Johtajaksi olosuhteiden pakosta

Sebastian Aho on 19-vuotiaana kovassa paikassa Leijonissa.

Tehdään se heti selväksi. Sebastian Aho on mainio jääkiekkoilija, jolla on todennäköisesti edessään kirkas tulevaisuus. MM-kisoissa Aho on kuitenkin paikassa, joka on 19-vuotiaalle poikkeuksellinen. Hänen pitäisi olla yksi Leijonajoukkueen johtajista sekä jäällä että sen ulkopuolella.

Ahon taidot tunnetaan, mutta hän ei ole aiemmin aikuisten tasolla oikeastaan ollut siinä roolissa, joka hänellä Leijonissa nyt on. Hän pelasi Carolina Hurricanesissa hienon NHL-tulokaskauden, mutta pääsi iskemään niin sanotusti taustalta. Lähes sama tilanne hänellä oli Kärpissä ennen NHL:ään lähtöä. Sama tilanne Aholla oli myös viime vuonna MM-hopeajoukkueessa, hän pelasi hyvää kiekkoa Leijonien kärkiketjuissa, mutta joukkueen ”liidereinä” olivat kokeneemmat pelaajat Mikko Koivun johdolla.

On totta, että tämänkertaisessa MM-joukkueessakin Aholla on niin sanotusti tuttuja tukihenkilöitä kuten kokenut Mika Pyörälä, mutta tosiasia on se, että Aho värvättiin MM-kisoihin ainakin suuren yleisön silmissä tulosvastuulliseen, johtavan pelaajan rooliin.

– En oikein osaa sanoa roolistani kovin tarkkaan, Aho miettii.

– Rooli mukautuu sen mukaan, miten pelaa. Haluan ansaita joka peliminuutin ja pelata mahdollisimman hyvin, hän jatkaa.

"Liikaa halua"

Tällä kertaa Leijonien MM-joukkueeseen ei syystä tai toisesta saatu aivan kaikkia, joita sinne olisi toivottu. Tulee, ei tule -arvausleikki kuuluu olennaisena osana MM-kisoihin, ja voisi sanoa, että Aho ajautui johtajaksi hieman olosuhteiden pakosta.

Tämä on näkynyt Aholta ja hänen ketjutovereiltaan jopa lievänä yliyrittämisenä kaukalossa.

– Meillä on ollut vähän liikaa halua ajoittain. Emme ole malttaneet pelata viisasti, tavallaan on ollut halu ratkaista liian nopeasti ja sitä kautta vastustajille on avautunut maalipaikkoja, Aho kertoo.

Joka tapauksessa Aho olisi otettu MM-joukkueeseen avosylin vastaan, vaikka kaikki halutut pelaajat olisivat olleet MM-Leijonien käytettävissä. Tällöin rooli olisi tosin muotoutunut hieman toisenlaiseksi.

Aho ilmoitti pian halukkuutensa tulla MM-kisoihin, kun Carolina jäi rannalle NHL:n pudotuspeleistä. Hänen mielestään kausi jäi kesken.

– Oma ajatukseni on se, että haluan pelata täällä yksilötasolla hyvin, mutta joukkue on tietysti ykkösjuttu, Aho tuumaa.         

Oikea-aikaisuutta ja tilannetajua

Aho on saanut Carolinan päävalmentajalta Bill Petersiltä lempinimekseen Sea bass, joka on mukaelma hänen etunimestään. Sea bass tarkoittaa meriahventa, mikä osuu hyvin Ahon pelityyliin. Aho ei ole voimahyökkääjä, joka rynnii tarvittaessa ”läpi” vastustajista, vaan pikemminkin liukas luikertelija.

Aho ei ole huippunopea, eikä hänellä ole yhtä tuhoisaa laukausta kuin Patrik Laineella. Ahon peli perustuu oikea-aikaisuuteen ja vahvaan tilannetajuun.

Peliälyä piisaa, ja Aho sopeutui yllättävän nopeasti myös NHL:ään.

– Opin erilaisen tavan pelata. Pienen kaukalon peli on erilaista kuin Euroopassa, ja oli hieno huomata, että pystyn pelaamaan sellaistakin peliä. Kamppailuvahvuuteni on mielestäni parantunut vuoden aikana, Aho analysoi.

Yhä kehittyvästä Ahosta on varmasti paljon iloa Leijonille tulevina vuosina ja jo nyt Pariisin keväässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.