Leijonanoviisi tyrmää MM-kritiikin – "Ei sitä kukaan mieti"

Diskos-kasvatti Julius Hongalle myöntävä vastaus maajoukkuekutsuun oli itsestäänselvyys.

Keskiviikkoaamuna jääkiekon MM-kisoihin Pariisiin matkaavassa joukkueessa on mukana seitsemän ensikertalaista. Eräs heistä on reilun kolmen vuoden takainen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Julius Honka. 21-vuotias Dallas Starsin kasvatti debytoi A-maajoukkueessa kaksi viikko sitten ottelussa Slovakiaa vastaan ja oli mukana myös viime viikonlopun EHT-turnauksessa Tshekissä.

NHL-pelaajien kieltäytymisiä on nähty tänä keväänä aika liuta, mutta 16 ottelua Dallasissa tällä kaudelle pelanneelle taalaliigan tulokkaalle päätös oli helppo.

– Kun alkoi näyttää siltä, että Pohjois-Amerikassa pelit eivät jatku pudotuspeleissä, niin heti oli takaraivossa ajatus tästä vaihtoehdosta. Kyllä se oli ihan selvää, että haluan mukaan, Honka linjaa.

Kiekollisesti etevä Diskoksen kasvatti tietää, mitä odotetaan ja millaista ruutua on tarjolla. Hongasta halutaan ja Honka haluaa olla takalinjojen kiekollinen kapellimestari.

– Tarjolla on rooli, joka sopii minulle. Aika samanlaisella meiningillä kuin aikanaan juniorimaajoukkueissakin. Omilla vahvuuksilla, hyökkäysvoittoista peliä ja ylivoimaakin, Honka kertoo.

"Tiedetään, mihin ollaan menossa"

Päätöstään leijonapaitaan sonnustautumisesta Honka ei ole katunut.

– Kolme viikkoa olen nyt ollut joukkueen mukana ja koko ajan on ollut jengissä hyvä meininki, hän taustoittaa.

– Hyvin olen päässyt rytmiin ja pelitapakin alkaa tulla tutuksi, Honka lisää.

Leijonien MM-joukkue on aina julman suurennuslasin alla. Kun Minnesotan suomalaiskolmikko Mikko Koivu, Mikael Granlund ja Erik Haula päätti jättää kisat väliin ja myös esimerkiksi Patrik Laine sekä Rasmus Ristolainen sanoivat kiitos ei, on kiekkokansan katajaisen osan syvistä riveistä kummunnut kovaakin kritiikkiä.

Niin nopeasti se unohtuu, että kun Suomi on lähtenyt kisoihin nimettömällä ryhmällä, se on usein pelannut jämäkän turnauksen. Näin vaikkapa Minskissä kolme vuotta sitten, kun enemmän tai vähemmän keräilyeristä kasattu porukka selvitti tiensä finaaliin asti ja kaatui Venäjälle vasta karmean tuomarifarssin avittamana.

MM-noviisi ei ota tilanteesta stressiä.

– En minä ainakaan tuollaisia asioita mieti, enkä usko, että kukaan muukaan miettii. Kyllä me tiedetään, mihin ollaan menossa ja mihin me pystytään, Tshekin EHT:lla ykkösparissa Atte Ohtamaan parina puolustanut Honka napauttaa.

– Meillä on hyvin rakennettu joukkue, jokainen tietää oman roolinsa.

"Kaikki ulkopuolinen pois"

Kotimaassa Hongalla ei ole tilastoissa ainuttakaan miesten peliä, ei edes mestiksen puolella. Hän siirtyi JYPin A-junioreista WHL-junioriliigan Swift Current Broncosiin kaudeksi 2013-14.

– Se oli oma päätökseni. Ajattelin, että tämä on paras ratkaisu minulle ja niinhän se olikin, muistelee Honka, jonka nimen Dallas huusi kesän 2014 varaustilaisuudessa koko porukan 14:ntenä.

Honkaa pienemmällä numerolla on NHL:aan kautta aikain varattu vain 17 suomalaista.

– En osaa tuota ratkaisua sen enempää perustella, se vain kiinnosti enemmän kuin Suomeen jääminen, Honka muistelee.

Nyt se ratkaisu kerrannaisvaikutuksineen on heittämässä Honkaa kansakunnan kaapin päälle seuraavan kahden viikon ajaksi.

– Nyt vain keskitytään omaan tekemiseen ja nautitaan siitä. Kaikki ulkopuolinen pitää sulkea pois, Honka arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.