Leijona älähti hädän hetkellä

Helpotuksesta suomalainen kiekkokansa ei voi vielä huokaista, mutta pienen pihauksen henkeä uskaltaa vetää.

Saksa kaatui maanantai-iltana maalein 1-0 Jarkko Immosen toisen erän alussa laukomalla maalilla. Leijona, jos ei nyt karjahtanut, niin älähti kuitenkin hädän hetkellä.

Kolmen pisteen voitto tietää sitä, että Suomi on yhä mukana kamppailussa alkulohko D:n voitosta. Jos Suomi ottaa USA:lta keskiviikkona kolmen pisteen potin ja Saksa kellistää samaan aikaan sensaatiomaisesti kahdella voitolla kisat aloittaneen Tanskan, on Suomi lohkoykkönen. Tappio Saksalle sen sijaan olisi voinut syöstä leijonat häpeällisesti karsintasarjaan.

Voittolukemilla ei ole syytä henkseleitä paukutella, mutta leijonalauman pelissä oli maanantai-iltana paljon hyvää. Se ei ollut enää sitä samaa harmaata mössöä, jota samainen joukkue esitti vielä kaksi päivää aiemmin. Tämä siis kahden ensimmäisen erän osalta. Viimeiset 20 minuuttia leijonat oli totaalisesti maagisen illan pelanneen maalivahti Petri Vehasen varassa. Vehanen torjui 28 kiekkoa, joista puolet päätöserän rumputulessa.

-Paljon parempi esitys meiltä kuin Tanska-peli. Saksalla ei montaa ihan todellista maalintekopaikkaa ollut. Laukauksia tuli kuitenkin mukavasti, leijonasankari Vehanen totesi Ylen haastattelussa.

Ykkösvahdin paikka lienee ollut lähtökohtaisesti pedattu Pekka Rinteelle, mutta Vehasen esitys laittanee Rinteen aseman uudelleen harkintaan. Rinne ei ollut Tanska-ottelussa lauantaina huono, mutta vehasmaisen maaginen hän ei missään tapauksessa ollut. Suomen menestyshaaveet Kölnin keväässä edellyttävät näköjään joka ilta maagista maalivahtipeliä.

-Luulisin, että maalivahtien peluutus menee jatkossakin sovitun sapluunan mukaan. Tiedän kyllä suunnilleen, miten tämä tästä jatkuu, Vehanen lisäsi.

Kaksi rohkeaa erää

Suomi pelasi kaksi ensimmäistä erää rohkeasti ja otti armotta kiekkokontrollin haltuunsa heti alkuhetkistä lähtien. Saksa puolusti keskustan sinnikkäästi ja romuluisten germaanien maalin edustalla ei juuri ollut tilaa. Se selittää osaltaan Suomen laihaa maalisaalista. Toinen selitys on SaiPasta takavuosilta tuttu maalivahti Rob Zepp, joka huhki mainion iltapuhteen. Zepp torjui peräti 36 kertaa.

Saksan h-hetki oli kolmannen erän alussa. Kotijoukkue oli tappiolla vain 0-1, vaikka se oli ollut pelillisesti jyrän alla koko 40-minuuttisen. Ensimmäisen neljän minuutin rynnistys oli väkivaltainen ja Suomi oli pahasti helisemässä. Korbinian Holzerin kaksiminuuttinen ajassa 44.05 auttoi kuitenkin osaltaan leijonat peliin mukaan, vaikka ylivoima keskeytyikin reilun minuutin jälkeen kun Jarkko Immonen kolasi Robert Dietrichin rajusti päin laitaa.

-Pari erää oltiin selvästi parempia ja olisi pitänut pystyä tappamaan peli. Maalinteon kanssa on suuria ongelmia. Asenne oli erinomainen ja Vehanen maalillaan loistava, päävalmentaja Jukka Jalonen summasi kamppailun Ylelle.

Immonen otti vastuuta

Sentteriksi palannut Immonen osoitti Saksa-ottelussa, että hän on halukas ja valmis kantamaan ykkössentterin vastuun. Ottelun ainoan maalin tekijä rouhi ison tukun aloitusvoittoja, oli väkevä kaksinkamppailuissa ja järjesteli muutenkin päättäväisesti ketjunsa peliä. Itse asiassa Immonen jätti jopa varjoonsa NHL-statuksella operoivat ketjukaverinsa Jussi Jokisen ja Antti Miettisen.

Erikoismaininnan ansaitsee myös kakkosketjun laituri Juhamatti Aaltonen, joka piti kankeita saksalaisia välillä pilkkanaan. Aaltosen luistelu on vahvaa ja käsistään mies on häkellyttävän taitava. Ainoastaan tehot puuttuvat. Rehellisyyden nimissä on tosin todettava, että Aaltonenkin katosi monen muun suomalaispelaajan tavoin täydellisesti kuvasta kolmannessa erässä.

Suomen murheenkryyni toistaiseksi on ollut kelvottoman tehoton ylivoima. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa joukkue on pelannut ylivoimaa yhteensä lähes täyden erän, mutta ei ole pystynyt tekemään ainuttakaan yv-maalia. Eikä niitä maaleja muutenkaan ole kasassa kuin kaksi – ja vastustajat ovat olleet Tanska ja Saksa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.