Kun hätä on suurin, on Petukin lähellä

Täydellinen katastrofi ei ollut kaukana. Kun pelikellossa oli vain kolme ja puoli minuuttia, heittäytyvä leijonapuolustaja Topi Jaakola huitoi mahallaan maaten kiekon omaan maaliin. Osuma merkittiin David Mossille.

Sen jälkeen alkoi hillitön mailan puristaminen. Suomi kyllä yritti, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun kiekko olisi pitänyt ampua reppuun, se livahtikin ohi maalin tai USA-vahti Scott Clemmensenin suojiin. Tämä oli ensimmäisen erän kuva.

Toisessa erässä peliote siirtyi entistä vahvemmin Suomelle, mutta laukausten laatu ei edelleenkään huimannut päätä. Loistava poikkeus oli tietysti Leo Komarovin hirmulämäri, jolla Suomi tasoitti ottelun 1-1:een.

Ja sitten paukahti. Joukkueen vanhin pelaaja, 15 MM-turnauksen maailmanennätysmies Petteri Nummelin viritti kanuunansa kun kolmatta erää oli pelattu vain 18 sekuntia. Jack Hillenin toisen erän lopulla ottama turha huitomisjäähy kostautui, kun Nummelin tulitti kiekon siniviivasta yläpesään. 2-1 -maali merkittiin maskimiehenä häärineelle Jarkko Immoselle, jonka kättä Nummelinin kuti hipaisi.

Pari minuuttia ennen loppua Nummelin kruunasi iltansa vapauttamalla kapteeni Sami Kapasen lyömään voittomaaliksi jääneen 3-1 –niitin.

Kun hätä on suurin, on ”Petukin” lähellä, voisi sanoa.

-Sanotaan mitä sanotaan, mutta olihan tämä aika huikea jääkiekkopeli. Olimme kuilun partaalla, joutumassa karsintasarjaan ja pystyimme nousemaan voittoon. Jo edellinen Saksa-ottelu oli iso matsi, 18 000 hullua huusi kurkku suorana ja voitimme senkin, Nummelin hehkutti.

-Henkisesti olimme äärimmäisen pahassa paikassa. Pystyimme nousemaan sieltä ja olemme edelleen kuvassa mukana. Vellihousuinahan meitä on pidetty, mutta joukkue näytti, että sellaisia siellä ei ole, summasi puolestaan päävalmentaja Jukka Jalonen.

Ottelun lähtökohta, karsintapeikon pakoilu, hämmästytti myös kaiken nähnyttä veteraanipuolustajaa.

-En olisi osannut ajatella, että tällaiseenkin paikkaan vielä joutuu, Nummelin tunnusti.

Kapteeni Kapanen olisi suonut kunnian voittomaalista mielellään Immoselle.

-Ihan turhaan siitä tuli nyt voittomaali. Lopussa teroitettiin sitä, että pelataan ylivoima rauhassa pois eikä anneta vastaiskun paikkaa. Mutta niin sieltä vain kävi jenkkipoika iskemässä kavennuksen, Kapanen kommentoi TJ Oshien 17 sekuntia ennen loppusummeria laukomaa 3-2 –kavennusta.

Suomi rutisti lopulta alkulohko D:n voittajaksi ja saa jatkosarjaan mukaansa kolme pistettä. Vaikka leijonat riemuitsivat USA-voittoa täydestä sydämestään, ei se muuta muuksi sitä faktaa, että alkusarjan taival oli äärimmäisen tahmea.

-En tiedä, miksi peli ei ole loksahtanut uomiinsa. Joskus se loksahtaa saman tien, joskus se vähän kestää. Ensimmäisissä peleissä ylivoima ei toiminut ja osittain sen takia homma meni puurtamiseksi. Porukassa on kyllä kaukalon ulkopuolella hyvä henki, senkin takia tämä kompurointi on pieni mysteeri, Kapanen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Super-Sami on tosissaan, mutta ei vakava

"Kädestä meni", tunnusti Immonen

USA-luotsi Gordon: Hoidetaan homma