MM-kisat? Ei kiitos!

Isot eurooppalaiset kiekkomaat on vallannut hämmennys. Jääkiekon MM-kisat järjestetään ensimmäisen kerran lajin emomaassa Kanadassa. Luulisi siis kiinnostavan NHL:n taalakaartia.

Vaan eipä kiinnosta.

Ruotsin, Slovakian, Tshekin ja Venäjän maajoukkuevastaavat ovat saaneet korvilleen. Se mistä on haaveiltu, ei toteudu. Tähtisikermät ovat kuivumassa rutiiniryhmiksi.

Eikä Suomen leijonakaan voi röyhistellä.

- Syksyllä ajateltiin, että kisayhdistelmään ei monta Euroopassa pelaavaa mahdu. Nyt ovat näkymät toisenlaiset. Hyvä, jos joukkueessa on puolet NHL-pelureita, Leijonien kakkosvalmentaja Jukka Jalonenkin hämmästeli.

Ilman perusteluja

Viimeisin kieltäytyminen ei ollut yllätys, kuvaavaa silti.

- Miikka Kiprusoff ilmoitti agenttinsa välityksellä, että ei saavu missään tapauksessa MM-kaukaloon.

- Perustelujako... Niitä ei ollut, Jalonen tokaisi.

Calgaryn maalivahti ei ole koskaan ollut maajoukkueen ystävä. Viimeksi mies jättäytyi pois Torinon olympialaisista 2006 - tosin vielä silloin verukkeeksi keksittiin vamma, joka kesti NHL-pelit, muttei olympiakiekkoa.

Vaikka Leijonien matkaan on jo lupautunut kahdeksan NHL-soturia ( Karri Rämö, Joni Pitkänen, Olli Jokinen, Jussi Jokinen, Niko Kapanen, Sean Bergenheim, Tuomo Ruutu ja Ville Peltonen) kasvaa kieltäytyneidenkin lista kaiken aikaa:

Kiprusoff, Vesa Toskala, Kari Lehtonen, Fredrik Norrena, Toni Lydman, Sami Salo, Teppo Numminen...

- Osalla on esittää selkeät syyt. On jokin vamma, joka pitää hoitaa. Tai on jokin sopimustekninen juttu, joka estää kisareissun, maajoukkueen GM Jari Kurri puolusteli.

Myös kaksi Suomessa pelaavaa miestä on antanut ei-vastauksen. Bluesin Arto Laatikainen haluaa parannella kolhujaan, Kärppien puolustajan Mikko Lehtosen perheeseen odotetaan puolestaan kevätvauvaa.

Neuvonantajia kyllä riittää

Kurri myönsi, että asetelma on muuttunut. MM-savotta ei enää ole kaikille pelaajille motivoiva vaihtoehto raskaan sarjakauden jälkeen.

- On varmasti väsymystä ja halua levätä. Mieli tekee päästä keväästä vähän helpommalla. Eikä siinä mitään. Jos vähänkin siltä tuntuu, kannatta väistää, Kurri huomautti.

- Pelaajat tietävät tarkasti, miten kova turnaus edessä on. MM-kaukaloon voi syöksyä vain täydellä asenteella.

Kurri ei syyttänyt pelaajia rintamakarkuruudesta.

- Ammattikiekkoilijan ympärillä on valtava neuvonantajien verkosto, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siellä ovat seurojen toimitusjohtajat, valmentajat, lääkärit ja pelaajien omat agentit - sekä tietysti perheet.

Ristiriitaisessa toimintakentässä käy hyvin helposti niin, että neuvonantajat muuttuvat käskynantajiksi.

- Nykypäivän huippukiekkoilijan on pakko kuunnella muitakin kuin itseään, Kurri totesi.

Mahdollisuuksia on vielä runsaasti

Mutta Leijonien on turha vaipua synkkyyteen.

- Palapeli on vielä täysin auki. Juuri nyt kukaan ei pysty sanomaan, minkälainen joukkue meillä on Kanadassa, päävalmentaja Doug Shedden muistutti.

- Olen kiinnostunut kaikista NHL-pelaajista. Mutta en ole ennustaja, joka pystyy sanomaan, ketkä suomalaiset NHL-miehet vapautuvat MM-kisoihin - ja ketkä vapautuneista haluavat vielä jatkaa rehkimistään.

Mahdollisuuksia on toki yllin kyllin, Teemu Selänteestä lähtien.

- En ole Teemun kanssa asiasta virallisesti keskustellut. Hänellä on yleensä tapana kuitata asia tässä vaiheessa kevyellä huumorilla, Kurri kertoi.

- Mutta jos Anaheim karahtaa - kuten nyt näyttää - ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, ilme varmasti vakavoituu.

Eniten Leijonien johto toivoo sitä, että Minnesotan leikki loppuu lyhyeen. Tällöin olisivat Niklas Bäckström, Petteri Nummelin ja Mikko Koivu suuria mahdollisuuksia.

- Nyt ei voi, kun odottaa lisää tuloksia Pohjois-Amerikasta, Kurri kohautti olkapäitään.

Mahdollista on sekin, että joukkuetta täydennetään vielä MM-kisojen alkusarjan jälkeen, jolloin NHL:n toinenkin pudotuskierros on historiaa.

- Siinä vaiheessa voi ryhmään liittää vielä kolme pelaajaa, Kurri selvitti.

- Saattaa olla, että tämäkin kortti tulee käytettyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rämö jätti äidin ikävöimään