Jalosen viimeinen karjaisu - kiinnostaako pronssi?

ASETELMA: Pronssiottelun voittamisessa on aina kyse siitä, kumpi joukkue on pystynyt paremmin välieräpettymyksensä nollaamaan ja herättämään jollain tavalla kiinnostuksensa himmeimpään prenikkaan. Pohjoisamerikkalaisille joukkueille tämä on perinteisesti ollut äärimmäisen vaikeaa. Sikäläisen kiekkokulttuurin kasvatin kun on äärimmäisen hankala ymmärtää, miksi moinen instituutio on edes olemassa.

Edellä mainittu fakta tekee Suomesta ottelun suosikin. MM-pronssi ei toki ole suomalaiselle kiekkoilijalle edes mikään minimaailmanmestaruus, mutta tavoittelemisen arvoinen asia kuitenkin. 12 ensikertalaisen laumassa ei montaa MM-mitalistia ole. Ei niitä toki ole jenkeilläkään, mutta se ei heitä ihan valtavasti kiinnostakaan.

USA vei alkusarjan kohtaamiseen nimiinsä 4-1, vaikka leijonat kamppailua hallitsi. NHL-ammattilaiset latoivat laattaa pussiin kovalla prosentilla. Samantyyppinen pelin kulku on hyvinkin mahdollinen myös tällä kertaa. Ennen kaikkea ottelun luonnetta määrittää se, kuinka paljon jenkit viitsivät lyödä likoon vai viekö Suomi pelille heittäytymisen 100-0.

Leijonaluotsi Jukka Jaloselle pronssiottelu on viimeinen taisto maajoukkueen päävalmentajana. Sveitsissä 2009 ja Saksassa 2010 kohtalona oli karsiutuminen puolivälierissä. Bratislavassa 2011 tuli tunnetusti mestaruus ja viime vuonna neljäs sija. Palkintokaappia koristaa myös Vancouverin olympiapronssi.

ARVIO: Vaikka Suomi on voittanut pelejä, se ei ole pelannut erityisen hyvää jääkiekkoa sitten reilun viikon takaisten Venäjä- ja Itävalta-otteluiden. Löytääkö "puulaakijoukkue" vielä kerran pelaamisen helppouden? Jos löytää, se kiikuttaa pronssit kotiin esimerkiksi lukemin 4-2 tai 3-1. Lukemien kääntyminen toisin päin on myös hyvinkin mahdollista.

SEURAA HEITÄ: Antti Pihlström otti kesken välierän arasti esiintyneen Sakari Salmisen paikan Mikael Granlundin ketjussa, jossa toisella laidalla möyrii Lauri Korpikoski. Kolmikko oli välierässä Suomen paras ketju sen aikaa, kun se yhdessä pelasi. Tämän trion kasassa pitäminen olisi järkevää pronssipelissäkin. Tilastojen kannalta mielenkiintoinen pelaaja on Petri Kontiola. 8+7 tehot rohmunnut Konna on lähellä voittaa kisojen pistepörssin, sillä lähin uhkaaja, USA:n kapteeni Paul Stastny on kaksi pistettä perässä. Kontiola voi myös rikkoa Saku Koivun yksien kisojen suomalaisennätyksen 4+12=16.

Vasta 19-hyökkääjä Alex Galchenyuk teki tämän jenkkijoukkueen pelaajista tällä kaudella eniten pisteitä NHL:ssa. Montrealin tulokas pelasi vielä työsulun ajan junioriliigaa, mutta kun NHL alkoi, hän pelasi täydet 48 ottelua saldolla 9+18=27. Tässä turnauksessa Galchenyuk on tehnyt kolmessa ottelussa yhden maalin. Hän on toisen polven kiekkoilija, isä Alexander pelasi aikanaan Neuvostoliiton riveissä 1991 Kanada cupin ja Valko-Venäjän paidassa Naganon olympialaiset 1998 sekä neljät MM-kisat 1998-2001.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.