Jääkiekon arvokisat muuttavat kapeaan kaukaloon –  Kummola: "Kyllä tätä voi pitää varmana"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallitus esittää toukokuun MM-kisojen aikana Slovakiassa kokoontuvalle kongressille arvokisojen kaukalon pienentämistä vuodesta 2022 lähtien kutakuinkin NHL-kokoon eli 26x60-metriseksi.

IIHF:n hallitus oli alkuviikosta koolla Tampereella.

–  Hallituksen esitykset ovat kongressissa menneet käytännössä aina läpi, eli kyllä tätä voi pitää varmana, sanoi IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola keskiviikkona.

Suomessa pidetään seuraavan kerran MM-kisat juuri keväällä 2022. NHL-koossa pelataan ensi kerran siis Pekingin olympialaisissa helmikuussa 2022.

–  Näin pelataan Pekingissä, on NHL siellä mukana tai ei. Tietenkin toivon NHL:n osallistuvan olympialaisiin. Siellä pelaavat maailman parhaat pelaajat, IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel kertoi.

Jatkoajat pelataan kolmella pelaajalla

Kaukalon koon muutoksen lisäksi hallitus esittää kongressille jatkoaikojen pelaamista vuodesta 2022 lähtien kolmella kolmea vastaan.

Vuoden 2022 MM-kisat pelataan lähtökohtaisesti Helsingissä ja Tampereella. Tampereen rakenteilla olevan suurhallin rakennustöistä vastaavaa SRV:tä edusti keskiviikon tiedotustilaisuudessa Mika Sulin.

–  Tampereelle saadaan tämän päätöksen myötä 500 paikkaa enemmän kuin suunniteltiin. Kaukalon leveydeksi tulee täällä eri tapahtumissa joko 26 tai 28 metriä. Se on helposti muunneltavissa, Sulin sanoi.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen mukaan Suomen kisakaupungit pyritään päättämään kesään mennessä.

–  Helsinki ja Tampere ovat vaihtoehdot tällä hetkellä, mutta sopimuksia halliyhtiöiden kanssa ei ole allekirjoitettu. En kommentoi sitä, ovatko nämä kaksi todennäköisimmät ottelupaikkakunnat, Nurminen sanoi.

Liigaseuroilla mietittävää

IIHF:n linjauksen jälkeen kotimaisessa Liigassakin joudutaan tekemään valintoja, minkä kokoisissa kaukaloissa pelataan.

Arvokisoihin standardoitava 26 metrin leveys olisi iso, kertakaikkinen muutos. Liigakaukaloiden leveys vaihtelee Suomessa 27,7:stä 30 metriin.

–  Meillä Jyväskylässä Hippoksella kaukalon mitat ovat 28x60 metriä. Se taitaa olla Liigassa yleisin koko, JYPin vt. toimitusjohtaja Kari Tyni kertoi.

Kokenut kiekkomies ei niele ajatusta NHL-levyisestä kaukalosta purematta.

–  Pitää kysyä, mitä niin rohkea kaventaminen tekisi pelille. Se voi vaikuttaa niin, että peliin tulee elementtejä, joita kukaan ei halua, Tyni huomautti ja otti esimerkiksi estopelin mahdollisen lisääntymisen.

Suurhalli auki 2021

-

22?

Bratislavassa kokoontuva kongressi päättää Kummolan mukaan myös vuosien 2023, 2024 ja 2025 kisamaista.

–  Ne ovat järjestyksessä Venäjä, Tshekki ja Ruotsi, Kummola sanoi.

Jos Tampereen suurhallin rakennustyöt etenevät aikataulussa, hallissa pelataan ensimmäisen kerran liigakiekkoa kaudella 2021–22.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.