Hytönen Jalosen puulaakipuheista: "Huumoria, mutta vähän muutakin"

MM-kisojen alla leijonalaumaa koetellyt kieltäytymisten aalto avasi melkoisen parranpärinän. Hätäisimmät puhuivat jopa pelaajamateriaaliltaan kaikkien aikojen heikkotasoisimmasta MM-ryhmästä, ainakin paperilla. Eikä väite nimilistan perusteella ole kovin kaukaa haettu.

Jukka Jalosen suojatit vastasivat huutoon voittamalla Helsingin alkulohkon. Päävalmentaja itse intoutui revittelemään Latvia-pelin jälkeen, kun hän totesi leijonien voittaneen kuusi peliä seitsemästä puulaakijoukkueella.

Suomen nelosketjua mestaroiva J-P Hytönen kuuluu niihin pelaajiin, joiden MM-komennus olisi ollut kiikun kaakun, jos väkeä olisi ollut enemmän tarjolla. Hytöstä Jalosen lausunto hymyilytti Slovakia-puolivälierän aattona.

– Noo... Varmaan siinä oli huumoria mukana, mutta varmaan vähän muutakin. Onhan se totta, että meillä on nyt nimettömämpi joukkue kuin monessa muussa MM-turnauksessa, Hytönen tuumasi.

Ennakkohehkuahan suomalainen ei yleensä kestä, mutta ennakkovähättelystä voi tehdä voimavaran. Vai kuinka?

– En mä tiedä, onko se nyt mikään voimavara. Mutta usein se on niin, että nimettömämmässä ryhmässä roolitukset loksahtavat paremmin kohdalleen.

Pienestä kii

Tässä joukkueessa entisen JYP-kipparin rooli on ollut puhdasverisen nelossentterin. Hytösen, Niklas Hagmanin ja Marko Anttilan tehtävä on ennen muuta pitää omaa pää puhtaana.

– Innoissani olen roolista kuin roolista. Jokainen homma tässä joukkueessa on äärimmäisen tärkeä. Huomenna kaikki kulminoituu yhteen peliin ja kaikki on todella pienestä kiinni, Hytönen sanoi.

Hytönen on ollut MM-karkeloissa aiemmin mukana Sveitsissä 2009 ja Saksassa 2010. Kummallakin kerralla tuli lähtö lauluun puolivälierissä.

– Saksan kisoissa hävittiin rankkareille Tshekille ja turnauksen lopuksi he juhlivat maailmanmestaruutta. Se oli klassinen tolppa sisään, tolppa ulos -tilanne. Ja hyvä muistutus siitä, että MM-kisoissa kaikki on mahdollista, Hytönen muisteli edellistä kisakomennustaan.

"Isoin puristus puuttui"

Torstain puolivälierässä vastassa on Slovakia. Alkusarjassa Suomi kepitti viime kevään hopeajoukkueen 2-0, mutta oli pelillisesti ajoittain pahasti purjeessa. Toinen vaihtoehto olisi ollut USA. Jenkkejä vastaan leijonat kontrolloivat pelin virtausta, mutta Amerikan poika hakkasi kiekko häkkiin hirvittävällä prosentilla ja voitti 4-1.

– Lohkovoittoa lähdettiin eilisestä pelistä hakemaan ja se saatiin. Nyt vain laitetaan Slovakia sopimaan meille, Hytönen suunnitteli.

Alkulohkon päätöspeli oli heikoin leijonaesitys näissä kisoissa, mutta kehno kenraali ei Hytöstä huolestuta.

– Se oli ja meni. Ennen Latvia-ottelu oli käytännössä koko ajan pakkovoittoja sitten kun ei ollutkaan, isoin puristus puuttui. Sekin varmaan vaikutti, että takana oli kaksi välipäivää, Hytönen sanoi.

Leijonat ei muuta mitään - "Vastustajaa ei voi kahta päivää miettiä"