"NHL:ssa pelataan ainoaa oikeaa jääkiekkoa", tuumasi pisterohmu

Leijonalauman ykkössentterin Petri Kontiolan pelaamisesta näissä MM-kisoissa on kirjoitettu syystäkin sivu- ja bittitolkulla ja käytetty eräskin ylisana. Joten tässä lisää. 29-vuotias keskushyökkääjä on ollut aivan järkyttävässä lyönnissä jokaisessa ottelussa. 6+6 pistettä kuuteen otteluun on MM-tasolla hurja suoritus. Kontiolalla on täydet mahdollisuudet rikkoa suomalaispelaajien yhden MM-turnauksen piste-ennätys. Se on Saku Koivun nimissä Norjan kisoista neljäntoista vuoden takaa. Koivu nakutti silloin tauluun lukemat 4+12=16.

-Tiesin ennen turnausta, että vastuuta on luvassa aiempia MM-reissuja enemmän, mutta en mä tehoista mitään paineita ottanut. Enkä ota vieläkään, Kontiola linjasi maanantaina.

Ilme kuitenkin oli - kuten on ollut koko turnauksen ajan - äärimmäisen muikea.

-On ollut hauskaa ja pelaaminen on tuntunut jotenkin poikkeuksellisen helpolta. Koko ketju on ollut todella loistava, Kontiola sanoi.

Poikkeuksellisen helpolta Seinäjoen miehen peli on myös näyttänyt. Kontiola vaikuttaa tällä hetkellä kaukalossa siltä, että hän ei pysty tekemään virhettä, vaikka yrittäisi. Laukaukset paukkuvat maaliin tai ainakin maalia kohti ja syötöt napsahtelevat suoraan lapaan. Myös puolustussuuntaan Kontiola on pelin sisällä koko ajan.

Rapakon takaa jäi hampaankoloon

KHL:n pudotuspelien pistepörssin voitto ja huimat MM-esitykset ovat käynnistäneet spekulaatiot Kontiolan mahdollisesta paluusta NHL:aan. Konna pistäytyi rapakon takana kausina 2007-09. Tilastoihin kirjattiin 12 NHL-ottelua (0+5) ja 147 AHL-matsia (37+93=130). Vaikka farmissa pisteitä syntyi liukuhihnalta, ei tonttia Chicagon miehistöstä auennut.

-Ehkä silloin oli vähän liian suuret luulot omasta tekemisestä. Se oli tietynlainen herätys kuitenkin, kun en sieltä pelipaikkaa saanut. Olen skarpannut niistä ajoista, Konna naurahti.

Kontiolan markkina-arvo on noussut kohisten koko kevään. Mikäli kiinnostusta Pohjois-Amerikasta löytyy, saattaa edessä olla tilanne, jossa KHL-sopimus lyö taloudellisesti laudalta NHL-pahvin.

-Jaa-a. En ole tällä asialla nyt päätäni vaivannut. Yritetään nyt ensin saada mitalit kaulaan näistä peleistä, Kontiola kuittasi.

-Mutta täytyy myöntää, että ensimmäiseltä reissulta jäi vähän hampaankoloon. Venäjällä olen viihtynyt erittäin hyvin, mutta kyllähän NHL on se sarja, jossa pelataan ainoaa oikeaa jääkiekkoa.

Eli voisit harkita NHL-sopimusta, vaikka se olisi taloudellisesti heikompi kuin kilpaileva KHL-pahvi?

-Joo... Kyllä, mutta kuten sanoin, en ole viime päivinä näitä asioita juurikaan miettinyt.

"Taitelija on kasvanut urheilijaksi"

Tarinan kauniiksi lopuksi vielä leijonien pelaajatarkkailijan Jere Lehtisen pakeille. Stanley cup -voittaja pelasi Kontiolan kanssa Moskovassa kuusi vuotta sitten. Samaan ketjuunkin Lehtinen ja Kontiola osuivat muutamassa ottelussa. Lehtinen oli joukkueen konkareita, Kontiola nuori keltanokka.

-Potentiaali oli näkyvissä jo silloin, siitä homma ei ole koskaan ollut kiinni. Nyt Konna pääsi vihdoin maajoukkueessa ykkösketjun rooliin ja on kyllä pelannut uskomattoman hyvin. Tiesin, että hän pystyy tuon rooliin klaaraamaan, mutta en uskonut tuollaiseen pistemäärään, Lehtinen totesi.

-Koko kenttä on toiminut erittäin hyvin, mutta tietysti sentterin johdolla.

Lehtisen mukaan leijonien ykkössentterillä on kaikki eväät palata NHL-ympyröihin.

-Olen mä siitä sille muutaman kerran sanonutkin. Kaikkihan on tietysti kaverista itsestään kiinni, mitä hän uraltaan haluaa. Mutta rahkeet riittävät ehdottomasti. Taiteilijatyyppi Konna on edelleen, mutta taitelija on kasvanut urheilijaksi, Lehtinen analysoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vieläkö muistat nämä Leijonien arvokisamitalit?

Tanska varmisti säilymisen MM-kiekon A-sarjassa

Nyt alkoi Mikke-show