Onko Latvialla krapula, haluaako Suomi voittaa?

ASETELMA: Sarjatulukkomatematiikka kertoo seuraavaa: voitolla Suomi voittaa Helsingin lohkon ja saa puolivälierässä vastaansa Slovakian. Tappiolla Suomi on lohkon kolmas ja puolivälierän vastustaja on USA. Latvia puolestaan varmisti eilen paikkansa A-sarjassa voittamalla Ranskan, mutta puolivälieriin sillä ei ole asiaa. Latvialle kamppailulla ei siis ole tuon taivaallista merkitystä, eikä olisi mikään ihme, vaikka joukkue olisi juhlistanut sarjapaikan säilymistä Helsingin humussa jo eilisiltana. Joukkue on ollut pahasti kuutamolla näissä kisoissa ja ilman Ranskan eilistä tunarointia lähtö B-sarjaan olisi ollut lähellä.

Torstaina pelattavan puolivälierän voittamalla edessä on tietysti välierä. Jos Suomi voittaa lohkon ja puolivälierässä Slovakian, tulee välierässä vastaan otteluparin Kanada-Ruotsi -voittaja. Häviämällä tahallaan mahdollinen välierävastus seuloutuu kolmikosta Sveitsi, Norja ja Tshekki. Kuten arvokisahistoriasta tiedämme, ruotsalainen opportunisti häviäisi tässä kohtaa tahallaan. Umpirehellinen suomalainen sitä tuskin tekee.

Jääkiekkoilullisesti kyse on tietysti torstaihin valmistavasta kamppailusta. Esiin nousee ennen muuta kaksi pointtia. Mikael Granlundin sisäänajo tähän joukkueeseen sekä puolustajien maalitilin avaaminen. Suomen pakkikalusto on laukonut kuudessa ottelussa kohti vastustajan maalia yhteensä 32 kertaa, mutta yksikään kiekko ei ole eksynyt pömpeliin. 32 laukaustakin on melko vähän. Muutama pakkimaali voisi tehdä alakerran miesten itseluottamukselle jatkon kannalta hyvää.

Lisäksi päävalmentaja Jukka Jalonen halunnee suojateiltaan tänä iltana mallikelpoisen pelitapaesimerkin ja voittavaa jääkiekkoa. Läpsyttely ja tahallaan häviäminen eivät yksinkertaisesti kuulu Jalosen arvomaailmaan.

ARVIO: Vailla panosta pelaavalle Latvialle häviäminen tuskin on mahdollista, vaikka sitä yrittäisikin. Suomi mättää vähintään viisi maalia, Latvia korkeintaan yhden.

SEURAA HEITÄ: Maagisen ykkösketjun takana Jarno Koskirannan johtama kakkosketju sai Itävaltaa vastaan hanoja auki. Koskirannan ja Lauri Korpikosken yhteistyö loksahti uomiinsa. J-P Hytösen johtama nelosketju puolestaan on hoitanut koko ajan oman roolinsa vähintäänkin kelvollisesti. Joko nyt Suomelle löytyy myös kolmosketju, kun Granlund ottaa paikkansa Veli-Matti Savinaisen ja Antti Pihlströmin keskeltä? Potentiaalia kolmikossa on.

Entäs Latvian miehet sitten? No, nykäistään esiin vaikkapa joukkueen kapteeni Lauris Darzins. Entinen Lukko-juniori on Latvian kaikkien aikojen MM-maalitilastossa kakkosena 16 osumalla. Uransa jo lopettanut Aleksanders Semjonovs on yhden maalin edellä. Semjonovs tosin pelasi 70 MM-ottelua, kun 28-vuotiaalla Darzinsilla niitä on vasta 40. Maan kiekkoikoni Helmuts Balderis laukoi toki aikoinaan 28 MM-kaappia, mutta hän iski osumansa entisen Neuvostoliiton paidassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Slovakia taisteli Suomi-Latvia pelille merkitystä

Suomi voitti Latvian ja Helsingin lohkon