Leijonat pelaa Venäjää vastaan pronssista

Ruotsi voitti Suomen välierässä 4–1 ja pelaa Kanadaa vastaan finaalissa.

Yllätyksille ei jäänyt sijaa jääkiekon MM-välierissä. Suomen toiveet finaalipaikasta haihtuivat, kun Ruotsi osoitti Kölnissä paremmuutensa luvuin 4–1 (1–1, 2–0, 1–0).

Ruotsi oli selvä etukäteissuosikki, mutta turnauksessa reilun kahden kisaviikon aikana kaikkea mahdollista kokeneelle Suomelle jäi harmiteltavaa.

Ruotsin NHL-pitoinen miehistö oli Leijonille tarpeeksi paha pideltävä ilman toisen erän tupelointiakin. Suomi otti erässä huolimattomia jäähyjä, joiden turvin vastustaja pääsi lopullisesti niskan päälle.

Kohujuniori Jesse Puljujärvi näki koukkimisrangaistuksensa aikana jäähyaitiosta, kun MM-pistepörssin voitosta kamppaileva William Nylander (7+7=14) ampui 3–1. Toiseen erätaukoon oli tuolloin aikaa runsaat viisi minuuttia.

John Klingberg oli jo aiemmin erässä rankaissut Valtteri Filppulaa tämän kampitusjäähyn aikana ampumalla ruuhkan takaa lukemiksi 2–1.

MM-finaalissa Kanadan kohtaava Ruotsi oli ennen välierää tehnyt ylivoimalla vain kolme maalia. Se petrasi erikoistilannetilastojaan sopivasti loppuottelun alla.

Suomi kohtaa pronssiottelussa Venäjän. Ottelu alkaa kello 17.15.

Säteri piti pelissä

Leijonien mahdollisuuksista Venäjää vastaan on Ruotsi-ottelun perusteella vaikea sanoa mitään varmaa. Paljon riippuu Kanadan välierässä nöyryyttämän Venäjän motivaatiosta.

Kuten koko turnauksen peleissä, Suomi pysyi välieräkohtaamisessa Ruotsin kyydissä vain ajoittain.

Ensimmäisen erän alku oli vielä lupaava, kun Joonas Kemppainen kuittasi 1–1-tasoituksellaan Alexander Edlerin ajassa 1.49 tekemän johtomaalin.

Suomi pyristeli mukana parhaan pelaajansa, maalivahti Harri Säterin torjunnoilla. Ruotsi hyökkäsi sen verran monipuolisesti, osaavien puolustajien tukemana, että yhteensä 37 kertaa torjuneen Säterin urakka kävi ottelun vanhetessa mahdottomaksi.

Suomen oma hyökkäyspeli perustui taas vastahyökkäyksiin, joita muutamasta kiekonriistosta Leijonatkin sai aikaan.

Ruotsi jäädytti

Kun Ruotsi rauhoitti kolmannessa erässä johtoasemassa peliä, Suomi pääsi välillä jauhamaan hyökkäyspäässä tavalla, jota ei turnauksessa juuri oltu nähty.

Lohtua Leijonille antanee se, että 19 NHL-pelaajaa MM-kisoihin houkutelleella Ruotsilla on eväitä kiusata finaalissa jopa Kanadaa. Se tosin vaatii kolmen vuoden tauon jälkeen MM-mitalikantaan palaavalta Ruotsilta huomattavasti aktiivisempaa otetta kuin MM-Kölnissä on nähty.

Marjamäki: Jäähyt kostautuivat

Leijonien valmentaja Lauri Marjamäki arveli heti hävityn välierän jälkeen, että pronssipeli voi antaa erinomaista lohtua jääkiekon MM-finaalista pudonneille jääkiekkoleijonille.

– On hienoa päästä pelaamaan. Tappioon ei ole parempaa lääkettä, Marjamäki sanoi C More Sportilla sunnuntaina odottavasta pronssiottelusta Venäjää vastaan.

Leijonat aloitti Ruotsi-ottelun rajusti taistellen, vaikka Ruotsi sai heti ensimmäisen laukauksen maalivahti Harri Säterin selän taakse. Toisessa erässä ottelu kääntyi Ruotsille kahdella ylivoimamaalilla.

– Tappio tietenkin harmittaa, mutta meillä oli kova yritys, vaikka vastustaja sai heti ensimmäisen vedon sisään, Marjamäki kertoi.

– Ylivoima oli tässä pelissä isossa roolissa. Jäähyt kostautuivat. Vastustajalla oli niin hyvä pelaajanippu, ettei meillä olisi ollut lainkaan varaa virheisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruotsi tuhosi leijonat ylivoimalla - Peli karkasi rimpuiluksi

Kommentti: Kasvojen pesu onnistui - Marjamäki pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä