Kertoimet hämäävät

ASETELMA: Perjantai-iltana Leijona-turkki takkuuntui. Iso paha Kanada tuli väkisin takaa rinnalle, jyräsi sinivalkoisen vastustajansa kanveesiin ja nauroi ilkikurisesti päälle, kun suomalaiset yrittivät rimpuilla päätöshetkillä takaisin jaloilleen. Samalla Leijona-ryhmän itseluottamus sai syvän loven. Sitä lovea Suomi lähtee tänään parantamaan.

Leijonien vastustaja äitienpäivän mittelössä on USA, joka on lähes yhtä iso mittari Suomelle kuin Kanada. USA:n vaarallisuudesta osviittaa antaa jo se, että aikaisemmin turnauksessa se onnistui kaatamaan Kanadan, tosin vasta jatkoajalla. USA:lla on Suomea vastaan myös isot panokset, sillä tappio voisi olla sille jopa kohtalokas puolivälieriin selviytymisen kannalta.

USA on nuori ja nälkäinen joukkue. Keski-iältään turnauksen toiseksi nuorin joukkue on täynnä taitoa ja nopeutta, mutta myös fyysistä kovuutta löytyy. USA:n pelaajista vain kaksi ei pelaa NHL:ssä: kolmosveskari John Curry ja SM-liigan tähdistökentälliseen valittu Pelicans-vauhtikone Ryan Lasch.

Eikä mistään NHL:n tusinajätkistä ole myöskään kyse. USA:lla on heittää kentälle runsaasti pelaajia, jotka kuuluvat joukkueidensa ehdottomiin profiilipelaajiin taalaliigassa, kuten Bobby Ryan (Anaheim), Jack Johnson (Columbus), Kyle Okposo (NY Islanders), Max Pacioretty (Montreal), Paul Stastny (Colorado), jne.

Leijonat joutuukin sunnuntai-iltapäivänä teroittamaan kyntensä ja hampaansa, jos se aikoo popsia jenkkiryhmän kitusiinsa. Suomen on oltava myös rohkea. Kanada-ottelussa Leijonat liikuttelivat kiekkoa itsevarmasti puolentoista erän ajan, mutta itseluottamus mureni Kanadan päästyä peliin mukaan. Perjantain vastoinkäyminen saattoi hitsata sinivalkoista joukkuetta tiiviimmäksi, mutta perjantai-illan kaltaista itseluottamuksen romahtamista Suomi ei kestä Yhdysvaltoja vastaan.

Suomi lähtee USA-kamppailuun täysin samalla kokoonpanolla kuin Kanadaa vastaan. Maalilla pelaa siis Dallas-tähti Kari Lehtonen. Myös sentteriosastolla on palattu vanhaan sapluunaan: Niko Kapanen on kolmosketjun keskellä ja Petri Kontiola hyökkää neljännessä vitjassa yhdessä Mika Pyörälän ja Antti Pihlströmin kanssa.

ARVIO: Veikkauksen pitkävetolistalla Suomi on ottelun selvä suosikki. Älkää ihmiset antako sen kuitenkaan hämätä, sillä otteluun lähdetään hyvin tasaväkisistä asetelmista. Suomen etuna on parempi maalivahti sekä isoon kaukaloon erinomaisesti istuva ja pelaajien tuntema kiekollinen pelitapa. USA:lta löytyy kuitenkin enemmän yksilötaitoa.

Suomen ykkösmaalivahdiksi noussut Lehtonen sätti itseään voimakkaasti Kanada-ottelun jälkeen. ”Kärppä” lieneekin sisuuntunut perjantain ottelusta, mikä tietää vaikeuksia USA:n maalinteko-osastolle. Vaikka mikään katastrofi-ilta perjantai ei Lehtoselta ollut, otteiden on syytä parantua jatkossa.

USA:n maalilla torjuu Detroit-vahti Jimmy Howard, joka hänkin on parhaimmillaan NHL:n kärkikaartia. MM-turnauksessa Howard ei ole kuitenkaan ollut vireimmillään. Neljässä ottelussa hänen torjuntaprosenttinsa on 89,47. Suomen onkin syytä laukoa hanakasti ja pistää Howard koetukselle.

Joukkueista kumpi tahansa voi voittaa iltapäivän ottelun. Maaleja nähtäneen 2–4 molemmissa päädyissä. On myös hyvin mahdollista, että ratkaisua haetaan jatkoajalta.

SEURAA HEITÄ: USA:n takalinjoilla pelaa 185-senttinen Cam Fowler, joka seurajoukkuetasolla edustaa Anaheim Ducksia. 20-vuotias ykköskierroksen varaus on kahdella NHL-kaudellaan ollut joukkueensa ykköspuolustajia, mitä hän on myös USA:n joukkueessa. Isokokoinen, mutta pisteitä tekevä puolustaja saa ensi syksynä Anaheimiin myös mielenkiintoisen pelikaverin, kun ikäkaima Sami Vatanen siirtynee Kalifornian lämpöön. Onko Fowler jopa "Ihme-Vatkulin" tuleva pakkipari?

Kanada-ottelussa Suomen pirtein hyökkääjä Mikko Koivun ykkösketjun lisäksi oli Antti Pihlström. Vikkeläkinttuinen hyökkääjä on parhaimmillaan, kun vastustaja hyökkää hanakasti, kuten perjantaina nähtiin. Vastahyökkäyksissä Pihlström on erityisen vaarallinen ja USA:n aktiivinen pelitapa antaa niihin mahdollisuuksia myös tänään. Perjantaina Pihlström kolisutti päätöserässä kahdesti maalikehikkoa. Ehkäpä tänään osumatarkkuus on jo parempi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyrän alle jäänyt Granlund: ”He olivat parempia kuin monet muut”

Yhdysvallat ylivoimaiseen voittoon Leijonista