiin olympiavalintoihin. Toisaalta hän on pitkällä urallaan läpäissyt olympiaseulan vain kerran, 2006 Torinon turnaukseen.

Hän ehti pelata 13 MM-turnausta peräkkäin, kunnes loukkaantuminen kampitti Kanadan 100-vuotisjuhlakisoista 2008.

- Nyt paikat on hyvässä kunnossa. Harvoin pääsee arvokisoihin tällaisesta tilanteesta.

Nummelin on netonnut NHL-vuosiltaan ja varsinkin Sveitsin Luganossa muhkean tilin. On silti helppo uskoa konkaripuolustajaa, kun hän kuvailee motivaationlähdettään.

- Kyllä kai se on rakkaus jääkiekkoon. On saanut harrastuksesta itselleen mieluisan ammatin. Olen sitä paitsi onnekas, sillä kovin moni kiekkoilija ei pääse MM-kisoihin.

Uutta verta

Suomen MM-joukkueen yhdeksän ensikertalaisen joukkoon kuuluu JYPin 18-vuotias Sami Vatanen. Puolustajalahjakkuus oli kaksivuotias, kun Nummelin pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa.

- Ennen viime viikkoa en näistä nuorista kavereista muuta tiennyt, kuin mitä olin juttuja lukenut ja netistä nähnyt. Lujaa menevät ja hyvin siirtelevät kiekkoa, heruu konkarilta kehuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.