Jyväskyläläiset kisaturistit Vesku, 43, ja Jere, 44, näkivät Leijonien upean Ruotsi-voiton lähietäisyydeltä: "Kyllä siinä vähän kyynel tirahti"

Jyväskyläläiset Vesku Lehtonen, 43 ja Jere Savolin, 44 pääsivät torstaina todistamaan aitiopaikalta Suomen jatkoaikavoittoa Ruotsista jääkiekon MM-kilpailujen puolivälierissä. Lehtonen ja Savolin näkivät ottelun paikan päällä Kosicessa, jonne he saapuivat keskiviikkona.

– Meidän paikat ottelussa sijaitsivat Ruotsin maalin takana, ja näimme paalupaikalta Sakari Mannisen voittomaalin jatkoajalla. Kyllä se oli euforinen hetki, ja pikkuisen kyynel tirahti silmäkulmaan. Ei sitä hetkeä oikein voi sanoin kuvailla, kommentoi Vesku Lehtonen.

 

Vaikka fanin kannalta ottelu oli melkoista tunteiden vuoristorataa, Lehtonen vakuuttaa, että usko ei loppunut missään vaiheessa.

– Luotimme koko ajan Leijoniin. Suomi oli joukkue, kun Ruotsi pelasi yksilöinä, sanoo Lehtonen.

Lehtonen ja Savolin ovat todellisia arvokisakonkareita, jotka ovat kokeneet reissuillaan paljon.

– Itse olen reissussa nyt 21:ttä kertaa ja Savolin 20:tta kertaa. Kyllä torstain Ruotsi-ottelu menee kokemuksissani pelien top kolmoseen, oli se sen verran hieno peli Suomelta, kommentoi Lehtonen.

Lehtosen ja Savolinin arvion mukaan paikan päällä Kosicessa oli torstaina noin tuhatkunta suomalaisfania.

– Myös slovakit olivat Suomen puolella, sen aisti kannustuksesta. Saimme hyvää taustatukea heiltä.

Lehtosen mukaan ottelun jälkeen suomalaisfanit kokoontuivat juhlimaan hallin lähellä sijaitsevaan pubiin, jossa laulu raikasi ja tutut kappaleet soivat.

– Oli isot karnevaalit ja mahtava meininki. Keskisuomalaisina luukutimme muun muassa Pojun Poika saunoo -biisiä, Lehtonen kertoo.

"Löikö Mörkö sisään?" – Katso vielä Ruotsi-kaadon huippuhetket ja Mertarannan hehkutukset videolta 

Pesonen suosikkipelaaja

Slovakia on fanien kannalta Lehtosen mielestä mukava kohde.

– Hintataso on suomalaisittain edullinen ja kaikki toimii. Kun täällä kulkee Suomen pelipaita päällä, vastaantulijat näyttävät peukkuja ja huutelevat finskaa, kertoo Lehtonen.

Lehtosen mukaan kisareissuissa hienointa on yhteisöllisyyden kokemus.

– Lätkäporukka pitää hauskaa yhdessä riippumatta siitä, minkä maan kannattajia ollaan. Vuosien varrella ei ole ikinä ollut mitään ongelmia, täällä on loistavaa porukkaa, sanoo Lehtonen.

Tämänkertaisesta Suomen joukkueesta Lehtonen kertoo kannustavansa etenkin JYP-taustaista hyökkääjää Harri Pesosta.

– Soittelimme Pessille tuossa aamupalalla, ja hän oli junassa jo matkalla Bratislavaan muun joukkueen kanssa. Kiittelimme torstain pelistä, oli voitto maistunut, ja Pessi kyseli, miten voitto meille maistui, sanoi Lehtonen.

Myös Lehtonen ja Savolin matkustivat perjantaina Bratislavaan, jossa kisojen välierät ja mitaliottelut pelataan. Odotukset lauantain välierästä Venäjää vastaan ovat korkealla.

– Tilanne on loistava. Suomi on ennenkin voittanut Bratislavassa, uskon, että voitamme nytkin. Suomi sai Ruotsi-voitosta henkistä voimaa ja voittaa välieräottelun 3–0, povaa Lehtonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .