Kuvitelmissa suupala, mutta...

ASETELMA: Nostetaan välittömästi pystyyn se perinteinen varoittava sormi. Kuvitelmissa jääkiekon lilliputtimaa Norja on suupala, todellisuudessa aina silloin tällöin kaikkea muuta.

Ei tarvitse sukeltaa kuin vuosi taaksepäin. Leijonat oli raapia tyhjää viikinkien kanssa. Varsinainen peliaika päättyi suomalaistähtien surkuhupaisen saamattomuuden jälkeen tasalukemin 2-2. Jatkoajalla Tuomo Ruutu miehistyi sen verran, että pamautti voitto-osuman.

Norja jäi muutenkin mieleen Kanadan kisoista. Ennen jatkolohkon Kanada-kamppailua se oli ryystänyt kunnolla kalanmaksaöljyä ja pisti vaahteralehdet ahtaalle: 1-2. Puolivälierissä samat joukkueet kohtasivat uudelleen ja järjestys palasi. Kanada pesi Norjan jo 8-2.

Suomella ei ole nyt koossa samanlainen tähtisikermä kuin vuosi sitten. Joukkueen voima piilee tasaisuudessa ja nöyryydessä. Jos nämä määreet pulpahtavat pintaan heti avausottelussa, Norja on pulassa.

Jos Leijonat taas sortuu parveiluun, yli-innokkaat vuonomaan pojat ovat valmiit antamaan suomalaisille kotikatsomon porukoille lievää sokkihoitoa. Norja on hyvässä flowssa, varmistettuaan helmikuun karsintojen kautta paikkansa Vancouverin 2010 olympialaisiin.

ARVIO: Suomi ei anna Norjalle ylimääräisiä herkkupaloja. Leijonat survoo kolme-viisi maalia Norjan yhtä-kahta vastaan.

SEURAA HEITÄ: Suomen veräjälle luistelee 194-senttinen Pekka Rinne. Samaista Rinnettä pidettiin vielä muutama vuosi sitten Oulun Kärpissä huipulle nousseen Niklas Bäckströmin halpana ja hontelona korvikkeena. Kukaan ei voinut kuvitella, että kempeleläisestä kasvaisi NHL-seura Nashville Predatorsin ykkösvartija. Niin vain tapahtui - ja nyt Rinne on ensimmäisen kerran Suomen kansan silmätikkuna. Tehtävä ei ole helppo. Rinteen tuntevat vakuuttavat, että pokka pitää.

Norjan pelottavin hahmo on Patrick Thoresen, joka teki päättyneellä kaudella tuhoisaa jälkeä Sveitsin liigassa. Luganon riveissä tykittänyt Thoresen mätti 48 ottelussa tehot 22+41=63. Kiintoisa hahmo on myös suomalaissyntyinen puolustaja Juha Kaunismäki. Hän taisteli viime vuonna tunturimaan puolesta sormi murtuneena.