Leijonien kiri ei riittänyt: Venäjä vei pronssin maalein 3–5

Suomen maalit tekivät Mikko Rantanen, Mikko Lehtonen ja Veli-Matti Savinainen.

Suomen värikäs turnaus jääkiekon MM-kisoissa jatkui loppuun saakka. Leijonat hävisi pronssipelin Venäjälle 3–5 (0–1, 1–3, 2–1), mutta ei aivan tavanomaisimman käsikirjoituksen mukaan.

Venäjä tehtaili toisen erän alkuun kolme maalia, ja peli näytti 4–0-tilanteessa olevan selvä.

Mikko Rantasen toisen erän lopussa Venäjän puolustuksen keskeltä tekemä 1–4-kavennus herätti vielä lähinnä hentoista sympatiaa.

Kun Mikko Lehtonen ja Veli-Matti Savinainen ylivoimalla nostivat päätöserän alussa Suomen maalin päähän, tilanne sähköistyikin yhtäkkiä.

Venäjä oli romahtanut lauantaina välierässä Kanadaa vastaan hävittyään kahden maalin johdosta kolmannen erän 0–4. Tuo kävi mielessä päivää myöhemmin.

Nikita Kutsherovin tekemä 5–3 rauhoitti Venäjää. Suomi ei luovuttanut, mutta mahdoton ei muuttunut mahdolliseksi. Leijonat joutui tyytymään neljänteen sijaan.

– Usko ei loppunut missään vaiheessa, ei 0-4:ssäkään, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki kiitteli pelaajiaan.

– Haikeaa, kun emme saaneet mitalia muistoksi. Ehkä yhteinen matka oli se muisto, Marjamäki lisäsi runollisesti.

 

Hyökkäyspelotetta vain puoliksi

 

Suomi puolusti turnauksessa ottelusta toiseen ylivarovaisesti, hyökkäyspelin kustannuksella. Venäjääkin Leijonat haastoi vasta ottelun toisella puolikkaalla uskottavalla hyökkäyspelotteella.

Yrityksestä onnistuminen ei pronssipelissäkään jäänyt kiinni.

– Olen ylpeä joukkueesta. Kovassa paikassa kasvettiin ja kasvettiin, päävalmentaja Marjamäki sanoi.

Valmennusjohto oli vaihtanut Ruotsi-välierässä kelvollisesti torjuneen Harri Säterin tilalle maalille Joonas Korpisalon.

Korpisalo sai tarpeekseen 0-4:ssä. Torjuntavastuun otti kesken pelin Säteri, kuten Sveitsi-ottelussa.

Säteri oli taas hyvä. Kutsherov iski 5-3 omasta paluukiekostaan puolustaja Joonas Järvisen katsellessa sivusta, joten Säteriä ei takaiskumaalistaan voi syyttää.

Turnauksessa kohtuuttomankin suurta taakkaa kantanut Sebastian Aho palasi Venäjä-ottelun jälkipuoliskolla huipputasolleen. Hän oli Rantasen ohella Leijonien paras hyökkääjä.

– Minusta Aho oli kentän paras pelaaja. Rantanen taas oli viime vuonna MM-joukkueessa ylimääräinen hyökkääjä, eikä mahtunut pelaavaan kokoonpanoon, Marjamäki muistutti.

 

Onnistumisia tärkeissä peleissä

 

Kivikkoisen tien pronssipeliin kulkenut Suomi voi lohduttautua sillä, että se kunnostautui täsmälleen oikeissa otteluissa. Neljä voittoa yhdeksässä ottelussa riitti 16 joukkueen turnauksessa neljänteen sijaan.

Alkulohkon jatkoaikavoitot Norjasta ja Sveitsistä sekä tiiviillä puolustuspelillä saavutettu puolivälierävoitto Yhdysvalloista kantoivat Leijonat yllättävänkin pitkälle.

Vuonna 2012 Suomi tarvitsi MM-kotikisoissaan neljänteen sijaan yhdeksässä ottelussa viisi voittoa. Myös vuotta myöhemmin Suomi oli neljäs voitettuaan yhdeksästä pelistään peräti kuusi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Marjamäki ylisti Leijonien taistelua

Itseään ruoskinut Puljujärvi lupasi: Pistetään mies kuntoon ensi kaudeksi

Kukkonen herkistyi tappiosta

Pettynyt Savinainen: Vaihtopenkillä oli kova usko, että tullaan vielä

Oskar Osala palasi vielä Ruotsi-otteluun: Perhana!

Pronssiottelua seurasi Senaatintorilla parhaimmillaan 2 000 katsojaa

Leijonat luottaa, että Venäjä kaatuu: "Mitali kotiin"

Korpisalo maalilla pronssipelissä – hyökkäysketjut muuttumattomat