Kanada korkkasi kotikisat ja Slovenian

Siinä, missä Kanada on jääkiekon äiti ja isä, on piskuinen Slovenia korkeintaan nurkissa pyörivä huutolaispoika. Niinpä Kanadan ja Slovenian kohtaaminen MM-avauksessa ei kohonnut suureksi eikä edes keskikokoiseksi urheilujuhlaksi. Kanada läpsytteli 5-1 –voiton.

Mutta historiaakin tehtiin. Ottelu oli Kanadan ensimmäinen kotimaaperällä pelattu MM-ottelu. Aiemmin päivällä pelattu Tanska-Tshekki puolestaan oli ensimmäinen pienessä, Pohjois-Amerikan mittojen mukaisessa kaukalossa pelattu MM-koitos. Se oli myös historian ensimmäinen MM-kisojen peli, jossa oikeutta jakoi kaksi päätuomaria.

Vaikka Halifax Metro Centren edustalla pyöri iltapäivällä yksinäinen mustan pörssin kauppias, oli 10 500 katsojaa vetävässä hallissa silti ainakin parisen tuhatta tyhjää tuolia. Tunnelmakaan ei kohonnut käsin kosketeltavaksi.

-Ihan ok meininki. Mutta onhan se niin, että tunnelma paranee sitä mukaa kun pelit kovenevat. Eihän tämä mikään huikea trilleri ollut, kaksi syöttöpistettä kerännyt kanukkisentteri Ryan Getzlaf tuumasi.

Kanadan hurjalla hyökkäysarsenaalilla olisi pitänyt pystyä tekemään enemmän kuin viisi maalia, vaikka Slovenian maalivahti Robert Kristan venyikin välillä melkoisiin ihmepelastuksiin. Kristan torjui käsittämättömät 65 kertaa.

-Olihan siinä paikkoja enempäänkin. Mutta Slovenia sumputti vahvasti ja heidän maalivahtinsa pelasi loistavan ottelun, kypärätempun ja yhden syöttöpisteen rohmunnut Dany Heatley totesi.

Kanada jätti syystä tai toisesta pelipäivän aamujään kokonaan väliin. Kyynikko voisi jopa kuvitella, että edellisen päivän iltariennot olivat venähtäneet pitkiksi.

Huikea kokemus Kopitarillekin

Jos kamppailu olikin pakkopulla Kanadalle, se oli kaikkea muuta Slovenialle. Valtaosa maajoukkueen pelaajista tulee HK Jesenicen joukkueesta ja he näkevät Heatleyn ja kumppaneiden kaltaisia pelaajia lähinnä televisiossa ja päiväunissa. Poikkeuksen tekee maan ainoa todellinen kiekkotähti, Los Angeles Kingsin hyökkääjä Anze Kopitar. Kopitar latoi tällä kaudella 77 (32+45) pistettä, enemmän kuin yksikään suomalaispelaaja.

Elämys ottelu oli silti Kopitarillekin, vaikka mies pelaa samoja Kanadan veijareita vastaan NHL:ssa joka ilta.

-Olihan tämä huikea kokemus. Pelata Kanadaa vastaan MM-kisoissa Kanadassa. Tuolla on kopillinen jätkiä, jotka muistavat tämän ottelun lopun ikäänsä. Ja kyllä minäkin muistan, 20-vuotias Kopitar sanoi.

Kopitar värkkäsi luonnollisesti Slovenian ainoan maalin – 5-3 –ylivoimatilanteessa.

-Oli mukava onnistua. Ehdimme harjoitella 5-3 –ylivoimaa vain muutaman kerran, mutta kyllä se ihan sovittu kuvio oli, Kopitar kertasi takatolpalta lapioimaansa maalia.

Syöttöpisteet kirjattiin Tomaz Razingarille ja Marcel Rodmanille.

Realistina Kopitar linjasi jo Kanada-ottelun aattopäivänä Slovenian tavoitteen olevan Kanadan pitäminen 4-5 maalissa. Siinä joukkue onnistui.

-Tämä oli meiltä kaiken kaikkiaan vahva esitys. Kovin paljon paremmin emme olisi voineet pelata, Kopitar tiivisti joukkueiden räikeän tasoeron.

-Kristan seisoi välillä melkein päällään ja pelasi huikean ottelun, Kingsin tähti kehui.

Slovenian kohtalonpeli näissä kisoissa pelataan ensi keskiviikkona, kun vastaan asettuu Latvia. Voitolla maa säilyy A-sarjassa, tappiolla edessä ovat raastavat karsintaottelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Onneksi Leijonilla on aikaa