Huikea Sveitsi teki historiaa - "En tiedä miten"

Huikean MM-turnauksen pelannut Sveitsi jatkaa tuhkimotarinaansa sunnuntain finaalissa Ruotsia vastaan. Alppimaa on ennen viimeistä ottelua turnauksen ainoa tappioton joukkue. Matkalla finaaliin se on kaiken lisäksi kohdannut suurista kiekkomaista Ruotsin, Kanadan, Tshekin ja USA:n, joten mitenkään ilmaiseksi kanadalaisluotsi Sean Simpsonin suojatit eivät finaalipaikkaansa saaneet.

Pelinopea ja luisteluvoimainen joukkue on pelannut tämän kevään kisoissa ehjempää viisikkopeliä kuin mikään muu joukkue. Välierässä tämän sai tuta USA, joka poistui kaukalosta 3-0 -tappio niskassaan. Sveitsin hanat avasi toisessa erässä Nino Niederreiter ja Julian Walker takoi 2-0:aan kolmannessa. Reto Suri viimeisteli vielä loppulukemat tyhjiin Niederreiterin esityöstä.

Voitto oli Sveitsille historiallinen. Se ei ole aiemmin selviytynyt välieriin MM-kisoissa.

-Tiesimme, että meillä on kasassa hyvä joukkue ja lähdimme voittamaan jokaista ottelua, mutta ei tällaista kukaan osannut odottaa, Niederreiter hihkui.

Jos Sveitsi nostaa huomenna kannua, se tekee sen häviämättä peliäkään. Moinen on harvinaista suurmaillekin. Kuinka tämä ylipäätään on mahdollista?

-En tiedä! Viisikkopelimme on toiminut hyvin läpi turnauksen, viisi miestä hyökkää, viisi puolustaa. Lisäksi voitimme heti turnauksen alkuun Ruotsin ja Kanadan ja se vahvisti itseluottamusta, Niederreiter selvitti.

20-vuotias hyökkääjä vakuutti, että käkikellomaan miehet eivät tyydy vielä tähän.

-Ruotsi on selkeä suosikki huomenna, vaikka voitimmekin heidät alkusarjassa. Sedinin veljekset eivät olleet silloin vielä mukana ja muutenkin joukkue pelaa paremmin. Mutta kotijoukkuetta vastaan on hyvä iskeä altavastaajan asemasta.

Sveitsin kiekkohistoria tuntee seitsemän MM-mitalia, mutta niistä on jo aikaa. Historia oli kuitenkin Niederreiterilla hallussa.

-En ole ihan varma, mutta Sveitsin edellinen mitali on käsittääkseni 60 vuoden takaa, hän sanoi.

Totta. Vuoden 1953 kotikisoisa jäi kouraan se himmein prenikka. Pronssia on lisäksi vuosilta 1928, 1930, 1937, 1950 ja 1951. Hopeaa Sveitsi voitti niin ikään kotikisoissaan vuonna 1935. Noihin aikoihin pudotuspelijärjestelmä ei kuitenkaan ollut MM-kisoissa vielä käytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ihmekaksoset finaalista: "Hauskaa, huikea mahdollisuus"

Liveblogi: Seuraa välierää Sveitsi-USA suorana tästä