Norja piinaamaan leijonia – Ykkösketju hurjassa lyönnissä!

Norja on päästänyt Pariisissa lähes kaksi kertaa vähemmän maaleja kuin Suomi.

ASETELMA: Käänsipä asiaa miten päin tahansa, fakta on se, että Suomi on pelannut Pariisissa pääosin melko passiivisesti ja riskejä vältellen. Vaikutukset ovat olleet nähtävissä. Paikka puolivälierissä on kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu, eikä Norjan kohtaamistakaan voi millään muotoa pitää läpihuutojuttuna.

On totta, että kaikissa neljässä ottelussa leijonilla on ollut riittävä määrä maalipaikkoja voittamiseen, mutta silti voittoja on kasassa vasta kaksi ja pisteitä seitsemän. Joka maalipaikkoja laskee, se pelejä häviää, sano.

Maalinteon tukitoimet ja kiekon pussittamisen kiima eivät ole olleet sillä tasolla, joka MM-kisoissa vaaditaan. Varovaisuus tappaa tunteen ja juuri tunnetta edellä mainituissa toimenpiteissä tarvitaan.

Norja on pelannut toistaiseksi vahvasti. Se kaatoi niukasti Ranskan, löylytti Slovenian, hävisi Sveitsille ja puristi pisteen Tshekiltä pitämällä slaavilaistaiturit nollilla kuusikymmentä minuuttia. "Sloveniamaisen" passiivisessa trapissa Norja tuskin makaa, mutta keskialueen ylittäminen ei tule olemaan helppo homma vuonomaata vastaan. Puolustusalueen puolustuspelaaminenkin on kuosissa. Norjan maaliin on eksynyt neljässä ottelussa vain seitsemän kiekkoa, kun leijonien vastaava lukema on 13.

Pisteitä kummallakin on seitsemän, eikä niitä juuri ole varaa hukata, mikäli joukkueet mielivät puolivälieriin. Tämän keskinäisen kohtaamisen jälkeen Norja ottelee vielä Kanadaa ja Valko-Venäjää vastaan, kun leijonat kohtaa Sveitsin ja Kanadan.

Nyt on tosi kyseessä.

ARVIO: Ei tule helppoa, ei, vaikka toki on syytä muistaa, että Olimbin veljesten sekä Patrick Thoresenin muodostama ykkösketju on iskenyt Norjan kahdeksasta maalista kuusi. Tämän syömähampaan jos saa kuriin, se on jo puoli voittoa, mutta itsekin pitäisi jokunen rysä loihtia. Norja piinaa leijonia ja vie ottelun 2-2 -lukemissa jatkoajalle.

SEURAA HEITÄ: Veli-Matti Savinainen paukautti kammolämärillä Suomen 1-1 -tasoituksen(!) Sloveniaa vastaan ja vapautti sitä kautta leijonien peliä hieman. 2+1 tehot Pariisissa kirjauttanut Savinainen on pystynyt läpi turnauksen kaivamaan peliin tarvitsemansa pienen "perkeleen" varovaisesta pelitavasta huolimatta. Sitä tarvitaan edelleen ja myös räyhähengen tartuttamista muihin.

Olettaa sopii, että Lars Haugen on Norjan päävalmentajan Petter Thoresenin valinta maalille. 30-vuotias Haugen debytoi MM-kisoissa kuusi vuotta sitten ja on ollut sen jälkeen mukana kaikissa arvoturnauksissa. Haugen on pelannut urallaan jo 36 MM-ottelua - se enemmän kuin esimerkiksi yhdelläkään suomalaisveskarilla. Täällä mukana olevista veräjänvartijoista enemmän pelejä on vain Ranskan Christobal Huet'lle, 49. Haugenin kolmen Pariisin ottelun torjuntaprosentti on muhkea 94,44 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.32.

Leijonilla Norja-pelissä surunauhat presidentti Koiviston muistoksi