Luoma kaipaa yv-aikaa

31-vuotias leijonapakki Mikko Luoma päätti sarjakautensa riehakkaissa tunnelmissa. Luoman joukkue HV-71 nousi 0-2 –tappioasemasta elitserienin mestariksi finaalisarjassa Linköpingiä vastaan.

-Oltiin aika pahassa sillassa, kunnes pystyimme kääntämään kolmannen ottelun jatkoajalla voitoksi. Siitä se nousu lähti, Luoma muisteli.

Mestaruusjuhlat, joihin osallistui parhaimmillaan 30 000 HV-fania, jäivät Luoman osalta lyhyeen. Maajoukkue kutsui eikä päätöstä tarvinnut juurikaan pähkäillä.

-Päätin jo aiemmin talvella, että lähden ilman muuta mukaan jos kysytään. Tietysti olisi ollut helpompi lähteä, jos olisi luvattu varma pelipaikka, mutta ei se ollut mikään kynnyskysymys, Luoma taustoitti.

Vaikka pelipaikkaa ei lähtökohtaisesti heti luvattukaan, oli isokokoinen pakki kuuden ensimmäisen ”leimatun” puolustajan joukossa. Saksa-ottelussa peliaikaa kertyi rapiat 14 minuuttia ja lisää on luvassa maanantain Norjaa vastaan. Ylivoima-aika oli kuitenkin kortilla ja sitä elitserienin puolustajien pistepörssin 40 (15+25) pisteellä tällä kaudella voittanut Luoma kaipaa lisää.

-Muuten ei ole mitään valittamista, mutta ylivoimalla olisi tietysti mukava päästä jäälle. Nyt olemme käyttäneet ylivoimassa neljää hyökkääjää, mutta voi olla, että systeemit elävät vielä. Tosin Saksaa vastaan ylivoima toimi erittäin hyvin, joten siinä mielessä muutoksiin ei ole syytä, Luoma sanoi.

Toistaiseksi Suomen ylivoimassa käyttämät puolustajat ovat olleet Janne Niskala ja Ville Koistinen.

Leijonaluotsi Doug Shedden on ollut koko maajoukkueuransa ajan melkoisen mediamylläkän keskellä. Luomalla ei kuitenkaan ole kanadalaisesta pahaa sanottavaa.

-Doug saa jätkistä paljon irti ja henki porukassa on erittäin hyvä, Luoma tähdensi.

Leijonalauma onkin ollut viime päivinä rennon oloinen pumppu. Erityisen rennoksi heittäytyi kakkosvalmentaja Jukka Jalonen, kun miestä tentattiin joukkueen pelitapa-asioista. Maajoukkueen hyökkäyspelisuunnitelmia mestaroi käytännössä Jalonen, Sheddenin suostumuksella.

-Ei meillä ole koskaan ollut mitään kinaa näistä asioista. Olen hoitanut homman oman näkemykseni mukaan. Doug sanoi, että eihän tämä mitään jokerikiekkoa ole, mutta ihan ok, Jalonen murjaisi.

Näyteikkuna NHL:aan

Luoma on viihtynyt Ruotsissa jo neljä kautta ja sopimusta HV:n kanssa on jäljellä vuosi. Länsinaapurista ei ole suurta hinkua pois, mutta kaudella 2003-04 Edmontonin organisaatiossa pistäytynyttä entistä Diskoksen, JYP:n ja Tapparan miestä kutkuttaa edelleen ajatus NHL-peleistä.

Mies tietää, että MM-kisat ovat iso näyteikkuna taalaliigan suuntaan.

-Jos täällä onnistuu, niin kiinnostus NHL-seuroissa voi herätä. Joka joukkueella on varmasti mies katsomossa, Luoma kertoi.

-Sopimuksessani on NHL-pykälä, joten siinä mielessä minulla on mahdollisuus lähteä. Mutta ei tässä iässä kahden suunnan paperilla enää lähdetä mihinkään, Luoma linjaa.

Tuntematon pakkoturska

Maanantai-iltana pureksittava pakkoturska ei herätä Luomassa suurempia intohimoja, mutta Norjakin on hoidettava pois päiväjärjestyksestä ammattimaisesti. Vuonomaan joukkuetta Luoma ei juurikaan tunne.

-Siellä muutama kaveri elitserienista ja ne on aika kovia pelimiehiä, mutta muuten en Norjaa tunne. Onhan siellä tosin yksi suomalainenkin (Juha Kaunismäki), mutta eiköhän me häntäkin kohdella ihan norjalaisena, Luoma virnuili.

-Todennäköisesti vastassa on samanlainen sumppu kuin Saksalla ja sitä on pienessä kaukalossa aika hankala purkaa. Todennäköisesti Saksa on kuitenkin luokkaa parempi joukkue kuin Norja, Luoma arveli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pakkoturskan pureskelua