MM-kiekko ei Pariisissa hetkauta, mutta laji-ihmisille turnaus on tärkeä

Kisojen järjestelyistä on kuulunut narinaa.

Jääkiekon MM-kisat eivät näy Pariisin katukuvassa käytännössä mitenkään. Vasta MM-turnauksen jäähallin AccorHotels Arenan liepeillä on edes jonkinlaisia viitteitä siitä, että kaupungissa pelataan jääkiekon arvokisat.

Jääkiekko on Ranskassa pieni laji, ja valtaosa suurkaupunki Pariisin asukkaista voi kuitata MM-kisat olankohautuksella. MM-turnaus on silti erittäin tärkeä ja arvokas tapahtuma laji-ihmisille Ranskassa, huomauttaa kahden kauden ajan ranskalaisessa Strasbourgissa kiekkoillut Pasi Petriläinen. 

– Esimerkiksi Ranskan alppikylät ovat täynnä todella innokkaita jääkiekon ystäviä, Petriläinen sanoo.

Petriläinen kertoo, että lajin parissa toimivat ranskalaiset suhtautuvat jääkiekkoon erittäin intohimoisesti.

– Maan kiekkoperinteet ovat peräisin todella pitkältä ajalta. Itse asiassa Ranskassa on jääkiekossa pidemmät perinteet kuin Suomessa. Minulle kerrottiin useasti, että Ranskassa on pelattu jääkiekon tapaisia jääpelejä jo satoja vuosia, entinen Tappara-kapteeni ja nuorten maailmanmestari Petriläinen toteaa.

Perinteitä vuosien takaa

Kiekkohullussa Suomessa joku voisi naureskella ranskalaiselle lajikulttuurille. Historia kuitenkin kertoo maan olleen aktiivinen, kun Euroopan kiekkoilulle valettiin perustaa. Ranska ja Belgia pelasivat ensimmäiset maaottelut vuonna 1905, ja Ranska oli mukana, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 1908.

Nyt meneillään olevat kisat myönnettiin Ranskalle vuonna 2013. Edellisen kerran Ranskassa ja Pariisissa on pelattu MM-kiekkoa vuonna 1951.

2000-luvulla Ranska kiekkoili pitkähkön jakson maajoukkueiden B-sarjassa, mutta nousi takaisin A-sarjaan vuoden 2008 MM-kisoihin. Ensi talven olympiaturnauksesta se jäi rannalle hävittyään ratkaisevan karsintaottelun.

Kotikisat ovat tärkeä keino saada lajille lisää jalansijaa Ranskassa, jossa jalkapallo, moottoriurheilu ja esimerkiksi rugby ovat selvästi edellä jääkiekkoa.

”Hommat vaiheessa”

Jotain Pariisin MM-kisojen järjestelyistä kertoo se, että jäähallin vaihtoaitio valmistui vain hetkeä ennen Leijonien ensimmäisiä harjoituksia. Kisojen muutkaan olosuhteet eivät ole saaneet varauksetonta hyväksyntää. Useampi pelaaja on arvostellut pääareenan vieressä sijaitsevan harjoitushallin jäätä. Pukukoppienkin kanssa on ollut niin sanotusti säätämistä.

– Joukkueemme huoltajat tekivät ison työn, kun he viimeistelivät meille pukukopit kuntoon. Siellä olivat muun muassa porat käytössä, raportoi Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki.

– Vähän huomaa sen, että täällä on viimeksi ollut MM-kisat 1950-luvulla. Hieman ovat hommat olleet järjestäjillä vaiheessa. Loppujen lopuksi on kuitenkin ihan hienoa, että kisat ovat täällä, Marjamäki tuumi.

Leijonat pelaa Ranskaa vastaan Pariisissa sunnuntaina.