Kohelluskomedia Suomi-Latvia

Leijonamiehistö pysäytti kannattajansa viimeistään perjantai-iltana. Reilu viikko ennen MM-kisojen sinettiä Suomi ei ole mestaruus- eikä mitalikunnossa.

Kohelluskomedia Suomi–Latvia, jota myös joukkueiden välisarjan avausotteluksi kutsuttiin, oli hupailu vailla vertaa.

Yksi mies, Latvian vahti Edgars Masalskis, pystyi asettamaan Leijonien pistemetsästyksen kyseenalaiseksi. Kumiukko torjui ja torjui. Seisoi lähes tulkoon päällään ja torjui silti.

Suomalaiset olivat ottelun jälkeen hoo-moilasina. He eivät tienneet itkeäkö vai nauraa. No, voitto sentään tuli: 2–1 (0–1, 1–0, 1–0).

Kaaos myös vaihtoaitiossa

Avauserä löi jalat alta.

Maalia kohti ammutut laukaukset Suomelle 36–5, jäähyminuutit Latvialle 12–2. Suomi jauhoi minuuttitolkulla viidellä kolmea vastaan. Mutta ylivoimaviisikko Saku Koivu–Olli Jokinen, Teemu Selänne–Mikko Koivu–Ville Peltonen oli vahva vain nimiltään.

Kentällinen myllytti ja myllytti Silti jakson jälkeen ilkeilivät taululla lukemat 0–1.

Latvian Lauris Darzins käytti Anssi Salmelan ja Sami Lepistön sauvakävelyn hyväkseen, kiersi maalin takaa ja veivasi laatan helpon näköisesti ohi Niklas Bäckströmin. Sen sijaan valkovenäläistä Metallurg Zhlobinia edustava veräjänvartija Masalskis heilui lavalla kuin hevirokkari ja torjui kaiken.

– Ensimmäisen jakson jälkeen tilanteen piti olla 6–0. Kukaan ei voi sanoa, etteikö meillä olisi ollut paikkoja, päävalmentaja Doug Shedden pyöritti päätään.

Todellisuudessa kaaoksessa oli myös Leijonien vaihtoaitio. Viidellä kolmea vastaan -tilanteessa Suomi pelasi useita sekunteja neljällä pelaajalla.

Pelastajat kakkosrivistä

Kun Leijonat joutui pulaan, se ei ihan heti pälkähästä päässyt. Nimimiehet harhailivat ulapalla, ylivoimapelaaminen oli hirvittävän näköistä ja aina sopivin väliajoin Latvia kävi ärhentelemässä Suomen reviirillä.

Supertähtien epäonnistuessa kerta toisensa jälkeen, nousivat pelastajat kakkosrivistöstä. Ensin vapautti Janne Niskala hienolla pystysyötöllä Antti Pihlströmin läpiajoon: 1–1.

Lopullinen sankari – jos tällaisessa ottelussa ylipäätään sankaria löytyy – oli Niko Kapanen, joka ajassa 50.04 teki sen, minkä kaikkien muidenkin kuviteltiin taitavan. Sentteri postitti kiekon tulisesti ja tarkasti Masalskisin maalin kattoon.

Vielä senkin jälkeen tarvittiin yksi pelastava hahmo. Bäckström venytti mailansa kaksi sekuntia ennen summeria latvialaisten tasoitusyrityksen eteen.

”Asenne oli hyvä”

Pelaajat olivat syystäkin ihmeissään. Koko ottelun laukaukset 64–27 – ja lopputuloksena niukka voitto.

– Yleensä tuolla laukaisumäärällä syntyy kymmenen maalia. Tänään ei. En tiedä miksi, voitto-osuman sivaltanut Niko Kapanen hämmästeli.

– Mielestäni meillä oli hyvä asenne. Ei se siitä kiinni ollut. Kaipa vastustajan veskarikin pelasi aika hienosti.

Ylivoimaa Leijonilla totta vie riitti. Mutta mitään ei tapahtunut viidellä neljää eikä edes viidellä kolmea vastaan. Osumat värkättiin tasakentällisin.

– Tuska kasvaa, kun tulee tuollainen määrä ylivoimaa eikä kiekko pompi sisään. Siinä alkaa ukko kuin ukko puristaa mailaa. Moinen reaktio on osa tätä peliä, Kapanen selvitti.

”Yritimme miellyttää liikaa”

Ei naurattanut Teemu Selännettäkään.

– Turhautumista. Sitä se oli.

– Ei kai tuohon esitykseen kukaan voi tyytyväinen olla. Suurin synti oli se, että unohdimme yksinkertaisen pelitavan. Esimerkiksi ylivoimalla yritimme miellyttää katsojia liian kanssa.

Eniten Selännettä kuitenkin huolestuttivat piinaavat päätösvaiheet.

– Päästimme Latvian painamaan. Suoraan sanoen: emme pelanneet viimeistä kahta minuuttia hyvin.

Alakuloisesta fiiliksestä huolimatta Latvia-voitto merkitsi sitä, että Leijonien paikka puolivälieriin varmistui. Seuraavaksi katsotaan, kuka ensi keskiviikon kohtalon ottelussa tulee vastaan.

Tunnelma tiivistyy jo välisarjan lopussa. Sunnuntaina vastaan asettuu USA ja maanantaina Kanada.

Niissä otteluissa lampaan on muunnuttava leijonaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maaginen Masalskis seisoi päällään