Leijonat jyräsi laajalla rintamalla - "Tilastot antavat itseluottamusta"

Suomen ja Itävallan välinen kamppailu starttasi leijonaväritteisesti ja samalla tavalla se myös päättyi. Välissä ehti toki tapahtua yhtä sun toista.

Antti Pihlström karkasi läpiajoon heti kättelyssä, mutta Itävallan maalivahti Bernhard Starkbaum torjui. Starkbaum pysäytti myös Juhamatti Aaltosen yrityksen hetkeä myöhemmin.

Pihlström pääsi kuitenkin huudattamaan areenaa ajassa 4.13. Janne Jalasvaara tarjoili siniviivalla poikittaissyötön Ossi Väänäselle, joka tinttasi sydämensä kyllyydestä. Pihlström ohjasi kiekon pussiin.

Hetkeä myöhemmin Itävallan suurin tähti Thomas Vanek karkasi yksin läpi, mutta ei saanut minkäänlaista viimeistelyyritystä aikaiseksi.

Ajassa 8.18 Suomi meni jo 2-0 -johtoon. Itävallan puolustus tunaroi maalin kulmalla ja Veli-Matti Savinainen pääsi lataamaan kiekon häkkiin. Vanekin epäonnistunut läpiajo oli tähän mennessä Itävallan ainoa tilanteenpoikanen.

Ensimmäinen erä oli yhtä leijonien hyökkäyspeliharjoitusta. Avauserän torjunna Starkbaum 13, Joni Ortio 3.

Welser rouhi munia

Toisen erän alussa näytti jo siltä, että Suomi menee lopullisesti menojaan. 1+2 tehot rohmunneen pörssikärki Petri Kontiolan mestaroima ykkösviisikko pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla ja yli minuutin mylläköinnin päätteeksi maestro itse latasi 3-0. Enempiä osumia erässä ei kuitenkaan nähty.

Vajaa minuutti ennen loppua Itävallan Daniel Welserille tuomittiin 5+20 minuuttia huitomisesta. Ensin näytti siltä, että kova rangaistus pienestä maalin edustan huiskimisesta. Todellisuus oli kuitenkin toisenlainen, Welser rouhaisi leijonakapteeni Lasse Kukkosta mailalla sukukalleuksille.

Erätauko osui Itävallan kannalta täydelliseen saumaan. Peli oli täysin leijonalauman hallussa, mutta yksi tauko kaiken muuttaa voi.

Kolmannen erän alkuun napsahti välittömästi lunta tupaan. Suomi tuli täysilukuiseksi, Welserin vitosta oli vielä 3.37 jäljellä, kun Ossi Väänänen ja Janne Jalasvaara tunaroivat kiekon kanssa omassa päässä. Robert Lukas pääsi tuikkaamaan 3-1 -kavennuksen Thomas Vanekin esityöstä reilun puolen minuutin pelin jälkeen.

Ja lisää tuli vain hetkeä myöhemmin. Juuso Hietanen vatuloi omalla siniviivalla ja Raphael Herburger iski läpiajosta Itävallalle jo toisen alivoimamaalin: 3-2. Leijonat oli pahasti yössä, pelikellossa 42.46. Jukka Jalonen kutsui joukkonsa aikalisälle.

-Ei siinä mitään sen ihmeempää ollut. Pari virhettä, jotka vastustaja hyödynsi. Tuollaisissa tilanteissa on kyse kiekollisen pelaajan vastuusta. Tuossa kohtaa sitä ei löytynyt, oltiin huolimattomia, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Huomenna totaalihuili

Leijonien peliin tuli saman tien ryhtiä. Ajassa 49.26 Lauri Korpikoski siivosi maalin edestä laatan pussiin. 4-2 -osuma oli Korpikosken uran ensimmäinen tehopiste leijonapaidassa. Hetkeä myöhemmin hommaa ruvettiin lyömään lopullisesti pakettiin. J-P Hytönen tarjoilivmaalin takaa ja Niklas Hagman kiitti: 5-2.

Vajaat viisi minuuttia ennen loppua pakettiin saatiin narutkin päälle. Jarno Koskiranta laukoi ilmiömäisen tarkalla ranteella kiekon sinne, minne isoäiti piilottaa keksit: 6-2. Pari minuuttia myöhemmin syntyi vielä kauniiksi lopuksi 7-2, asialla illan toisen osumansa iskenyt Veli-Matti Savinainen. Ylänurkka lauloi ja valitti jälleen.

Suomen tehot ovat pitkin turnausta levänneet ykkösketjun varassa, mutta nyt ratkaisijoita löytyi laajemmalta rintamalta. Pisteille pääsi 13 pelaajaa ja maalirautojen väliin osui kuusi miestä.

-Joukkueellehan tässä pelataan, mutta tietysti tänään nähtiin tärkeitä onnistumisia henkilökohtaisella tasolla. Kummasti ne tilastot vaan antavat pelaajille itseluottamusta, Jalonen totesi.

Suomen seuraava ottelu on ohjelmassa vasta tiistaina, kun lohkon päätöskamppailussa vastaan asettuu Latvia. Jalonen lupasi pelaajilleen vapaapäivän.

-Huomenna vedetään ihan totaalihuili ja maanantaina jatketaan hommia, Jalonen linjasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Granlund leijonien avuksi maanantaina - Lahden kisat ohi

Savinainen innoissaan: "Tämän turnauksen kaksi kuuminta"

Mikko Koivu ei liity MM-Leijoniin

Tunnelmia Suomi-Itävalta-pelistä