Missä maalit, kysyy Jalonen

Pelkkä vilkaisu tehtyjen maalien sarakkeeseen riittää osoittamaan, että Suomella on jääkiekon MM-turnauksessa rutkasti parannettavaa. Maalintekotehon löytäminen on päävalmentaja Jukka Jalosen päällimmäinen päänsärky.

Kaksi tehtyä maalia kahdessa ottelussa Tanskan ja Saksan tasoisia jääkiekkomaita vastaan herättää avainkysymyksen yli muiden: missä mättää?

Oma lukunsa on Suomen ylivoimapeli, jonka aikana onnistumisprosentti on ollut nolla. Joukkue on päässyt yrittämään maalintekoa miesylivoimalla 17 minuuttia ja 21 sekuntia, lähes kokonaisen erän verran.

Saksaa vastaan ainoan maalin tehneen Jarkko Immosen ylivoimakentällinen järjesteli sentään tekopaikkoja.

- Immosen kentällä oli Saksa-pelissä ihan hyviä maalipaikkoja, laskujemme mukaan neljä. Sen sijaan (Petri) Kontiolan ylivoimaviisikolla on isompi työsarka, he eivät oikein saaneet kiekkoa hyökkäysalueelle, Jalonen vertaili tiistaina Suomen vapaaehtoisten jääharjoitusten jälkeen.

Päävalmentaja ei kaada tehottomuuden syitä yhden tai kahden pelaajan piikkiin.

- Ylivoima on viiden miehen yhteistyötä, ei yhden tai kahden pelaajan duunia.

Hanat kiinni yllättäen

Tehottomuus on tullut Jaloselle täytenä yllätyksenä. Vielä MM-turnausta edeltäneellä EM-sarjan kiertueella verkko soi Leijonien jäljiltä rempseästi. Tukholman EM-turnauksen voittanut Suomi iski kolmessa ottelussaan (Venäjä, Tshekki, Ruotsi) kymmenen pelitilannemaalia.

- Ja kuitenkin täällä ovat mukana suunnilleen samat pelaajat. Maalinteko on arvoitus, tehokkuus ollut kahdessa ensimmäisessä MM-ottelussa luokatonta.

Suomi laukoi niin Tanska- kuin Saksa-ottelussakin 37 kertaa. Melkoisia määriä, mutta lisä ei olisi pahitteeksi.

- Sitä me yritetään erätauoilla ja pelin aikana korostaa, että laukauksia ja sitten suoraan maalille. Irtokiekoille pitää mennä ahneesti.

- Ehkä se laukeaa, rentous maalintekoon löytyy jossain vaiheessa, Jalonen toivoi.

USA tullut tutuksi

Keskiviikon vastustaja USA ei ole ylikäymätön este. Se on hieman kärjistettynä koottu NHL:n ylijäämäpelaajista, joilla ei ollut mitään sitä vastaan, että kiekkokauden päättäjäiset ovat Euroopassa.

USA on viime vuosilta Leijonille tuttu ns. suurista arvokisapeleistä. MM-kaukalossa 2008 Kanadassa Suomi pudotti USA:n puolivälierissä, mutta USA maksoi kalavelat viime vuonna MM-Sveitsissä.

Olympia-Vancouverin välierissä USA antoi Leijonille avauserässä sokkihoitoa ja jyräsi loppuotteluun 6-1-voitolla. MM-kisoissa Suomella on olympiajoukkueesta neljä pelaajaa, USA:lla vain yksi.

- Jenkit käydään tarkemmin läpi keskiviikkona. Meidän joukkue on henkisesti hyvässä tilassa. Puolustamisessa pitää säilyttää järki, on vältettävä yliyrittämistä.

- Kun jokainen lyö itsensä likoon, silloin on mahdollisuus voittaa kenet vaan, Jalonen evästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.