Kommentti: Voittaako Marjamäki Pulju-lotossa? - "Turha roikottaa mukana"

"Pettymys loistaa Puljujärvestä kilometrin päähän, kirjoittaa kiekkotoimittaja Tuomas Heikkilä Pariisista.

Puhututtanein leijonapelaajaa Pariisissa lienee ollut toistaiseksi Jesse Puljujärvi. Reilun vuoden takainen nuorten MM-kisojen kultapoika on jäänyt 13. hyökkääjän rooliin, eikä hän ole peitellyt pettymystään.

Puljujärven penkittäminen on täysin perusteltua. Näytöt viikko sitten Tshekin EHT-turnauksessa eivät olleet kaksiset. Lisäksi kausi on ollut raskas. Varmasti kasvattava ja joskus tulevaisuudessa hedelmää kantava, mutta tässä hetkessä raskas.

Puljujärvi iski kiekon häkkiin syksyllä uransa ensimmäisessä NHL-ottelussa. Sen jälkeen hän ei taalaliigassa osunut ja lensi farmiin tammikuussa. Sitä ennen peliaika Edmonton Oilersin riveissä oli pompahdellut kolmen ja kahdenkymmenen minuutin välillä ollen milloin mitäkin.

Nyt nuorukainen istuu Pariisissa puremassa tuppea. Pettymys loistaa Puljujärvestä kilometrin päähän. Tuossa tilanteessa saa ja pitää olla pettynyt, mutta joukkueen sisällä pitäisi pystyä pitämään posia yllä. En tiedä, onko Puljujärvi tähän kyennyt. Sen selvittämiseksi pitäisi päästä kärpäseksi kattoon leijonaleirin pukukoppiin.

Leijonaluotsi Lauri Marjamäki tuntee toki hiomattoman timanttinsa. Juuri Marjamäki nosti Puljujärven Kärppien liigamiehistöön vain 16-vuotiaana toissa kaudella. Marjamäen ajatus lienee klassinen kiukun kerryttäminen, sitä kautta on mahdollista saada pelaajasta enemmän irti.

Kiukun kerryttämisestä tulee takavuosilta mieleen nykyisin Lausannea edustava JYP-kasvatti Harri Pesonen. Kaudella 2010-11 Risto Dufva valmensi, Pesonen säihkyi hurrikaanipaitojen keihäänkärkiketjussa yhdessä Antti Pihlströmin ja Eric Perrinin kanssa. Yhtäkkiä, joskus talvella, Dufva nappasi Pesosen pois ylivoimasta ja pienensi muutenkin peliaikaansa.

Pesonen puhkui ja puhisi, oli kiukkuinen kuin ampiainen. Muutamia viikkoja myöhemmin hän oli joukkueensa paras pelaaja pudotuspeleissä ja takoi kymmenessä ottelussa yhtä monta pistettä.

Hän arvioi Dufvan ratkaisussa olleen kyse kiukun kerryttämisestä. Puoli vuotta myöhemmin Dufva sai potkut.

- Hyvä kun lähti, mutta paras valmentaja mitä mulla on ikinä ollut, tuumasi Pesonen, joka sittemmin pistäytyi neljän ottelun verran NHL:ssakin.

Pahoittelen rönsyilyäni. Takaisin Puljujärveen. On selvää, että Tshekin EHT-turnauksen näytöillä Puljujärvellä ei olisi pitänyt olla mitään asiaa MM-kisoihin. On myös niin, että pitkän ja raskaan kauden jälkeen nuorukaista on turha roikottaa tyhjän panttina mukana.

Joku pointti Puljujärven valinnassa täytyy siis olla. Ehkä Marjamäki uskoo, että kiukkua kerryttämällä Pariisissa saadaan kaukaloon Puljujärvi, joka menee vaikka seinästä läpi. Tässä tilanteessa "Pulju-lotto" näyttäisi peräti nerokkaalta tempaukselta.

Sillä ei kai miestä sentään vain sen takia valittu, että hän sattuu olemaan nuorten maailmanmestari ja operoi NHL-stauksella.

Eihän?

Leijonien synttärisankarin pelihuumori uhkaa hiipua - "En usko, että vieläkään pelaan"

Leijonaleirissä on kysymysmerkkejä - "Radikaaleja muutoksia ei luvassa"