Leijonapuolustuksessa ”kaikki pelaa”

Suomen pakkien peluutuksesta on ainakin kisapaikalla Halifaxissa jauhettu väsymiseen asti. Kun hyökkääjiä on peluutettu periaatteella parhaat pelaa, on puolustajien peluutus puolestaan hoidettu kaikki pelaa –filosofian mukaisesti.

Yhdenkään suomalaispuolustajan keskimääräinen peliaika ottelua kohti ei ylitä 17 minuuttia eikä alita 12 minuuttia. Kun Sami Lepistö tuli kahdeksanneksi puolustajaksi mukaan Slovakia-otteluun, korostui ”sosiaalipeluutus” entisestään.

Latvia-otteluun Suomen ykköspariin nimetty KalPa-kasvatti Mikko Jokela ei ole kokenut asiaa ongelmaksi.

-Ei se minua ole häirinnyt. Ainakin jaksaa varmasti pelata, Jokela virnistää.

Jokela on kuitenkin puolustava puolustaja, peruspakki. Rooli helpottaa sosiaalipeluutukseen sopeutumista.

-Ehkä se on minulle helpompaa. Minun pitää vain paimentaa vastustajan hyökkääjiä eikä kiekollisella puolella odoteta ihmeitä. Ehkä paljon ylivoimaa pelaavan kiekollisen pakin on vaikeampi löytää rytmi, kun peliaikaa tulee vain viitisentoista minuuttia. En tiedä, sitä pitää kysyä heiltä, Jokela heittää.

Jokela tupsahti MM-miehistöön ikään kuin takaovesta.

-Jos syksyllä joku olisi puhunut MM-kisoista, en olisi itsekään uskonut. Mutta aina tulee loukkaantumisia ja kieltäytymisiä ja näinkin voi käydä, Jokela hymähtää.

Perjantain vastustaja Latvia on Jokelalle osittain tuttu.

-Onhan siellä paljon SM-liigassa pelanneita kavereita. Varmaan aika tyypillinen Latvia, yksilötaitoa on paljon, mutta viisikkopelaaminen onkin sitten eri juttu, Jokela povaa.

Ottelu alkaa jo kello 12.30 Halifaxin aikaa. Jokela uskoo, että leijona on hereillä, vaikka aamujäät jäävätkin väliin.

-Puhuttiiin jätkien kanssa, että herätään aikaisin ja käydään vähän kävelemässä, että saadaan veret liikkeelle ja lihakset hereille.

Latvia-kamppailun jälkeen harjoituspelit on harjoiteltu. Sunnuntaina vastassa on USA ja maanantain Kanada.

-Niissä mitataan ensimmäisen kerran kunnolla, mikä on tämän joukkueen taso ja miten pärjätään isoja maita vastaan, Jokela arvioi.

Yhden NHL-ottelun kaudella 2002-03 pelannut peruspakki myöntää, että näin kovia miehiä ei ole ennen vastaan luistellut.

-EHT-peleissä Venäjällä on tietysti ollut aika kova ryhmä, mutta kyllähän nämä ovat vielä astetta kovempia. Mutta niitäkin vastaan pysyy mukana kun hoitaa hommansa huolellisesti ja malttaa pysyä pelin alla, Jokela uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yli tuhannen NHL-maalin ylivoimaviisikko

Viimeinen harjoitusottelu käynnissä